UtánpótlásSport
2024. június 25.
  • instagram
JUNIOR NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, ÉSZAK-MACEDÓNIA
Keresés:

Sportágak

Úszás

2024-06-01 12:26

Wladár Sándor szerint az úszásban a kitartás vezethet a sikerhez

Az utánpótlás helyzete, a hátország jelene és jövője volt az egyik vezető téma az úszószövetség (MÚSZ) hétközi közgyűlésén, amelyen sikerekről és óriási kihívásról egyaránt beszélt Wladár Sándor elnök.

A MÚSZ első embere, Wladár Sándor a 2023-as esztendőt értékelve elsősorban az Úszó Nemzet Programba (ÚNP) bevont 36 ezer gyermek úszásoktatását, valamint a korosztályos világversenyeken elért sikereket emelte ki a sportági szövetség évi rendes közgyűlésén.

Hangsúlyozta, a jövő kifejezetten biztató, hiszen

az utánpótlás-világversenyeken mindenütt az első háromban végzett a magyar válogatott a medencés és nyíltvízi eseményeken egyaránt.

Wladár kiemelte, hogy az Úszó Nemzet Program bővült egy Híd névre keresztelt betétprogrammal is. Ebben a legtehetségesebb ÚNP-sek már plusz edzéseken vehetnek részt, és legjobbjaik a tavaly októberi világkupán külön futamban a nagyközönség előtt is megmutathatták magukat.

„Büszkeséggel kell eltöltenie mindannyiunkat – fűzte hozzá –, hogy

immár három éve Egerszegi Krisztina a program nagykövete. Az ő neve, azt hiszem, bizonyíték és egyben garancia is arra, hogy jó irányba megyünk.

Wladár Sándor egyszersmind óriási kihívásnak nevezte a fiatalok megtartását a következő években egy olyan sportágban, amely a modern sportokkal ellentétben továbbra is kőkemény kitartást és monotóniatűrést kíván. Szerinte látni kell, hogy a világ változik, az olimpizmus elmegy a show-elemek irányába, júniusban Budapesten például olimpiai kvalifikációs versenyt rendeznek breaktáncban, falmászásban, gördeszkában és BMX-ben.

Hangsúlyozta, hogy ezek is egyenrangú sportok az úszással, és ezt el kell fogadniuk, miközben „az úszás egy monoton, embert próbáló sport, amelyben a kitartás, az alázat vezethet a sikerhez még a tízezredik méter után, 180-as pulzusnál is." Szerinte ezen a ponton van az edzőknek kulcsszerepük.

„Már most, de az elkövetkező években biztosan

erősödik a generációk harca, minden eddiginél nagyobb kihívás elé állítva edzőink kommunikációs képességét, pedagógiai tudását, tapasztalatát.

Talán legnagyobb kihívása ez a magyar sportnak, a magyar úszósportnak az előttünk álló években" – tette hozzá a sportvezető.

Wladár Sándor a közgyűlésen elismeréseket is átadott. Az újonnan alapított,

a legkiválóbb és a gyerekekkel leginkább empatikusan foglalkozó utánpótlás-edzőknek járó Mosoly-díj első két kitüntetettje Perjámosi Kata és Lánszki Emma lett.

(Kiemelt képen: Wladár Sándor Forrás: musz.hu)