UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2014-10-05 14:50

Valkusz történelmi sikere

Valkusz Máté megvédte címét a Europe Junior Mastersen. Korábban még soha senki nem győzött kétszer a rangos tornán, így versenyzőnk tenisztörténelmet írt.

UP-info Valkusz Máté történelmet írt: a Europe Junior Masters-verseny majdnem húsz éve alatt ő az első, akinek sikerült a címvédés. Reggio Calabriában Európa nyolc legjobb tizenhat éven aluli játékosa között lett első. Idén azért apró szépséghiba becsúszott: a döntőben szettet vesztett. Tavaly ugyanis még ez sem esett meg vele. (Ha most nem kap valaki szörnyűlködve a szívéhez, akkor soha! - A szerk.) Amikor pár héttel ezelőtt a zsinórban megnyert három tornagyőzelme után beszélgettünk vele, elmondta, nem titkolt szándéka, hogy ebben az évben is győzzön a rangos versenyen. Akkor már derűsen beszélt az idényéről, amely nem volt mentes sérülésektől és betegségektől sem. A nyár elején a junior-világranglistán még csak az ötszáznegyedik volt, szeptemberben azonban már a nyolcvankettedikre lépett előre.
Valkusz Máté Forrás: huntennis.hu
Valkusz Máté Forrás: huntennis.hu
A Europe Junior Masters előtt pihenésre is volt ideje, de természetesen már ekkor is minden idegszálával az év egyik legfontosabb viadalára koncentrált. Első kiemeltként a versenyt könnyed győzelemmel kezdte, a fehérorosz Mikalaj Haljak ellen 6-1, 6-1 nyert. Az elődöntőben a montenegrói Rrezart Cungu csupán egy játszma erejéig okozott gondot, őt 7-6, 6-1-re verte. A döntő nagy csatát ígért, ugyanis a második kiemelt ellen vívta. A macedón Bojan Jankulovszki az első játszmát 7-5-re behúzta, a folytatásban azonban Valkusz nem sok esélyt adott neki: a másodikat 6-4-re, a tornagyőzelmet jelentő harmadikat pedig 6-1-re nyerte. Valkusz Máté tehát a Europe Junior Masters rekordere lett. A verseny 1996 óta íródó történetében ugyanis hiába kerültek fel olyan nevek is a győztesek falára, mint Rafael Nadal vagy Tommy Robredo, duplázniuk nekik sem sikerült. Ráadásul nemcsak a győzelem, de a magyar öröm is dupla. A lányok U16-os mezőnyében szereplő Furák Csenge a harmadik helyért játszott meccsen 7-6, 6-2-re múlta felül az orosz Jelizavjeta Vologyikovát, így ő is felállhatott a dobogóra.