UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Triatlon

2013-06-24 11:54

Majdnem hatszázan a diákolimpián

Népes mezőnyök, összesen 576-an álltak rajthoz a hétvégén Tiszaújvárosban megrendezett Sport XXI triatlon utánpótlás „A” diákolimpián és „B” kategóriás országos döntőn.

Szűcs István, triatlon.hu Mint ismeretes, a finálé eredeti helyszínén, Baján, az árvíz olyan károkat okozott, hogy az ottani szervezők kénytelenek voltak lemondani a versenyt. Így jött képbe a hazai triatlonsport egyik fellegvára, Tiszaújváros, ahol a házigazda TVK-Mali TK a rövid, mindössze kéthetes előkészület ellenére, minden szempontból profi körülményeket biztosítva várta hat korosztály legjobbjait. Az előző nap viharral, esővel kísért, reggelre borongósra, csepergősre váltó időjárása is megszelídült a nap második felére, olyannyira, hogy ismét napsütéses kánikulával találhatták szembe magukat az indulók a termál- és gyógyfürdő területén kialakított versenyközpontban. A legkisebbek nagy tapssal kísért mini aquatlon futama vezette fel a programot, majd az I. korcsoportos (általános iskola alsó tagozat) lányok már „élesben” és triatlonban vetélkedtek. Az országos finálé első abszolút győztese – 50 méter úszás, 1 km kerékpározás és 500 méter futás után – rendkívül szoros befutó végén a debreceni Jánossy Fanni lett.
Miután nem ráindításos rendszerben történt a rajtoltatás, az azonos korcsoportba tartozó fiúk – hasonlóan a többi korosztályhoz – önálló futamban mérhették össze tudásukat. A II. korcsoportosok már dupla távon harcoltak az érmekért, helyezésekért. Lelkesedésből ezúttal sem volt hiány, a húsz-harmincadik helyek is óriási sprint után találtak gazdára. A III. korcsoport képviselői a legfiatalabbak kidepózása után helyezhették el kerékpárjaikat a váltózónában. Ők már 200 m úszást, 4 km kerékpározást és 1 km futást teljesítettek. A fennmaradó három korcsoport távjai megegyeztek, így az ott érdekelt versenyzőkre egyaránt a 300 m - 8 km - 2 km megtétele várt. A IV. korcsoportos lányok és fiúk külön startolva, a két legöregebb diákcsoport (V. és VI. kcs) azonban már együtt vágott neki a versenynek. Az utolsó futamban a fiúknál a hazai pálya előnyét élvező Marton Előd és Lehmann Bence mutatta a többieknek az utat az úszás utáni depózásnál. A három körös kerékpározás során az újpestiek kiválósága, Bem Norbert János két kör után 8 másodperc előnnyel tekert az élen Lehmann Bence, a zalaegerszegi Bicsák Bence és Marton Előd előtt. A befejező szám a VI. korcsoportos Bicsáknak sikerült a legjobban, így ő lett az abszolút győztes. Az V. korcsoportos fiúk küzdelme Lehmann Bence sikerével ért véget. Az országos döntő színvonalát nemcsak a remek versenyek, hanem a szervezésben résztvevők személye is jelzi: erre az alkalomra hazatért lausanne-i munkahelyéről Márkus Gergely, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) sportigazgatója és Nagy Alpár, az Európai Triatlon Szövetség (ETU) technikai bizottságának tagja is.