UtánpótlásSport Kajak-kenu: öt magyar arany pénteken a plovdivi korosztályos vb-n
2024. július 19.
  • instagram
Junior férfi kézilabda Európa-bajnokság, Szlovénia
Keresés:

Sportágak

Vívás

2024-06-21 20:16

A Nagy Blankával felálló párbajtőrcsapat ezüstérmes a felnőtt Eb-n

A 17 éves Nagy Blankával a soraiban felálló magyar női párbajtőrcsapat 38–31-re kikapott Olaszországtól a bázeli felnőtt Európa-bajnokság péntek esti döntőjében, így ezüstérmesként fejezte be a versenyt.

A Muhari Eszter, Gnám Tamara, Nagy Blanka, Dékány Kinga összeállítású együttes a 16-os táblán fölényesen verte a finneket, majd a negyeddöntőben az ukránokat meglepetésre legyőző briteket is magabiztosan múlta felül. Az elődöntőben a lengyelek ellen végig irányítva a mérkőzést nyolc tussal nyertek a magyarok, akik az esti döntőben a világranglistát vezető olaszokkal kerültek szembe, és az utolsó asszóig szoros összecsapáson 38:31-re kaptak ki – számolt be az MTI.

Egy éve Krakkóban, az Európa Játékokon – amelyen a csapatversenyek Európa-bajnoki küzdelmek is voltak egyben – ezüstérmet nyert a Kun Anna, Muhari Eszter, Wimmer Dorina, Büki Lili négyes. Az összeállítás három helyen változott, csak az olimpiára készülő Muhari maradt az együttesben.

Éppen ő kezdett Alberta Santuccióval, és 3:2-re nyert.

A 17 éves Nagy Blanka is egy tussal többet szúrt, mint ellenfele, Giulia Rizzi,

majd Gnám eggyel kikapott Mara Navarriától. Az első kör után a világranglistán kilencedik magyarok 9:8-ra vezettek, a második asszókat követően pedig 21:21 volt az állás. A csapat vezére, Muhari ekkor plusz négyes találati mutatóval állt, társai pedig igyekeztek tartani az állást. Az utolsó körben előbb Nagy 4:2-re kikapott a csereként beálló Rossella Fiamingótól, majd Gnám 2:2-t vívott Santuccióval. Muhari az utolsó asszót 25:27-ről kezdte Rizzivel, és mivel az első tusokat az ellenfele adta, egyre inkább szorította őt az idő, és mennie kellett előre. 29:33-nál még viszonylag közel volt Rizzihez, aki azonban a folytatásban taktikusan védekezve növelte az előnyét.

Végül az olaszok 38:31-re győztek.

A női párbajtőrözők a magyar küldöttség negyedik érmét szerezték a svájci Európa-bajnokságon.

VÍVÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, BÁZEL
Női párbajtőr, csapatverseny
A 16 között
Magyarország–Finnország 45:22
Negyeddöntő
Magyarország–Nagy-Britannia 45:35
Elődöntő
Magyarország–Lengyelország 45:37
Olaszország–Franciaország 32:31
A 3. helyért
Franciaország–Lengyelország 33:32
Döntő
Olaszország–Magyarország 38:31
A végeredmény: 1. Olaszország (Mara Navarria, Alberta Santuccio, Rossella Fiamongo, Giulia Rizzi), 2. Magyarország (Muhari Eszter, Gnám Tamara, Nagy Blanka, Dékány Kinga), 3. Franciaország

(Kiemelt képen balról: Dékány Kinga, Gnám Tamara, Muhari Eszter és a 17 éves Nagy Blanka Forrás: Magyar Vívó Szövetség)