UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2015-04-28 07:42

Hosszútávú tervek

A műszer is azt javasolta, ráadásul az olimpiai program változása is erre ösztönözte, ezért hát a 19 éves Nádas Bence az alapozás közben távot váltott: a 200 helyett immár 1000 méteren próbálkozik. A Szeged kajakosa tudja, hogy nehéz dolga lesz az idén, mégsem tekinti beáldozottnak ezt az évet.

reb Amikor február 20-án Dél-Afrika felé vette az irányt a 19 esztendős Nádas Bence, maga sem gondolta volna, hogy komoly változás következik az életében. A Szeged kajakosa tavaly emlékezetes körülmények között, nagyjából öt centiméter előnnyel nyert 200 méteren a szegedi korosztályos világbajnokságon, ráadásul a 4x200-as váltó tagjaként a moszkvai felnőtt vb-n is aranyat akasztottak a nyakába. Ehhez képest a távoli edzőtáborban 1000 méteres felkészülésbe kezdett. – Annyira imádtam a kétszázat, hogy korábban fel sem merült bennem: mégsem ezen a távon indulok. Csakhogy az első hét edzéseit követően a speciális műszerünk azt mutatta, hogy jól megy az ezer – idézi fel a „sorsfordító” perceket a Mol Új Európa Alapítvány támogatottja. – Ekkor az edzőmmel, Hűvös Viktorral közösen úgy döntöttünk, hogy távot váltunk.
Nádas Bence Forrás: MKKSZ
Nádas Bence Forrás: MKKSZ
A csere mégsem teljesen új gondolat, hiszen a riói olimpiát követően lekerül a programról a K2 200, így aztán az eleve is sűrű hazai élmezőnyben csupán egyetlen versenyző indulhat majd a villámlapátolók között. Ahogyan Nádas elmondja, a játékok után mindenképpen léptek volna, ám az eredmények felgyorsították a folyamatot. A korábbi sprinter persze megküzd azzal a problémával, hogy az 1000 méter egészen más felkészülést és munkát igényel. A fiatal versenyzőnek testben és fejben sem volt egyszerű megszoknia, hogy a korábbi dinamikus, mindig maximumot igénylő tréningek helyett a kevésbé pörgős, hosszabb távú edzésekre kellett átállnia. Nádas ettől függetlenül eltökélten vágott az újfajta munkába. S hogy miként megy neki, azt gyorsan tesztelheti, hiszen egészen korán, a jövő hét végén rendezik meg a račicei felnőtt kontinensviadalt, amelyen legnagyobb meglepetésére Storcz Botond felnőtt vezetőedző neki is bizalmat szavazott: Hérics Dáviddal K2 500-on állhat rajthoz. – Mivel a korai időpont miatt nem rendeztek válogatót az Európa-bajnokságra, nem számoltam a részvétellel. Nem is tudtam róla, csak Tótka Sándor szólt, hogy nézzem meg a keretet, utazom. Mindenképpen az a cél, hogy bejussunk a fináléba, a dobogós helyezéssel pedig már nagyon elégedettek lennénk. Nádas tavaly magasra tette a lécet, ám az idén valószínűleg nem kalkulálhat világversenyenként egy-egy aranyéremmel. - A korosztályomban még nincs párom, így elsősorban az egyesre koncentrálok. Nem lesz egyszerű dolgom, hiszen ebben az évben léptem fel az U23-asok közé. Ami a felnőtteket illeti, Bán Kristóffal versenyzem együtt. Úgy érzem, hogy jól siklik a hajó alattunk, de még egyszer sem versenyeztünk együtt, így nem teszek felelőtlen ígéretet arra vonatkozóan, hogy mire lehetetünk képesek. Nádas hosszú távon elsősorban a 2020-as tokiói játékokra tervez, a szeme sarkából azonban a jövő évi riói olimpiát is figyeli. És tényleg: mi sem lenne nagyszerűbb, mint augusztusban, a milánói kvalifikációs vb-n kvótaszerzéssel már most bejelentkezni a nagymenők közé…