UtánpótlásSport
2024. május 6.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2015-01-20 15:10

Szerényen a jégen

A mindössze tizenöt éves Bácskai Sára Luca nyerte meg összetettben a hét végi rövid pályás gyorskorcsolya országos bajnokságot Budapesten. A felnőtt kontinensviadalra utazó tehetséget feldobta a váratlan siker.

reb Kihívás – keresi a szót Bácskai Sára Luca, amikor arról érdeklődünk, hogy egykor, hét-nyolc évesen miért váltott kézilabdáról rövid pályás gyorskorcsolyára. Szereti a nehezebb utat választani, a sportágat pedig kevesen ismerik itthon. Miért ne? Kihívás, mondhatta ugyanő a hétvégén, amikor 15 évesen megnyerte összetettben a hazai országos bajnokságot. Könnyű dolga volt, legyinthetnénk, hiszen az utolsó napon pihenőt kapott azok többsége, akik az előttünk álló hétvégén a dordrechti felnőtt Európa-bajnokságon szerepelnek. Csakhogy a korábbi, még teljes mezőnyt felvonultató futamokban is jól kellett teljesíteni ahhoz, hogy a szuperdöntőbeli győzelemmel együtt az övé legyen az összetett elsőség.
bacskai_sara_moksz
bacskai_sara_moksz
– Az egyik legfiatalabb induló voltam, abszolút nem számítottam rá – pötyögi válaszként már a Hollandiába tartó gépre várva a Sportország korisa. – A dobogónak is örültem volna, ehhez képest az első hely nagyon feldobott az Európa-bajnokság előtt Amit mellesleg kíváncsian és örömmel vár, hiszen itt végre nincsenek ázsiaiak, így nagyobb az esély. Úgy érzi, a váltóban érmet szerezhetünk, de nem akar feleslegesen jósolgatni. Élete felnőtt Eb-je elsősorban tapasztalatszerzés a februári oszakai junior-világbajnokság előtt, ahol a tavalyi rutin birtokában szeretne jól szerepelni. Az elmúlt két évben az 1500 helyett az 500 és az 1000 méter nőtt a szívéhez, így inkább ezeken a távokon vár magától eredményt. Persze, a keleti riválisoknak is lesz hozzá néhány szavuk. Bácskai szerint talán azért is emelkednek ki a mezőnyből, mert ők „durvábban nyomják”, kevésbé érdekli őket az iskola, sokkal inkább a sport és az edzések teszik ki a mindennapjaikat. Ilyen formában ez bezzeg nem mondható el a magyar tehetségről. Mivel a szezon elején bekerült a felnőttkeretbe, Budapesten edz, és nap mint nap Érdről ingázik. És az iskolát sem hanyagolja el, olykor inkább – az edzőivel egyeztetve – kihagyja a délelőtti tréninget. A buszon pedig rendszeresen előkerül a könyv és a tanulnivaló. –  Érdekes volt csatlakozni a felnőttekhez, kicsit furcsa is. A legtöbben húsz év felettiek, csak Jászapáti Petra velem egykorú. Erősebb a tempó, több az edzés, s ha egy-kettő kimarad, mindjárt megérzem. Az elmúlt pár hónapban azért egyre inkább megszoktam, jól érzem magam közöttük. Amikor arról érdeklődünk, mit tart erényének a jégen, hirtelen nem is érti a kérdést. Aztán szerényen megjegyzi, technikailag nem tartja magát rossznak, viszont azt gyorsan hozzáteszi, az izomzata még elmarad a többiektől. Az érettsége biztosan nem.