UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2014-08-17 17:06

Célkeresztben a dobogó (videóval)

Péni Istvánnak a felnőtt légpuskások világranglistájának éllovasával és az új szabályokkal is meg kell küzdenie Nandzsingban. De a MOL Új Európa Alapítvány támogatottja nagyon bízik abban, hogy megszerezheti a sportág első magyar ifjúsági olimpiai érmét.

Nagy-Pál Tamás Egyetlen magyar sportlövő kvalifikálta magát a nandzsingi ifjúsági olimpiára, de Péni István nem a tisztes helytállásért utazik Kínába, ugyanis éremben bízik a légpuskások tíz méteres számában. Reménye nem alaptalan, hiszen eddigi pályafutása is bővelkedik sikerekben: huszonegyszeres korosztályos magyar bajnok, emellett hétszeres országos csúcstartó.
Péni István (Fotó: Freeman, UTE)
Péni István (Fotó: Freeman, UTE)
Nemzetközi szinten is letette a névjegyét Kissné Orosz Edit tanítványa: két évvel ezelőtt negyedik lett a junior Eb-n, február végén már a selejtezők során elért második helyével kiharcolta részvételét az ifi olimpián, s aztán a döntőben is odatette magát, így megszerezte az első helyet. Júliusban pedig már a felnőttek között állhatott fel a dobogó tetejére Granadában, a szeptemberi világbajnokság főpróbáján, többek közt Sidi Pétert is maga mögé utasítva, aki harmadik helyet ért el. Mindezek ellenére az éremért alaposan meg kell majd küzdenie, több okból is. Az egyik az új szabály, amelynek értelmében az alapverseny után törlik az eredményeket, és az összes döntős „tiszta lappal” indul. Bár ez akár előnyt jelenthet számára, hiszen az idei viadalokon már rendre így végzett az élen. Ráadásul utánpótlás-esemény ide vagy oda, a mezőny sem lesz kispályás: legnagyobb vetélytársa az a Joan Hao-ran lehet, aki kínai lévén nemcsak hazai környezetben versenyezhet, hanem a világranglista éllovasa. És nem a juniorok, hanem a felnőttek között... Péni ugyanebben a rangsorban a 17 évesen egyébként szintén előkelő huszadik helyen áll (viszonyításképpen: Sidi a harmadik). De a szakértők szerint kettőjükön kívül az üzbég Vadim Szkorovarov, a szerb Andrija Milovanovics és az indiai Prashant Prashant is harcban lehet a dobogós helyekért. Az ifjúsági játékok négyéves történetében az első magyar sportlövőérem megszerzésére készülő Péni az utánpótlássport.hu kamerája előtt nyilatkozott az esélyekről.

A fiúk tízméteres légpuskaszámát augusztus 20-án, szerdán rendezik. Húszan kezdik meg a versenyt, mindenki hatvanat lő a selejtezőben és közülük nyolcan kvalifikálják magukat a még ugyanezen a napon tartandó fináléba, ahol a 2014-es szabályváltoztatás szerint törlik az eredményeket, vagyis mindenki azonos eséllyel ragadja meg a puskát.