UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2015-04-25 08:53

Keserédes siker

A jazzbalettet hagyta ott a műugrás kedvéért a tizenöt éves Veres Kamilla, aki nagy valószínűséggel indulhat a bakui Európa Játékokon. Nem bánja, hogy itthon mostoha körülmények között készül: úgy tartja, a nehezen elért siker sokkal többet ér.

reb A hét végén még Amszterdamban szerepelt, rövid budapesti kitérőt követően pedig kedden Drezdába utazott a 15 esztendős Veres Kamilla. Az RLSE műugrója és edzője – aki az édesanyja – elsősorban a versenyrutin megszerzése miatt állította össze a zsúfolt programot. – Az edzéseken már jól mennek az ugrások, a kivitelezést viszont gyakorolnom kell még – beszél a feladatokról a Mol Új Európa Alapítvány támogatottja. – Az amszterdami verseny ezért is volt nagyon jó lehetőség a tapasztalatszerzésre, ráadásul sok olyan ellenféllel találkoztam, aki várhatóan Bakuban is indul.
veres_kamilla02
veres_kamilla02
A fiatal sportoló legfontosabb idei célja ugyanis az, hogy övé legyen a kvóta a történelmi első Európa Játékokra. Miként a többi vizes sportágban, így műugrásban is 17 éve alatti versenyzők léphetnek deszkára az azeri fővárosban. Veres elsősorban 1 méteren pályázik a szereplésre. Amszterdamban ebben a számban 266 ponttal a középmezőnyben végzett (3 méteren viszont egyéni csúccsal a tizedik lett), viszont a hazai két válogatón 290 pont fölé kell tornásznia a teljesítményét. – Valószínűleg nem lesz gond ezzel, ráadásul a mezőny sem túl népes, mert több korombeli lány hagyta abba nemrég a műugrást. Többször előfordult már, hogy hazai versenyen egyedül én indultam a korosztályomban. Az alacsony létszám sokat elárul a sportág magyarországi helyzetéről. Nincs megfelelő létesítmény, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda lelakott, több éves deszkáin feszeng a műugró-társadalom. Hiányzik a speciális tornaterem, a fedett torony, és az év nagy részében szinkron három méteren sem tudnak edzeni. Az ugrások elsajátítását könnyítő hab csak nyáron, a Széchy hátsó részében keverhető, így a versenyzők akkor tanulják az új elemeket, amikor mások előadják azokat. Veres ennek ellenére sem bánja, hogy több év balettet és jazzbalettet követően inkább a víz felett található világot jelentő deszkák mellett döntött. – Szoktam beszélgetni az ellenfelekkel, pontosan tudom, hogy mennyivel jobb körülmények között készülnek, szinte nem is érdemes összehasonlítani. Így persze sokkal nehezebb sikeresnek lenni, folyton hátrányból próbáljuk felvenni a versenyt a riválisokkal. De ez sem tántorít el a sportágtól. A viszontagságos út csak még édesebbé teszi a sikert.

Haász Katalin műugróedző, a szövetség szakmai bizottságának a vezetője korábban elmondta honlapunknak, hogy sokszori egyeztetést követően dőlt el a versenyzők szereplése a bakui Európa Játékokon. Elvileg 14-18 év közöttiek méretnek meg az azeri fővárosban, de mivel várhatóan a 16-18 évesek kapnak lehetőséget, ezért a fiatalabbaknak az európai szövetség rendez Eb-t (ám ott az utolsó utánpótlás-korosztály nem szerepelhet). Kvótát pedig a legutóbbi néhány kontinenstorna szereplés alapján osztottak, ennek köszönhetően egy-egy fiú és lány indulhat.