UtánpótlásSport December 8-án Egy nap az utánpótlásért címmel konferenciát rendez az Utanpotlassport.hu szerkesztősége a fiatalok sportjának aktuális kérdéseiről
2022. december 5.
  • instagram
Egy nap az utánpótlásért – konferencia
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2013-10-09 16:00

Rapport az elitben

A MOL Tehetségtámogató Programban részt vevő Rapport Richárd (2676 Élő-pont) már tavaly is meghívást kapott a világ egyik legrangosabb szupertornájára, a hollandiai Wijk aan Zee-be. A januári viadalon a közvetlen elit mögött, vagyis a B csoport második helyén végzett holtversenyben, és a teljesítménye annyira tetszett a szervezőknek, hogy már akkor sejteni lehetett: visszavárják.

UP-info Visszavárták? Mi az, hogy! A 17 éves nagymestert nemcsak meghívták a versenyre, hanem egyenesen az A csoportba kapott besorolást, vagyis a világ legjobbjaival ülhet asztalhoz januárban. Nem elhamarkodott dolog kijelenteni: Rapport élete lehetősége előtt áll, végérvényesen bekerülhet az elit vérkeringésébe. A viadalon ezúttal nem lesz ott címvédő és világelső norvég Magnus Carlsen, az indiai Visuvanátan Ánand elleni világbajnoki döntő miatt. Ricsi azonban így is a közvetlen világelittel mérkőzik meg, hiszen meghívást kapott a hollandiai tornára a világranglistán harmadik, örmény Levon Aronjan, az ötödik amerikai Hikaru Nakamura, a kilencedik izraeli Borisz Gelfand és a tizedik orosz Szergej Karjakin is, de mellettük nagy ellenfelével, a német Arkadij Naiditschcsal is találkozik. Ricsi idén már nyert szupertornát Bielben, jelenleg pedig Spanyolországban, a szintén nagyon rangos Xadrez Entre Faros-viadalon vesz részt, és három forduló után másfél ponttal holtversenyben a második helyen áll. A 2014-es Wijk aan Zee-i torna A-csoportjának mezőnye Levon Aronjan (örmény) Hikaru Nakamura (amerikai) Fabiano Caruana (olasz) Borisz Gelfand (izraeli) Szergej Karjakin (orosz) Leinier Domínguez Pérez (kubai) Anish Giri (holland) Arkadij Naiditsch (német) Wesley So (Fülöp-szigeteki) Loek van Wely (holland) Rapport Richárd A 12. résztvevő személyét később jelentik be.