UtánpótlásSport Öttusa: Zemán Zóra arany-, Mészáros Emma ezüstérmes a barcelonai U19-es Eb-n!
2024. július 27.
  • instagram
OLIMPIAI JÁTÉKOK, PÁRIZS (FRANCIAORSZÁG)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2024-06-09 09:04

Tavaly kadétvilágbajnok lett, most a felnőtt Eb-re mehet Nagy Blanka

A 17 éves párbajtőröző, Nagy Blanka elsőéves juniorként tudta kiharcolni a felnőttválogatottságot.

Természetesen nem szenzáció, hogy a felnőtt vívó Európa-bajnokságon utánpótláskorú versenyző is a pástra, de az biztos, hogy a június 18-án Bázelben kezdődő kontinensviadalon nem sok 17 éves ígéret mutathatja meg magát.

A DSI Debrecen ígérete, Nagy Blanka viszont igen.

A svájci Eb-n a sokra hivatott párbajtőröző a magyar küldöttség legfiatalabb tagja, egyben egyetlen korosztályos versenyzője lesz.

Az eltiltását töltő Kun Anna kiesésével Blanka a hazai felnőttranglista második helyére lépett elő. Mellette Dékány Kinga, Gnám Tamara és Muhari Eszter lesz ott az Eb-n.

Balról: Muhari Eszter, Dékány Kinga, Nagy Blanka, Gnám Tamara Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Blanka tavaly (a 2022/2023-as évadban)

a Plovdivban szerzett egyéni kadétvilágbajnoki címével robbant be a nemzetközi utánpótlás-élmezőnybe,

az elmúlt évadban pedig tovább folytatta remeklését, már a juniorkorosztály elsőéveseként. Közelmúltbeli eredményei közül, hogy a budapesti felnőtt Grand Prix-versenyen jutott a nyolcaddöntőig (a 14. helyen zárt a 324 fős mezőnyben) úgy, hogy a címvédőt is legyőzte. Aztán a kínai Nankingban rendezett világkupaversenyről csapatbronzéremmel térhetett haza, legutóbb pedig a felnőtt ob-n érdemelt ki egyéni bronzot.

Nagy Blanka 17 évesen vívhat a felnőtt Eb-n Forrás: FIE

„Az elmúlt évadban az volt a célunk, hogy Blanka rutint szerezzen a felnőttek között és feljöjjön a felnőttközépmezőny szintjére – mondta lapunknak Blanka edzője, Serra Bendegúz nemrégiben. – Viszont ő már a közvetlen élmezőnnyel is felveszi a versenyt, ami nagy dolognak számít. Az nem újdonság, hogy tusokat tud adni ezeknek az ellenfeleknek, mert a nemzetközi edzőtáborokban már gyakorolt velük, viszont az mindenképpen jelentős előre lépés, hogy egy egész asszón keresztül képes koncentráltan, jól vívni ellenük.

De Blanka számára is az a legfontosabb, hogy folyamatosan fejlődjön, ezért minden egyes mérkőzésnek örül, amit a felnőttek között vívhat.

A fejlődési pályája rendben van, de a felnőttcsapatba való bekerülése is jelzi, hogy néha kettesével veszi az akadályokat.”

(Kiemelt képünkön: Nagy Blanka Forrás: Magyar Vívó Szövetség)