UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2013-10-27 18:51

Karácsonyra vébé

Nyáron tájfutó, télen sífutó, de ha teheti, a kettő kombinációját, a sítájfutást is űzi, és akkor a sírollerről még nem is beszéltünk: így telnek Hajdú Alexandr mindennapjai, aki most az érettségi mellett a februári junior vb-re készül.

reb Hazánkban nem éppen a sors kegyeltjei a téli sportágakat űző versenyzők: az év nagy részében hóról legfeljebb az időjárás-jelentésben hallanak, és ha hull is valamennyi, az sem sokáig marad meg. Idehaza hagyományosnak a mű- és a gyorskorcsolyát is csak jó indulattal nevezhetjük, így a szokottnál is nagyobb fába vágják fejszéjüket azok, akik valamelyik téli sportág űzésébe fognak.
Így van ezzel Hajdú Alexandr, becenevén Szása is, aki tájfutóként kóstolt bele néhány évvel ezelőtt a sífutásba. Döntését az idei év is igazolta, hiszen a téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon – ugyan a mezőny hátsó felében (77. lett) – élete legjobb FIS-eredményével végzett. Magyar bajnokságot nyert sprintben, míg a sítájfutásban nemcsak korosztályában, az ifjúságiak között, de felnőttben is a legjobbnak bizonyult. Most pedig a sítájfutó junior-világbajnokságra készül. – Előbb még hazai válogató vár rám, várhatóan egy ember juthat ki – kezd bele a MOL Új Európa Alapítvány támogatottja. – Valószínűleg nem sokan indulunk, az öt-hat fős mezőny már népesnek számít. Nem sokan űzzük idehaza a sportágat, de akik csinálják, lelkesek.

Szinte csak emlékezetből sífutunk – ad képet a „magyar valóságról” Fazekas Mónika, Hajdú edzője a Vasasban. – December közepén megyünk edzőtáborba, ott havon tudunk készülni. Nekünk ez a kilométergyűjtés időszaka, de a végére muszáj felpörgetni a gyerekeket, hiszen akkora már jóval előbbre kellene járnunk a felkészülésben. Nagyon nehéz idehaza téli sportágat űzni, próbálunk alternatívákat keresni, miként tudunk hó nélkül is jól edzeni. Csakhogy ez nagyjából olyan, mint az úszó üres medencében készülne…

Szása minden lehetőséget megragad, hogy minél jobban felkészülhessen a versenyekre. A sírollerezés (olyan, mint a görkorcsolya, mindkét lábon van síléc, és botokkal hajtják magukat – A szerk.) alkalmas technikai edzésnek, a futóedzésekkel és az erősítéssel együtt pedig jó alapot teremt téli viadalokra. Azonban van, amiben nem elég leleményesnek lenni, hiszen a drága felszerelést valahogy mindenképpen be kell szerezni. – Szerencsére, sok holmit kaptam a korábbi versenyzőktől, például Tagscherer Zoltánéktól, a MOL-támogatásból pedig tudtunk sílécet, botot venni. Tavaly jó évünk volt, szinte minden hétvégén külföldön edzhettünk a téli EYOF miatt, így sokszor voltam havon. Nincsenek nagy vágyaim, tisztában vagyok azzal, hogy itthon mindenki hobbiból csinálja, ebből nem lehet megélni. Ettől függetlenül azért téli olimpián való szereplésről álmodom. Hogy eljut-e oda, azt a jövő dönti el, de a nehézségeket talán érzékelteti: tavaly úgy utazhatott ki a junior sítájfutó-világbajnokságra, hogy a családjától karácsonyi ajándékba kapta a részvételt...