UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2014-04-23 16:12

Márton Anna világai

„Messze vagyok a tökéletestől. Minden versenyen érzem, hogy lehetne még jobb” - értékelte saját teljesítményét friss junior-kardvilágbajnokunk, a MOL Tehetségtámogató Program kedvezményezettje, Márton Anna. Gondolatai egyre gyakrabban járnak Rio körül, de nem szereti, ha mindenki erről kérdezgeti.

Jegesy András Alig lehetett két mondatot váltani Márton Annával, az MTK városmajori vívótermében. Gyerekek rohantak felváltva hozzá, hogy elújságolják a legutóbbi edzést és természetesen, hogy gratuláljanak junior-világbajnoki címéhez. Mint ahogyan a győzelemért járó csokoládé sem maradt el Pézsa Tibor olimpiai bajnoktól (lásd korábbi írásunkat), aki azért figyelmeztette Annát, hogy ne egyedül falja fel mindet. Az MTK és a Pézsa Tibor Akadémia 19 éves versenyzője, noha még nem kész versenyző, elsősorban már a felnőttviadalokra koncentrál, idén utánpótlásversenyek közül  csak az Európa-bajnokságon és a múlt heti világbajnokságon vett részt.
pankaegyedul
pankaegyedul
„Sok felnőttversenyen indultam, ami azért is jó, mert  a megszerzett ranglistapontoknak köszönhetően már a 22. vagyok a világranglistán. Tavaly szinte az összes versenyen a főtábláig jutottam, míg idén összejött egy 32-es tábla és három nyolcaddöntő is, ami azért nagy különbség. Ha jövőre is így fejlődnek az eredményeim, akkor kimondhatom, hogy jó úton haladok.” Edzője is hasonlóan vélekedik. Nem elvárást támaszt versenyzője felé, hanem célokat jelöl meg, mint ahogyan a junior-világbajnoki aranyérmet is állomásnak tekinti. „Az idén az első húszba kellett kerülnie a világranglistán, ez úgy látom, meglesz” - mondta edzője, Gárdos Gábor. „A következő évben az első tizenhatba szeretnénk jutni, akkor ugyanis kiemelést kap a versenyeken. Meg kell tanulnunk megverni az egész világot. Nyugodtan mondhatom, ha második lett volna most a vébén, óriási csalódás lett volna, nemcsak nekem, hanem neki is.” Hasonló csalódásban már volt része Annának. 2012-ben kadet és junior Európa-bajnok lett, és utólag úgy értékeli, hogy egy kicsit el is kapatta a siker. „Van úgy, hogy jönnie kell egy pofonnak, és nekem akkor a kadet-vébéezüst volt” - emlékezett  Anna. „Nem is volt baj, hogy nem lettem világbajnok, mert további motivációt adott. Most is úgy gondolom: messze vagyok a tökéletestől. Mindig úgy érzem, hogy lehetnék még jobb, nincs tökéletes verseny.” Edzője szerint a versenyszellem a kezdetek óta megvan benne. Gárdos Gábor úgy emlékszik, amikor tízévesen hozzá került, mindig mindenben a legjobb akart lenni, és előszeretettel rosszalkodott a többiekkel. Amikor viszont iskolát kapott, rendkívül fegyelmezett volt, és mindig nagyon élvezte, ha új elemet tanulhatott – ez a mai napig megvan benne.
Gárdos-Gábor-bal
Gárdos-Gábor-bal
„Kiemelkedő a technikai tudása és a versenyszelleme, és nagyon jó a vívógondolkodása” - összegezte Gárdos Gábor tanítványa erősségeit. „Jól elemzi az asszó előtt az ellenfelet, és a vívásban nagyon fontos, hogy ezt a páston végre is tudja hajtani. Ebben ő jó.” Annának idén nemcsak a sportkihívásokkal kell megküzdenie. Idén érettségizik, és mivel érdekli a biológia és a kémia, a BME biomérnök és vegyészmérnök kara mellett az ELTE biológia szakára adta be jelentkezését. Nem könnyű az élsport mellett a tanulásra is időt szakítania, ez komoly áldozatokkal jár. „Vegyük a mai napot (április tizenötödike – A szerk.). Ma hajnali két órakor keltem, öt órán át biológiát tanultam, aztán reggel mentem iskolába. Ott bent voltam délután fél négyig majd egyből idejöttem az edzésre, utána megyek haza, vacsora, alvás.” Végigolvasni sem egyszerű. „Na azért ez nem mindig ilyen sűrű, de így is általában fél hatkor ébredek, reggeli edzés, iskola, ebéd, megint edzés és otthon még tanulás. Vannak durva napok, hetek, néha van egy-két lazább nap, olyankor igyekszem regenerálódni.” A 2016-os ki nem mondott cél természetesen a riói olimpia, amire szerinte nemhogy lehet gondolnia, de egyenesen kötelező. „Szoktam gondolni rá, de azt azért nem szeretem annyira, hogy mindenki azzal jön, várjuk, hogy az olimpián lássunk. Én is tudom, hogy el akarok jutni, ne maceráljon ezzel mindenki! Ez egyelőre álom, de azért dolgozom mindennap, hogy valóra váljon. És még jól is szerepeljek.”