UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong U18-as fiú divízió I/A-s jégkorong-vb

2024-04-19 14:20

„A legfontosabb célunkat már elértük, bent maradtunk” – Svasznek Bence az U18-as válogatott eddigi vb-szerepléséről

Miután a japánok a negyedik meccsükön is kikaptak, így a magyar csapat már biztosan elkerüli az utolsó helyezést, vagyis a kiesést a Dániában zajló, második vonalbeli U18-as jégkorong-világbajnokságon. A záró forduló előtt Svasznek Bence szövetségi edző elmondta, büszke csapata eddigi teljesítményére, a játékosok keményen megdolgoztak a bennmaradásért.

Mint arról beszámoltunk, az U18-as jégkorong-válogatott csütörtökön a jó első harmad után 6–1-es hátrányba került az ukránok ellen, ezután viszont látványos felzárkózást mutatott be, és 6–4-re feljött riválisával szemben a dániai divízió I/A-csoportos korosztályos vb-n. A magyar nyomás a végjátékban is folytatódott, de a mieink ezt követően már csak egy meg nem adott gólig, illetve egy kihagyott ziccerig jutottak, majd az ukránok üres kapus góllal végül eldöntötték a meccset (7–4).

Ugyanakkor Svasznek Bence együttesének nem csak a szomorúságra volt oka ezen a napon, mivel a negyedik játéknap során a pont nélkül álló japánok a németektől is kikaptak, így a záró forduló előtt biztossá vált, hogy

a négypontos magyar válogatott biztosan bent marad a másodosztályban,

méghozzá a tavalyi, angers-i világbajnokság után sorozatban másodjára.

A legfontosabb célunk az volt, hogy bent maradjunk ebben a csoportban, stabilizáljuk az U18-as válogatott helyzetét a második vonalban, mert ez a magyar jégkorongsport érdeke 

– mondta Svasznek Bence szövetségi edző a hazai szövetség (MJSZ) honlapján. – Ahhoz, hogy a játékosok előrelépjenek, fejlődjenek, ebben az osztályban kell mérkőzéseket játszaniuk, ezen a szinten. Korábban többször előfordult már, hogy feljutottunk a divízió I/A-csoportba, majd azonnal leestünk az I/B-be, aztán újra feljutottunk.

Olyan azonban még nem volt, hogy egymás után kétszer is fennmaradjunk ebben a csoportban, így zsinórban a harmadik évben készülhetünk jövőre erre a divízióra.

Ez, úgy érzem, nagy szó, mert a nemzetközi mezőny rendkívül erős, nagyon kiegyensúlyozott, és csak apró lépésekkel lehet haladni. Csak egy példa: a francia válogatott jelenleg a divízió I/B-s vébén szerepel, és a negyedik helyen áll a tabellán. Látni kell és észre kell venni azt is, hogy a többi ország is fejlődik, mindenki próbál javulni, és mindenki javul is. Nagyon kompetitív ez a mostani világbajnokság, a bajnoki szezon után vagyunk, egyetlen hétre van kihegyezve az egész évados munkánk. A formaidőzítés szinte lehetetlen, hiszen adott huszonkét játékos, és mindenki más állapotban érkezik, sokszor csak reménykedünk abban, hogy mindenki a legjobbját tudja nyújtani ebben az egy hétben.

Fontos volt tehát, hogy elérjük a célt, de lehetett volna esélyünk arra is, hogy érmet szerezzünk, az éremért játsszunk az utolsó fordulóban. Sajnos, ez nem jött össze, de az biztos, hogy a srácok az utolsó pillanatig küzdöttek minden egyes meccsen,

még azon a német meccsen is, amelyen nagyarányú vereség lett a vége. Nem adták fel egyetlen pillanatra sem, két mérkőzésen is megmutattuk, miért is fontos és kifizetődő ez a mentalitás. Nagyon büszke vagyok rájuk és köszönöm ezt a hozzáállást, mert ez kell ahhoz, hogy sikeresek tudjanak lenni akár a válogatottban, akár a klubjukban a jövőben! Elképesztő munkát tettek bele a fiúk, dolgoztak, harcoltak, támadták a kaput, és ez nagyon pozitív és örömteli dolog nekem, mint edzőnek. Azt kértem tőlük, hogy szombaton, a japánok ellen játsszunk jó meccset és fejezzük be pozitív érzésekkel ezt a tornát és a szezont.”

A CSOPORT ÁLLÁSA:
1. Németország 11 pont
2. Ukrajna 10 pont
3. Ausztria 8 pont
4. Magyarország 4 pt
5. Dánia 3 pt
6. Japán 0 pt
A divízió I/A-csoportos U18-as világbajnokság menetrendje:
Április 14., vasárnap:

Ausztria–Németország 2–3
Magyarország–Dánia 4–1
Ukrajna–Japán 4–1
Április 15., hétfő:
Magyarország–Németország 2–8
Japán–Ausztria 3–6
Dánia–Ukrajna 1–3
Április 17., szerda:
Magyarország–Ausztria 5–6 szétlövés után
Németország–Ukrajna 2–1 hosszabbítás után
Dánia–Japán 4–2
Április 18., csütörtök:
Magyarország–Ukrajna 4–7
Japán–Németország 2–6
Dánia–Ausztria 0–5
Április 20., szombat:
Ukrajna–Ausztria – 13:00
Magyarország–Japán – 16:30
Németország–Dánia – 20:00
A magyar válogatott  világbajnoki kerete:
     
     
Király Olivér GK Ontario Hockey Academy, CAD
Pásztor Viktor GK TUTO Hockey FIN
     
Balogh Ádám D FEHA19
Franyó Krisztián D UJA
Lencsés Dávid D Kiekko-Vantaa, FIN
Nagy Dominik D Boden HC, SWE
Prém Zsombor D UJA
Szongoth Döme D ERC Ingolstadt, GER
Vén Bendegúz D Södertälje SK, SWE
     
Almás Zétény F UJA
Antonijevic Aleksander F FEHA19
Barna Olivér F Oakmoor Academy, USA
Fehér Kolos F TPS, FIN
Laskawy Ferenc F UJA
Lobenwein Bálint F BJA
Lőczi Barnabás F UJA
Mayer Marcell F UJA
Mester Máté F UJA
Nagy András F UJA
Schmidt Ágoston F TPS, FIN
Schwartz Gergő F TUTO Hockey, FIN
Szongoth Domán F KooKoo, FIN

(Kiemelt kép forrása: MJSZ)