UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2012-01-06 19:14

Letették az esküt

Kilenc fiatal sportoló, az őket felkészítő edzők, valamint a csapatvezetés valamennyi tagja jelent volt az első téli ifjúsági olimpiai játékokra utazó magyar delegáció fogadalomtételén. A Magyar Sport Házában egyúttal a MOB új támogatója is bemutatkozott: a Procter & Gamble a Magyar Olimpiai Bizottság partnereként a 2012-es olimpiai évben (Innsbruck, London) népszerűsíti a sportot. UP-Info, MOB-közlemény A P&G együttműködése a Magyar Olimpiai Bizottsággal (MOB) 2012. január 6-án, az első ifjúsági téli olimpiai játékok fogadalomtételének napján indult el. „Az olimpiai játékok célja, hogy jobbá tegye az életet a sporton keresztül. Nagy örömünkre szolgál, hogy ebben a törekvésünkben a P&G-t partnerünkként tudhatjuk” – mondta el Molnár Zoltán, a MOB főtitkára. „Több szempontból is történelmi pillanat a mai, ez lesz ugyanis az első téli ifjúsági olimpia, és először fordul elő Magyarországon, hogy téli ifjúsági játékokra utazó sportolók tesznek esküt” – tette hozzá a sportvezető.

„Kijelenthetjük, hogy a magyar csapatba az ország utánpótlásának legjobbjai kerültek be, mert a versenyzők nem alanyi jogon indulnak, hanem kvótát kellett szerezniük - mondta Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója, az Innsbruckba utazó csapat vezetője. - Meg kell jegyeznem, hogy az ifjúsági olimpia nem csak sportesemény. Egyharmad részben a sportról szól, de ugyanekkora arányban kap szerepet benne a nevelés és a kultúra is, mert egyértelmű célja az olimpiai eszme közvetítése a fiatalok felé.” Magyarországot Kékesi Márton és Úry Zsuzsanna alpesi síző, Panyik Dávid sílövő, Kovács Attila és Gasparics Fanni jégkorongozó, Farkas Tamás és Tóth Tímea rövid pályás gyorskorcsolyázó, Bodnár Zénó sífutó, valamint Szilágyi Ákos síugró képviseli a január 22-ig tartó ausztriai viadalon, melyre a küldöttség hétfőn utazik el. Az eskü szövegét előmondta Regőczy Krisztina, olimpiai ezüstérmes jégtáncos, a MOB elnökségi tagja. Az eseményen – többek között – részt vett Szabó Bence MOB-sportigazgató, Dr. Tóth Szabolcs csapatorvos és Darázs Péter ifjúsági olimpiai nagykövet.

Kicsi, mégis nagy delegáció? „Magyarország sportnemzet, olimpiai nagyhatalom”, hangzik el számtalanszor a kijelentés világszerte. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mindez nem a téli sportokra vonatkozik, a maroknyi magyar csapat ifjú reménységei az első korosztályos olimpián beírhatják magukat a sporttörténelembe. És hogy nem is annyira kicsi az a kilencfős csapat, arra a következő adatsor a bizonyíték. A legnagyobbakkal nem vehetjük fel a versenyt, természetesen a házigazda osztrákok lesznek a legtöbben, összesen 81-en (Ausztria a rendező jogán valamennyi sportágban indíthat versenyzőt.) Az osztrákokat Oroszország 68, majd az USA 57 fős csapatával követi. Két nagyhatalom, Kína és Ausztrália már jóval szerényebb, 23, illetve 13 fős küldöttséget indít, de a téli sportokban jeleskedő Svájc is csak 26 fiatalt visz a vetélkedőre. Földrajzi fekvésük miatt szintén nem a hófödte tájaikról híres nemzetek hasonló, vagy a mieinknél kisebb küldöttséggel utaznak Innsbruckba. Horvátország 9, Spanyolország 8, Belgium 7 fős csapattal érkezik, míg a mindössze egy versenyzővel indulók között van Ciprus, Peru, a Kajmán-szigetek, Montenegró, Marokkó, Nepál vagy épp a Dél-Afrikai Köztársaság „válogatottja”.

A magyar csapatból már bemutattuk: rövidpályás gyorskorcsolyázók.