UtánpótlásSport
2024. május 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

A hónap utánpótlásedzője Jégkorong Vívás Úszás

2024-05-06 09:01

A hónap utánpótlásedzője: jégkorong-, úszó- és vívótréner az áprilisi díj három jelöltje

A Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria alkotta kuratórium megnevezte A hónap utánpótlásedzője díj áprilisi kiírásának három jelöltjét. Az elismerésre Svasznek Bence jégkorong-, Sirkóné Kocsis Márta úszó- és Kósa Miklós vívóedző aspirál; a győztes kilétére az alapítók voksolását követően derül fény.

A hónap utánpótlásedzője díj odaítélésekor figyelembe veszik az adott időszak világversenyein, nemzetközi eseményein, legjelentősebb hazai viadalain, bajnokságain elért eredményeket, de a díjra történő jelölésnél ugyancsak döntő szempont volt a kiválasztott szakmai múltja, megfelelő edzői végzettsége, példaértékű nevelőmunkája. A díjazottakról a három alapító szervezet képviselőiből álló kuratórium hamarosan dönt; a győztes 250 ezer forintos pénzdíjazásban részesül.

A díj harmadik évadának (amely 2023 szeptemberétől az idei augusztusig tart) nyolcadik kiírásában jégkorong-, úszó- és vívóedző került a jelöltek közé. Íme, április hónap kiválasztottjai!

SVASZNEK BENCE, az U18-as fiú jégkorong-válogatott 48 éves szövetségi edzője, a 2008-ban a világbajnoki A-csoportba jutott „szapporói hősök” egyike játékos-pályafutása befejezését követően azonnal, 2012-ben elkezdte edzői karrierjét a MAC Budapestnél. Az első három évadban az U16-os gárdát irányította, a következő két évben pedig az újbudaiak felnőttgárdájának másodedzője volt. 2017 óta áll a Magyar Jégkorong Szövetség alkalmazásában: az U16-os nemzeti együttes trénereként kezdett, tagja volt az U20-asok szakmai stábjának is, 2018 óta az U18-as fiúválogatott szövetségi edzője. Ez utóbbi együttest 2019-ben a divízió I/B csoportos vb-n bronzéremig vezette. Három évvel később, 2022-ben már nem álltak meg az aranyig a fiatalok, akik az asiagói eseményen hibátlan mérleggel nyerték meg a „harmadosztályt”, így 2017 után tavaly újra nekivághattak az I/A-csoport küzdelmeinek. (Ebben a korosztályban nyolc együttes alkotja az élvonalat, így a mieink ekkor a világ tizenhat legjobbja közé verekedték be magukat, vagyis oda, ahol az A-csoportos felnőttek is játszhatnak.) Majd az ifjúságiak a múlt évben Franciaországban erőn felüli teljesítménnyel a negyedik helyen végeztek a második vonalban. Ezzel a korosztály vb-történetében először sikerült „megragadnia” a magyar együttesnek ebben az osztályban.

Áprilisban Svasznek vezetésével az U18-as fiúválogatott a tavalyi bravúros eredmény megismétlésére tett kísérletet a dániai divízió I/A-csoportos világbajnokságon. A magyarok remekül kezdték a Frederikshavnben rendezett tornát: a nyitó meccsen legyőzték a házigazda dánokat (4–1). Ezután viszont kikaptak a németektől (2–8), majd nagy csatában, szétlövés után alulmaradtak az osztrákokkal szemben is (5–6). Az ukránok szintén túl nagy falatnak bizonyultak (4–7), ám végül sikerült keretes szerkezetbe foglalni a viadalt, méghozzá a japánok elleni magabiztos sikerrel (6–3).

Így a hét megszerzett ponttal a magyar válogatott a tavalyihoz hasonlóan ismét a negyedik helyen végzett a hatcsapatos mezőnyben. Az újabb bennmaradás kiharcolásával kijelenhetjük, hogy az elmúlt két évben az ifjúságiaknak valóban sikerült stabilizálni pozíciójukat a második vonalban.

Ez önmagában is nagy fegyvertény, különösen a hazai utánpótlás hosszú távú fejlődése szempontjából kulcsfontosságú lépcsőfok.

Svasznek Bence (középen) vezetésével az U18-as válogatott ismét megkapaszkodott a divízió I/A-csoportos vb mezőnyében Forrás: MJSZ

Svasznek Bence:

„Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy édesapám, Svasznek Jenő ökölvívóedző, vagyis a sport közegében szocializálódtam. Szenvedélyesen szeretem a jégkorongot, így nagyon örültem annak, hogy játékos-pályafutásom lezárása után lehetőséget kaptam utánpótlásedzőként tevékenykedni.

Mi azért vagyunk, hogy ezekből a srácokból sikeres sportolók és emberek, közülük pedig sokan felnőttválogatott játékosok legyenek. Ebben a korosztályban a legfontosabb a fejlesztés. A válogatottnál nagyjából két és fél hónapot töltök a fiúkkal szezononként, és a stábbal együtt az a feladatunk, hogy felkészítsük őket a nemzetközi szintre.

Atlétaközpontú edzők vagyunk, a cél, hogy naprakész tudást adjunk át a fiataloknak. Ezzel az ő érdekeiket tartjuk szem előtt, más nem számít.”

Lobenwein Bálint – aki tavaly és idén is tagja volt az U18-as válogatottnak – így nyilatkozott edzőjéről:

„Nagyszerű két évet töltöttünk el együtt a válogatottban, sok utazás, jó néhány közös torna, és két sikeres világbajnokság van mögöttünk. Játékosként és most már edzőként is hatalmas tapasztalattal van felvértezve, amelyből igyekszik is minél többet átadni nekünk. Azt gondolom, a hazai utánpótlásedzők között egyértelműen a legjobbak közé tartozik. Neki köszönhetően manapság már jóval érettebben, tudatosabban játszom, sokat formálta a szemléletemet a hokiról. Nagyon örülök, hogy két éven át nála fejlődhettem.”

SIRKÓNÉ KOCSIS MÁRTA, a Tatabányai Vízmű SE 55 éves úszóedzője 11 esztendőn át úszott, s a kiugró eredmények nélküli versenyzői pályafutása közben, 1994-től edzője mellett kezdett el oktatni Tatabányán. A TF sportszervezői szakán túl elvégezte az úszásoktatóit is, és az egyesületnél a nagyobbak versenyzői csoportjával indult a szakmai munkája. Utána kiscsoportokkal is dolgozott a békakorosztálytól kezdve, s a klubnak folyamatosan volt válogatott versenyzője. A nevesebbek között említette Orbán Ábelt, az országos csúcstartó Dibusz Kittit és Kugli Dorkát, a legeredményesebb tanítványa azonban az a Jackl Vivien, akit egy évtizeddel ezelőtt, négy és fél esztendősen tanított meg úszni, s jó ideje a magyar úszósport legnagyobb ígéretei közé tartozik. 2013 óta a mai napig együtt dolgoznak, s az idén októberben is még csak a 16. születésnapját ünneplő lány szüleinek annak idején Kocsis Márta maga javasolta, hogy próbálkozzanak meg a versenyúszással. Úgy vélte, nagyon ügyes a gyerek, aki igen hamar megtanult úszni, nagyszerű a vízfekvése, kivételesen jól terhelhető, s az állóképessége is kiváló. 2018 óta ússza gyakorlatilag folyamatosan az országos csúcsokat, szinte számolatlanul nyerte és nyeri a magyar bajnoki címeket, 200 vegyesen, 200 pillangón és legerősebb számában, 400 vegyesen korosztályos csúcstartó. Nevét ország-világ a leginkább akkor ismerhette meg, amikor 2021-ben, 13 évesen megdöntötte Egerszegi Krisztina 34 (!) esztendőn át fennállt korosztályos rekordját a 400-as távon. A nemzetközi sikereknek sincs híján, tavalyelőtt bronzérmes volt az ifi Eb-n, tavaly viszont már az aranyat akasztották a nyakába a korosztályos kontinensviadalon a hosszabbik vegyes műfajban. Közös céljuk az olimpiai részvétel, s erre már az idén, Párizsban sor kerülhet, miután fő számában Vivien megúszta az olimpiai A-szintet.

Ami az áprilisi eredményeket illeti: a múlt évi ifi Európa-bajnokságon még csak megközelítette, az idén ebben a hónapban rendezett országos felnőttbajnokságon viszont már át is törte az „ötkarikás határt” Sirkóné Kocsis Márta tanítványa, Jackl Vivien.

Méghozzá a szükségesnél másodpercekkel jobb idővel, 4:34.96 perccel győzött, az A-szintet olyan teljesítménnyel hozva, amellyel egyfelől párizsi kvótássá avanzsált, másfelől rögtön a világranglista ötödik helyére került. Emellett az ob-n remekelt 1500 gyorson is, amelyen – egyéni csúcsán húsz másodpercet javítva! – úgy lett ezüstérmes, hogy szintén nagyon közel jutott az olimpiai A-szinthez,

míg 800 gyorson úgy nyert kiváló hajrával bronzérmet, hogy öt másodpercet faragott le addigi egyéni legjobbjából. És még az olimpia előtt, június közepén a belgrádi felnőtt Eb-n tovább javíthat 2024-es úszóbizonyítványán.

Sirkóné Kocsis Márta és tanítványa, a magyar úszósport legnagyobb ígéreteinek egyike, Jackl Vivien Forrás: MÚSZ

Sirkóné Kocsis Márta: 

„Az úszás alapsport, a legjobb dolog a világon. Minden izmot megmozgat, mindenre jó. Aki csak tud, tanuljon meg úszni! Ha a gyerek egy-két-három évig úszik, olyan állóképessége, tüdeje, izomzata lesz, amely bármilyen sportnak az alapja vagy éppen a kiegészítője lehet. Őszintén szólva, nem lettem volna nagyon szomorú, ha Vivien 15 évesen még nem úszik az olimpián, a távolabbi cél a fontos: 2028-ra úgy felkészülni, hogy négyszáz vegyesen ötkarikás döntőben szerepeljen. Ott pedig már minden megtörténhet... A francia főváros afféle főpróbája lehet Los Angelesnek, Párizsban a fő feladat, hogy délelőtt olyan időt ússzon, hogy délután döntőzhessen, s ha bejutott, majd meglátjuk, mi lesz.”

Az ifjúsági Európa-bajnok, felnőtt országos bajnok, olimpiai A-szintes Jackl Vivient kérdeztük mesteréről:

 Nagyon jó edző, kevesen vagyunk a csoportban, úgyhogy az edzések nagyjából rám vannak írva, így tudok egyedül is készülni. Minden versenyre eljön velem, elég szigorú, de hát neki az a dolga, hogy szigorú legyen. Már a múlt év is nehéz volt, de megérte a fáradozás, mindent megnyertem, amit lehetett.

Az idei, áprilisi felnőtt országos bajnokságon pedig megúsztam a párizsi olimpiára előírt szintet négyszáz vegyesen, örülök is neki nagyon. A cél Párizsban az, hogy döntőbe kerüljek, de tisztában vagyok vele, hogy ehhez élet-halál úszás kell délelőtt...”

KÓSA MIKLÓS, a Vasas kardvívóedzője, a fiú kadét kardválogatott 41 éves edzője versenyzőként a BSE színeiben Eb-nyolcadik helyig és olimpiai A-kerettagságig jutott. Aktív pályafutását 2009-ben fejezte be, és abban az évben mestere, Pézsa Tibor ösztönzésére kezdett el kardedzősködni. A szakma fortélyait tehát mások mellett minden idők egyik legsikeresebb magyar vívójától, az olimpiai bajnok tanítójától leshette el a kezdetekben. Jelenlegi klubjába, a Vasasba többedmagával 2017-be igazolt át. A piros-kék egyletben ismét összeállt a BSE-ben már jól összeszokott edzői gárda (Boros György, Riba Ferenc, Sárközi Gergely).  Kósa hangsúlyozza, az egyesületben máig minden siker a csapatmunka eredménye. A tréner tanítványai az elmúlt években számos érmet nyertek az országos bajnokságokon, és többen a nemzetközi színtéren is kiemelkedőt alkottak. A 2024 áprilisáig elért jelentősebb sikerek közé sorolható Spiesz Anna egyéniben megszerzett kadét Európa-bajnoki címe, junior-világbajnoki és U23-as Eb-bronzérme, junior Eb-ezüstérme, csapatban kiérdemelt junior-világ-és Európa-bajnoki aranyérme. Mellette Csonka Dorottya 2024 áprilisáig egyéniben kadét Eb-ezüstérmes, csapatban junior-világ- és Európa-bajnok, Vigh Benedek egyéniben és csapatban junior Eb-ezüstérmes, Monori Mátyás, Fabó Ákos és Kovács Lőrinc csapatban kadét Eb-bronzérmes lett. Az edző 2021-ben vette át a fiú kadét kardválogatott irányítását. A csapattal 2022-ben aranyat, 2023-ban és 2024-ben bronzot nyert az Eb-n. Kósa nem mellesleg kardbíróként is kimagasló sikereket ér el. A Nemzetközi Vívó Szövetség 2023-ban második alkalommal választotta meg a világ második legjobb kardbírójának.

Az áprilisban Rijádban rendezett kadét és junior-világbajnokságon Kósa Miklós tanítványa, Csonka Dorottya a magyar küldöttség egyetlen aranyérmét szerezte a kadét kardozók között.

A nagyszerű formát mutatót ígéret a vb negyeddöntőjében 12:9-es hátrányból fordított az orosz Maria Tretyakova ellen, aztán az elődöntőben azt az olasz Vittoria Moccit győzte le (15:10), akitől a nápolyi Eb-fináléban kikapott, az aranyért pedig egy másik itáliai vetélytársát, Francesca Romana Lentinit múlta felül (15:10). Emellett az ugyancsak Kósa által felkészített Spiesz Anna tagja volt a világbajnoki bronzérmet kiérdemlő junior-kardválogatottnak.

Kósa Miklós és a kadétvilágbajnok Csonka Dorottya Forrás: Bizzi Team

Kósa Miklós:

„Megtisztelő a jelölés, de nálunk a Vasasban minden siker csapatmunka eredménye.

A siker a versenyzőké, a kudarc az edzőké, az utóbbiak után először mindig magunkban keressük a hibát. Sosem vagyunk eredménycentrikusak. A versenyzőktől csak azt várjuk el, hogy a páston hozzák ki magukból azt, amit tudnak, és ha ez sikerül, akkor az úgyis szép eredménnyel párosul majd.

A legfőbb célunk, hogy a fiatalokból sikeres felnőttvívók váljanak, de elsősorban az életre kívánjuk nevelni őket. Azt szeretnénk, hogy később családanyaként, családapaként is megállják a helyüket a világban, és a vívóteremben megismert értékrendeket az élet bármely területén kamatoztatni tudják.”

Edzőjéről így vélekedik a kadétvilágbajnok Csonka Dorottya:

„Miki bácsi szakmailag és emberileg is a legjobb edző, akit ismerek. Igazából ő a második apukám. Bármikor bármivel fordulhatok hozzá, mindent meg tudok vele beszélni, minden támogatást megkapok tőle a vívóteremben és a hétköznapi életben egyaránt. Nagyon odafigyel rám, de nemcsak a saját tanítványairól gondoskodik, hanem mindenkinek igyekszik segíteni a vívóteremben. A világbajnokságon nagy magabiztosságot adott, hogy ő ült mögöttem, és plusz motivációt jelentett, hogy a tudást, amit bemutathattam a páston, ő adta át nekem. Rijádban nem is kellett különösebb szakmai tanácsokkal ellátnia, mentálisan volt fontos a jelenléte.”

(Kiemelt képünkön balról: Svasznek Bence, Sirkóné Kocsis Márta és Kósa Miklós)