UtánpótlásSport
2024. május 6.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2014-08-13 11:03

Gáton nincs akadály

Már az elutazás előtt is vissza kellett fognia magát, hogy ne pörögjön fel idő előtt. Sorok Klaudia 100 méter gáton versenyez a nandzsingi ifjúsági olimpián, legjobbja akár dobogóra is repítheti.

reb Lengyák György utánpótlás-szakreferens mindig is jó véleménnyel volt a 16 éves Sorok Klaudiáról. Képességei mellett a győri atléta eszét és tudását is dicsérte, kiemelve: ritka manapság, hogy valaki annyira szeressen olvasni, mint ő. Mi sem természetesebb, amikor még az indulás előtt megkerestük, éppen négy frissen beszerzett könyvről beszélt. Néha fantasyt olvas, olykor krimit, de alapvetően mindenevő. Akkor még nem döntötte el, milyen olvasnivalót visz magával a hosszú, Nandzsingba vezető útra. Gondolkodott a Harry Potter valamelyik kötetén is, mondván, „nem rossz elképzelni, hogy van egy másik világ”. Persze atlétika azért a varázsdimenzióban is létezzen.
sorok_klaudia01_kovacsaniko
sorok_klaudia01_kovacsaniko
Pedig nem volt ez mindig így. Hosszú ideig táncolt, mielőtt öt évvel ezelőtt megismerkedett a sportok királynőjével. Tipikus történet: az iskolában szükség volt valakire az egyik váltóban, és a viadal előtt, az összeszokás kedvéért ellátogatott a pályára. Attól a pillanattól kezdve szinte nap mint nap így tesz, számára a sportág szerelem volt első látásra. Trénerének, Farkas Rolandnak az az elve, hogy mindenki mindent csináljon, Klaudia tehát űzi a különféle dobó- és ugrószámokat is. Úgy véli, még bármi lehet belőle, akár távolugró, akár sprinter vagy persze gátas. Mindenesetre a szombaton kezdődő második ifjúsági olimpián 100 méter gáton képviseli a magyar színeket. Amennyiben a május végi, bakui kvalifikációs viadalon mutatott formáját vesszük alapul, a dobóatlétákhoz hasonlóan dobogóesélyesnek nevezhetjük. Akkor ugyanis 13,32-es új országos csúccsal diadalmaskodott, a világ akkori legjobb ideje egyben az európai ranglista élére repítette. Ennek ellenére a fiatal atléta nem fogalmazott meg magával szemben elvárásokat. – Szeretnék úgy futni, hogy utána nyugodt szívvel mondhassam: mindent megtettem – mondja. – Megnézhetném, hogy kik lesznek az ellenfeleim, de nem szokásom ez, inkább magammal foglalkozom. Nagyon izgatottam várom már az olimpiát, valójában vissza kell fognom magam. Már futnék, pörögnék, de igyekszem csak az adott feladatra koncentrálni. Úgy gondolom, ha sikerül hoznom, amit tudok, a döntőbe jutok. Próbálok nem izgulni a verseny miatt, úgy nézni, mintha csak valamelyik magyar pályán lennék. Amikor pedig tehetem, szurkolok majd a magyar csapat többi tagjának. A kosárlabdára és a tornára biztosan ellátogatok. Sorok sikeres felkészülést tudhat maga mögött, amelynek kiemelkedő állomása volt a székesfehérvári Gyulay István-emlékverseny: büszke arra, hogy világsztárokkal versenyezhetett. Könnyen lehet, a nandzsingi megmérettetés az első állomás azon az úton, amelynek végén már ő lesz az idol, akivel futni akarnak a fiatalok.

Tíz versenyzővel az atlétáké a legnépesebb különítmény az 57 fős magyar küldöttségben. A legesélyesebbek – kell-e mondani? – a dobószámok képviselői. A kalapácsvető Halász Bence vezeti a világranglistát, amennyiben tudásához mérten teljesít, érem kerül a nyakába. Igaz ez Bácskay Zsófiára is, aki júliusban az idősebb korosztály, a juniorok világbajnokságán is indult, Eugene-ban. A diszkoszvetésben és súlylökésben is eredményes atléta akkor a hatodik helyen zárt a „nandzsingi szerrel", a kalapáccsal. Korosztályában az egyik legfőbb éremesélyes. Jó szereplés várható a 2013-as Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon győztes Tóth Lili Annától (2000 m), illetve az EYOF-második vágtázótól, Ferenczi Melindától (200 m) is. Négy éve hét atlétánk indult Szingapúrban: Várady Krisztina ezüstérmet szerzett diszkoszvetésben, míg Töreky Balázs a dobogó harmadik fokára állhatott fel kalapácsvetésben. Aligha rakunk túlságosan nagy terhet a fiatal vállakra, amikor azt mondjuk: túlszárnyalható az akkori teljesítmény.

Atlétika, magyar csapat: Bácskay Zsófia Matild (kalapácsvetés), Bajnok Eszter (hármasugrás), Ferenczi Melinda (200 méter), Halász Bence (kalapácsvetés), Kálmán Alexandra (diszkoszvetés), Kiss Réka (rúdugrás), Luterán Petra (magasugrás), Schmölz Márk Xavér (gerelyhajítás), Sorok Klaudia (100 gát), Tóth Lili Anna (2000 méter akadály).