UtánpótlásSport
2024. június 21.
  • instagram
U16-OS FIÚ VÍZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, MÁLTA JUNIOR NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, ÉSZAK-MACEDÓNIA
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2024-04-19 18:17

„Az akadémiai rendszer jól működik” – Mocsai Tamás, a NEKA ügyvezetője

Mocsai Tamás, a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) ügyvezetője szerint a sportágban az akadémiai rendszer országszerte jól működik, ezt bizonyítja az is, hogy a magyar férfi és női válogatott is kijutott a párizsi olimpiára.

A korábbi 190-szeres válogatott jobbátlövő pénteken, a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ balatonboglári szakmai napján az MTI-nek elmondta, nagy boldogsággal és büszkeséggel tölti el, hogy 1976, 1980 és 2004 után negyedszer mindkét nemzeti csapat ott lesz az ötkarikás játékokon.

„Ez nagyon szép dolog, hiszen 2004 óta vagy csak az egyik válogatottunk jutott ki, vagy egyik sem. Több akadémia is jól teljesít, nem csak a NEKA, hiszen a fiatalok odaérnek, a felnőtt válogatottban is szerephez jutnak, és egyre fontosabb szerepet töltenek be” – nyilatkozta Mocsai.

Az ügyvezető arra utalt, hogy a férfi és a női együttesben is számos fiatal, akadémián nevelkedett kézilabdázó szerepelt a legutóbbi világversenyeken és a selejtezőtornán.

Ez azt mutatja, hogy Magyarországon az akadémiai rendszer jól működik, a képzési protokollok, a képzési tervek hatnak, és ez nem csak az utánpótlás korosztályban, hanem már felnőtt szinten is látható

– szögezte le.

A NEKA férfi és női felnőtt csapata is a bennmaradásért küzd az NB I-ben, előbbi a 11., utóbbi a 12. helyen áll. Az ügyvezető kifejtette, hogy a stratégiájuknak megfelelően nagyon fiatal játékosokkal vágtak neki a szezonnak, a nőknél 18.3, a férfiaknál 20.3 év a keret átlagéletkora.

„Örülünk, hogy mindkét együttesnek van esélye a bennmaradásra. A tabella második felében vagyunk, de egyik csapatunk sem áll kiesőhelyen, és ami még ennél is sokkal fontosabb: lehetőséget adunk a magyar fiataloknak, hogy az NB I-ben játékpercekhez jussanak, tapasztalatot szerezzenek, amit majd – mivel egy képzőműhely vagyunk – évekkel később magyar élcsapatoknál vagy külföldön kamatoztathatnak” – magyarázta.

Mocsai példaként említette, hogy Palasics Kristóf – aki két évet töltött a NEKA-n, előtte Veszprémben nevelkedett – remekül teljesít a spanyol élvonalban, a jelenleg is Balatonbogláron kézilabdázó Krakovszki Zsolt pedig nyáron a német első osztályú HSG Wetzlarhoz igazol.

„Ez számunkra nagy büszkeség, közös siker. Ezért érdemes dolgozni” – fűzte hozzá a NEKA ügyvezetője.

(Kiemelt képünk fotósa: Illyés Tibor / MTI)