UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2024-04-25 13:00

Sokat profitálnak a Vasas fiataljai a kanadai vendégeskedésből

A Vasas SC korosztályos jégkorongcsapatai rendszeresen, immár hetedik éve látogatnak Kanadába, a sportág őshazájába, és vesznek részt rangos utánpótlástornákon. A piros-kékek fiataljai közül az elmúlt hetekben előbb az U13-asok, majd az U18-asok kóstolhattak bele az észak-amerikai hokikultúrába.

Áprilisban ismét Kanada felé vették az irányt a Vasas utánpótláskorú jégkorongozói. Az egyesület fiataljai idén másodjára, összesen pedig nyolcadik alkalommal utaztak a tengerentúlra, hogy nemzetközi tornán méressék meg magukat, és a küldöttség ismét felejthetetlen élményekkel gazdagodott.

„Ezúttal az U18-as csapatunk kapott meghívást Kanadába, méghozzá a montreali Somang-kupára, amelyet először rendeztek meg. – kezdte Hoffmann Attila a Vasas szakosztályának edzője az Utánpótlássportnak. – Kifejezetten erős volt a mezőny, mivel

öt AAA-s kanadai csapattal, tehát az észak-amerikai utánpótlás legjobbjai közé tartozó együttessel találkoztunk.

Például az U13-as korosztállyal immár hét éve rendszeresen járunk Québecbe, viszont az idősebbeknek, az U18-asoknak most először volt lehetősége hasonló túrán részt venni. Azt tudni kell, hogy alapvetően ezek az utazások önfinanszírozásúak, vagyis a szülők állják a költségeket, szóval ez mindenkinek szabadon választott lehetőség. Emiatt például, ha nem jön össze a szükséges létszám a Vasasból, más egyesületekből is szívesen szoktunk látni vendégjátékosokat.”

Nemrég az U13-asok is mintegy két hetet töltöttek el Kanadában, ahol a PeeWee nemzetközi viadal testvértornáján vettek részt. A megméretésen – mint már említettük – hetedszer szerepelt vasasos küldöttség, és most először állt össze úgy a keret, hogy – egy kivétellel – kizárólag a klub hokisai alkották a csapatot. Québec városában számos meccs várt a fiatalokra, akik a torna BB-kategóriájában húsz csapat közül értek oda a második helyre, ráadásul a nemzetközi, „World Cup” elnevezésű különversenyben is döntőt játszhattak, aminek szintén vasasos ezüstérem lett a vége.

„Ezzel az idei dupla második hellyel az eddigi legjobb eredményünket értük el a hét év során. Persze az ilyen jellegű tornákon az elért helyezés általában másodlagos, a fontosabb a tapasztalatszerzés, az észak-amerikai hokis milliő megtapasztalása. Elsősorban az a célunk ezekkel a kalandokkal, hogy

a Vasasban játszó gyerekek örökre szóló élményt kapjanak, olyan impulzusok érjék őket, amelyek motivációt adhatnak nekik a későbbi pályafutásukra.

Láthatóan nagyon sikeres és egyre népszerűbb a kezdeményezésünk, mert a srácok eddig rendre boldogan és pozitív élményekkel feltöltődve tértek haza.”

(Kiemelt képen: a Vasas Kanadában szereplő U18-as együttese Forrása: Vasas)