UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2015-05-24 21:24

Legyőzte magát, megelőzött mindenkit

A mindössze 17 esztendős Zs. Tóth Annának nagy élmény volt, hogy Marosi Ádámmal megnyerte az öttusázók kecskeméti felnőtt Világ Kupa-versenyén a vegyes váltót. A lóra termett sportoló az idén két korosztály Európa-bajnokságán is bizonyíthat.

reb Zs. Tóth Anna döbbent meg a legjobban, amikor egyik napról a másikra megvalósult az, amire nagyon vágyott, nevezetesen, hogy klubtársával, az olimpiai bronzérmes Marosi Ádámmal együtt szerepelhet vegyes párosban. Nemrég, a kecskeméti felnőtt Világ Kupa-viadalon adatott meg számára az élmény, amely sikerben csúcsosodott ki, hiszen kettősük megnyerte versenyt.
zs_toth_anna02_buza_virag
zs_toth_anna02_buza_virag
„A Világ Kupa a tanulásról szólt, már az is nagy eredmény volt, hogy az egyéniben a mezőny egyik legfiatalabbjaként sikerrel vettem a selejtezőt – gondol vissza a hazai megméretésre a Mol Új Európa Alapítvány támogatottja. – A vegyes váltót pedig nagyon vártam, de nem beszéltem előtte senkinek győzelemről, soha nem is szoktam. Példaképem, Balczó András azt mondja az egyik róla szóló könyvben, hogy Isten nem sikerrel jutalmazza az embert, hanem erőt ad számára. És ilyenkor a versenyző felülmúlja önmagát. Velem ez történt aznap. Minden szakágban, úszásban, lövészetben, futásban egyéni csúcsot javítottam.” Anna örült az aranyéremnek, de mint mondja, az inkább a hab volt a tortán. A győzelem nyilván ad némi lendületet neki, bár – az előbbiekből következően – elsősorban nem ez illeszkedik a tinédzser filozófiájába. Úgy gondolja, hogy a sikertelenségből többet lehet tanulni, mert az rávilágít a hiányosságokra, míg a diadalok után elkényelmesedhet a versenyző. Az UTE öttusázója sosem fogalmaz meg konkrét célokat. Élete legnagyobb sikerének tartja a tavalyi nandzsingi ifjúsági olimpián ugyancsak vegyes váltóban szerzett ezüstérmet, ám a játékok előtt sem jósolgatott. Noha számára nincsen tét nélküli verseny, mégis, a legfontosabb számára az, hogy minden nap nyugodt lelkiismerettel nézhessen a tükörbe, mondván, elvégezte az elvárt edzésmunkát. Ami nem kevés… Heti tizenhat tréningen igyekezhet kihozni magából a maximumot. Egy átlagos napja úszóedzéssel indul, majd délután még két gyakorlás vár rá. Szükség is van az esti levezetésre, a kutyasétáltatásra, amikor Anna átgondolhatja a napját, és kicsit kiszellőztetheti a fejét. Bár a legtöbb fiatal az úszással vagy a futással ismerkedik meg először, ő lóra került óvodás korában. Talán nem véletlen, hogy jelenleg is a lovaglás a kedvenc száma. „Nagyon szeretem az állatokat, még sosem csalódtam bennük – vallja Anna. – A lovakat különösen kedvelem, ezért is érdekel a lovaglás minden apró részlete. Látom, hogy sokan félnek a lótól, rengetegen rá akarják erőltetni az akaratukat, pedig érzékeny, intelligens lény.” A Mol támogatása éppen a szívének kedves számban segített sokat, hiszen annak köszönhetően nagyon jó minőségű lovas felszerelést tudott vásárolni. A tudását az idén megcsillogtathatja, hiszen – noha korosztályában, az ifjúságiak között még nem szerepel a programban a lovaglás – az idősebbeknél, juniorban is kivívta az Európa-bajnoki indulást, s ott már felpattanhat a négylábú hátára.