UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2012-01-21 22:25

Magyar, olasz: két jó barát

Az innsbrucki ifjúsági téli olimpia utolsó előtti napján a fiúk alpesi sí szlalomversenyében és a rövid pályás gyorskorcsolyázók váltóviadalán szerepeltek magyarok. Kékesi Márton az óriás-műlesiklás után a szlalomfutamokat is a 21. helyen zárta; príma eredmény, hogy a 63 fős mezőny első harmadában végzett. Short trackben a mieink az olasz korisokkal kerültek egy csapatba, a magyar-olasz váltó Tóth Tímeával és Farkas Tamással az ötödik helyet szerezte meg.

Fogl Balázs Ma sem kímélte a hóesés Patscherkofelben az alpesi sízőket. A fiúk szlalomversenyében Kékesi Márton állt rajthoz, aki eddig valamennyi számban a középmezőnyben végzett, általában annak is az elején.
Marcinak a szlalom a kedvenc versenyszáma, ami látszott is mindkét lesiklása alkalmával. A tehetséges síelő a 26. helyen állt az első futam után, a második körben bő két másodpercet javított eredményén, amit kevesen mondhattak el magukról. Több esélyes kiesett az amúgy sem könnyű, ám a havazás miatt még technikásabb pályán, így például az Innsbruckban három  aranyérmet szerző osztrák Marco Schwarz is. Kékesi – nyolc másodperccel a győztes Sandro Simonet mögött – összesítésben a 21. lett. A svájci egyébként harmadik érmét szerezte Innsbruckban, két bronz (szuper-kombináció és óriás-műlesiklás) után ezúttal a legfényesebb medált akasztották a nyakába. „Abban a pillanatban, hogy elindulok lefelé a hegyről, elillan minden izgalom. A második futamban nem akartam kockáztatni, ráadásul a hó miatt addigra teljesen fellazult a pálya” – mondta Simonet, aki azért másodjára is a legjobb időt produkálta.
Rövid pályás gyorskorcsolyában vegyes csapatok váltóversenyét rendezték. A 16 lány és 16 fiú (általában országonként 1-1) nyolc kvartettbe került. A magyarok, Tóth Tímea és Farkas Tamás két olasz, Nicole Martinelli és Milan Grugni „párjaként” versenyzett a váltóban. (Ez volt az egyedüli olyan csapat, amelyben 2-2 azonos országbeli kapott helyet.) Az elődöntőben harmadik lett a négyes, amelyben a két olasz futott elől, Farkas Tamás pedig zárta a sort a 4x1000 métert teljesítő brigádban. Este a B döntőben második lett a magyar-olasz kvartett, összesítésben az 5. Az aranyérmet egy igazán multikulturális csapat nyerte: két kínai, Csu Nyu Ku és Hong Zsi Szu, az ukrán Maria Dolgopolova, valamint a brit Aydin Djemal versenyzett a nyerő kvartettben. Az utolsó napon már nem lesz magyar érdekeltség Innsbruckban, így röviden összegezhető a kilencfős magyar csapat teljesítménye. Ennek elejére kívánkozik Gasparics Fanni és Kovács Attila: mindkét jégkorongozó ezüstérmet nyert az ügyességi versenyben. Alpesi síelőink közül Kékesi Márton két 21. helyet szerzett mint egyéni legjobb teljesítmény, de valamennyi versenyén a középmezőny élbolyához tartozott. Úry Zsuzsannáról ugyanez mondható el annyi különbséggel, hogy a soproni síelő szuper-kombinációban kiesett. Az északi számokban is helytálltak a magyarok: síugrásban Szilágyi Ákos lett 20., a sífutó Bodnár Zénó a sprintversenyben néhány másodperccel maradt csak le az elődöntőtől, éppen nem került az első harmincba. A biatlonos Panyik Dávid megközelítette a célkitűzéseit, lövészetben kell javulnia. Rövid pályás gyorskorcsolyázóink is kihozták magukból a maximumot: Tóth Tímea 1000 m-en ugyan kiesett, 500-on viszont megjavította egyéni legjobbját. Farkas Tamás mindkét távot teljesítette, előbbit 12., utóbbit 10. helyen úgy, hogy a futott idejét tekintve 500-on és 1000-en is a 8. legjobb volt a mezőnyben.

Kitekintő: a legveszélyesebb „csúszósport”

A szkeleton olyan, mint a szánkó, csak nem hanyatt, hanem hason fekszenek rá. A nevét akkor kapta, amikor az első ilyen csúszó alkalmatosság elkészült, ami úgy nézett ki, mint egy csontváz (angolul, görög eredettel: skeleton). Sokak szerint a teljesen őrültek sportja: nem elég, hogy egy vékony deszkán csúszik az ember, mindezt úgy teszi, mintha folyamatosan nekimenne fejjel a falnak 70-80 km/h-s átlagsebességgel. Innsbruckban a fiú és leány megméretésen is német győzelem született. Az előbbi viadalt megnyerő Sebastian Berneker önkritikus: „Nem vagyok a kimondott élsportoló tinédzser, mert órákat ülök a számítógép előtt, szóval még engem is meglepett, hogy nyertem. A rajtolási technikám az, ami a siker kulcsa” – nyilatkozta Bernekert, akit igazoltak a számok. Noha a kanyarokban elvesztegetett tizedmásodperceket a többiekkel szemben, a rajtnál megszerzett előnyét meg tudta tartani. Ritka, hogy az ezüstérmes legalább annyira boldog legyen, mint a győztes, ebben az esetben azonban így volt. Az osztrák Richard Geislert a szokottnál is nagyobb ováció fogadta a közönségtől: „Fantasztikus érzés olimpián érmet nyerni, az pedig, hogy ezt a szülővárosomban, az otthonom közelében tehettem, egyszerűen leírhatatlan!” A női versenyt megzavarta a hóesés. Az első futamban kezdetben minden 5., majd minden 3. versenyző után söpörni kellett a pályáról a havat, ami viszont a csapatok szerint egyeseket jogosulatlan előnyhöz juttatott. A versenybíróság végül törölte az első kör eredményeit, így aztán egy futam alapján hirdettek győztest, aki a német Jacqueline Lölling lett. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ő nyerte az első kört is.

Jégkorong: kanadai és német bronz

A fiúk jégkorongtornáján a bronzmérkőzésnek volt magyar résztvevője: az amerikaiaknál Nicholas Magyar személyében. Az Ohio állambeli fiatal szerezte csapata negyedik találatát egy rendkívül gólzáporos mérkőzésen. A második játékrészt a kanadaiak kezdték előnyben (3-1), gyors amerikai szépítésre öt perc alatt néggyel válaszoltak (7-2). Az utolsó harmadot aztán felpörgette az USA garnitúrája, de 7-5-nél nem sikerült közelebb kapaszkodni az így bronzérmes kanadaiakhoz. A női tornán nem volt kérdéses, hogy az A csoportos német válogatott klasszisokkal jobb a divízió I-nek is búcsút intő kazahnál. Utóbbi azért igyekezett megnehezíteni Maritta Becker tanítványainak dolgát, de csak az utolsó játékrész volt kiegyenlített (2-2), akkorra már biztos előnyben voltak a németek. A jégkorongtornán a fiúknál Oroszország–Finnország, a lányoknál Svédország–Ausztria döntőt rendeznek az olimpia zárónapján.