UtánpótlásSport
2024. május 6.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Karate

2014-02-08 22:53

Az első éremeső

Már zsebben a minden eddigit felülmúló, kilenc érem a lisszaboni korosztályos Eb-n. És az utolsó versenynap még előttünk áll. Hol van már az az idő, amikor – a kapitány szóhasználatával – "isten volt, aki sikerrel vett egy vagy két fordulót"! A karate útban afelé, hogy sikersportág legyen.

rebRemekül kezdett a magyar válogatott a lisszaboni korosztályos karate Európa-bajnokságon: a nyitónapon minden színűből gyűjtöttek érmet a kadetek. A második napon, szombaton hat bronzot is szereztek a juniorok, így a küldöttség már most felülmúlta a valaha volt legjobb Eb-szereplést. Most már mosolyogva lehet visszagondolni azokra az évekre, amikor még – ahogy Büchler Zsolt szövetségi kapitány fogalmaz – isten volt, aki sikerrel vett egy vagy két fordulót. Manapság viszont aranykorát éli a karate – szó szerint, és átvitt értelemben is. A lisszaboni kadet, junior és U21-es Európa-bajnokság pazarul indult a 25 fős küldöttséggel induló magyaroknak. A kadet-korosztály versenyeivel kezdődő viadalon ugyanis minden színű éremből került az egyelőre képzeletbeli vitrinbe: a kumite, azaz küzdelem versenyszámában Kovács Levente (57 kg) négy győzelemmel és egy vereséggel a dobogó harmadik fokára állhatott. Czagány Dóra (+54 kg) négy sikeresen megvívott meccs után, élete második világversenyén a döntőben szoros csatában 3-1-re alulmaradt azeri ellenfelével szemben.
boussebaa_aicha03
boussebaa_aicha03
Hogy a legfényesebb medáliából is jusson egy, arról az 54 kg-ban címvédő Boussebaa Aicha gondoskodott. Sorrendben olasz, cseh, német és grúz ellenfélen át vezetett az útja a fináléba, ahol a szlovák Kozmona várt rá. A tőle megszokott izgalmas, szoros és utolsó pillanatokig kiélezett döntő helyett ezúttal nagyon sima meccsen, 6-1-re győzött, és második Európa-bajnoki címét szerezte. A 15 éves lányra lassan elfogynak a jelzők: az egyetemes karate történetében is kevés példa van arra, hogy valaki ennyire uralja korosztályát, hiszen a két Eb-aranya között világbajnokságot is nyert novemberben (az erről szóló írásunkat itt találja). A sportág magyar történetében pedig még senki sem mutatott be ilyen sorozatot. Nem csoda, ha a szövetségi kapitány elégedett. Büchler Zsoltot éppen a szombati döntők alatt, a nézőtéren értük el, és azt sem bántuk, hogy a kellemes zaj, azaz a Hajrá, magyarok! buzdítás miatt csak keveset hallottunk belőle. – Azt kell mondjam, nem meglepetés a három érem, várják tőlünk az eredményeket. Szerencsére, már a múlt, amikor azért küzdöttünk, hogy pozitív mérleggel távozzunk adott világversenyről. A műhelyek jól működnek, és ez abban is megmutatkozik, hogy jönnek az eredmények. Büszke vagyok a fiatalokra, Aicha teljesítménye magáért beszél, gyakorlatilag egy éven belül két Európa-bajnokságot és egy vébét nyerni nagy eredmény. Történelmi juniorkorú Koch Szabolcs bronzérme is, soha korábban nem volt dobogósunk katában. Beszélgetésünk pillanatában a kapitány nem tudhatta, milyen este áll előttük. Több junior karatékát már előzetesen is esélyesnek tartottak az éremszerzésre, és ők maradéktalanul beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Hárspataki Gábor (68 kg) és Nógrádi Nicol (53 kg) is a dobogó harmadik fokára állhatott. Mellettük ugyancsak oda léphetett fel György Dániel (76 kg), Ardai Bálint (55 kg) és Palkovits Nikolett (48 kg). Koch Szabolcséval együtt összesen hat (!) bronzérmet szerzett szombaton a küldöttség, így összesen már kilencet számlálnak. Csak viszonyításképpen, az eddig legeredményesebben zárult kontinensviadalon ötöt nyertek a magyarok. És vasárnap, az U21-esek küzdelmeiben újabb esélyesek lépnek tatamira.