UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2014-02-26 09:42

Akkorát dobott, hogy megijedt

A príma évadot teljesítő Gyurátz Réka akkorát dobott, hogy megijedt: az évadra dél-afrikai edzőtáborban készülő 17 éves kalapácsvető korosztályos rekordot döntött, pedig még korántsem kell csúcsformában lennie.

reb Pazar évet zárt tavaly Gyurátz Réka, a Dobó SE 17 éves kalapácsvetője: a donyecki  ifjúsági-világbajnokságon klubtársa, Völgyi Helga előtt győzött, a rieti junior kontinensviadalon második lett. Teljesítményével nagyban hozzájárult ahhoz, hogy egyesülete elnyerje „A hónap műhelye”-díjat. A hét végi, téli dobó országos bajnokságon jelezte, az idén sem kell félteni: bő másfél méterrel javította meg Orbán Éva 2003 óta fennálló korosztályos csúcsát. – Érezted a verseny előtt, hogy kijöhet a lépés? – Jól mentek az edzések,  nagyokat dobtam. Az ob-n szerettem volna az egyéni legjobbam közelébe kerülni, ám ekkora rekordra nem számítottam. – Több mint másfél métert javítottál a csúcson: immár 67,32 méter a rekord. – Természetesen nagyon örülök, hiszen régóta fennálló csúcsot múltam felül. Ugyanakkor tudom, hogy az élet nem áll meg, nem most kell csúcsformában lenni, hanem a nyári versenyeken. Kicsit meg is ijedtem, amikor láttam, hogy ilyen messzire szállt a kalapács.
gyuratz_reka_masz
gyuratz_reka_masz
– Ilyet azért ritkán hallani. – Télen nem szoktam ennyire jó formában lenni, kicsit félek attól, mi lesz, ha a világversenyeken nem sikerül megjavítani az egyéni legjobbamat. Mit mondanak majd akkor? Mi történhetett ezzel a lánnyal? – Minek köszönhető a korai csúcsteljesítmény? – Nemrég értünk haza a dél-afrikai edzőtáborból, remekül sikerült az alapozás. Már akkor egyéni csúcsot dobtam, érezhető, hogy az ott elvégzett munka sokat segített a mostani eredmény elérésében. Napi kettőt edzettünk odakint: délelőtt dobtunk, délután pedig kondiztunk és súlyt emeltünk. – Mennyit számít az, hogy külföldi edzőtáborba utazhattatok? – Télen ég és föld a különbség az afrikai és a hazai lehetőségek között. Nagyon jó időben készültünk, miközben Szombathelyen esett az ónos eső, hideg volt. A dobókör lefagyott, fél órába telt, mire rendesen le tudták takarítani. De persze  még úgy sem volt az igazi. Aztán nyilván, ahova a szer érkezik, az a terület is teljesen jeges volt, a dobók össze-vissza csúszkáltak. Az időjárás miatt jól fel kellett öltözni, viszont minél több réteg ruha van valakin, annál nehezebb dobni. Ezzel szemben mi kint trikóban edzettünk, kellemes melegben, jó körülmények között. Olyan volt, mintha csak nyáron, itthon gyakorolnánk. – Ha már a nyár: mikorra kell időzíteni a csúcsformát? – Ez után az eredmény után valószínűleg dobókörbe állhatok a március közepi Téli Európa Kupán, de a legfontosabb versenyeket nyáron rendezik. Az Egyesület Államokban tartják a junior-világbajnokságot, oda mindenképpen szeretnék eljutni. A felnőtt Európa-bajnokságra hatvannyolc méter a szint: az egyéni csúcsom fényében nem lehetetlen, hogy sikerül teljesítenem. Három versenyző utazhat a viadalra, nagy élmény lenne, ha juniorként ki tudnám vívni a helyem a keretben. Kis stílustanulmány: Réka dobása az ob-n.