UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2015-07-08 17:44

Lelki akadálymentesítés

Sérülés miatt heteket hagyott ki a 16 éves Tóth Lili Anna, nemrég mégis magabiztosan megfutotta az ifjúsági világbajnokság kritériumát 2000 méter akadályon. A Mol Új Európa Alapítvány támogatottja egyéni csúcsért utazik Caliba, mert neki az a garancia az éremre.

reb Hatvankettő, hatvanegy – a július 15-én, Caliban kezdődő ifjúsági világbajnokság honlapján található mutató könyörtelenül számolta vissza a napokat a versenyig, Tóth Lili Anna pedig jobb híján még mindig csak azt várta, hogy elkezdjen edzeni. A Dombóvári Vasutas Atlétikai Sportegyesület versenyzője áprilisban megsérült, az izomprobléma miatt csak nagyjából május közepén kezdhetett újra futni. Nehezen bírta a kilátástalanságot, hiszen a legkevésbé sem nevezhető szerencsés körülménynek, hogy ki kellett hagynia a versenyeket, amelyeken teljesíthette volna a szövetség által a vb-re elvárt szintidőt.
Tóth Lili Anna Forrás: mob.hu
Tóth Lili Anna Forrás: mob.hu
A zalaegerszegi ifjúsági országos bajnokságon aztán az egyetlen esélyét használta ki. Gyakorlatilag riválisok nélkül, tíz másodperccel futott jobbat az előírtnál (6:40,67), és megváltotta a repülőjegyét Kolumbiába. „Az egyéni csúcsomtól viszont kilenc másodperccel elmaradtam, igaz, nem is azt akartam most megfutni – értékel a Mol Új Európa Alapítvány támogatottja. – Muszáj volt megragadni az egyetlen lehetőséget, hogy kivívhassam a részvételt a vébére. Amikor nem edzhettem, sokszor borúsnak éreztem a jövőt, és csak azt vártam, hogy visszatérhessek a pályára. Az országos bajnokság után talán egy napig voltam igazán felszabadult, most viszont már arra gondolok, hogy akármennyit is kellett kihagynom, az nem lehet kifogás a felkészülés hátralévő részére. Bele kell húznom!” Tóth először díjlovagló volt és ugrókötelezett, kilenc éves korában kezdett atletizálni. A 2000 méteres akadályfutásara alig három esztendeje váltott. Hamar visszaigazolást nyert a döntése, hiszen 2013-ban aranyérmet szerzett az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, Utrechtben. Akkor tizennégy másodpercet javított a legjobbján, a tavalyi nandzsingi ifjúsági olimpián pedig csaknem kilencet az akkori egyéni rekordján – ami harmadik helyet ért. A három hét múlva kezdődő vb-n elsősorban egyéni csúcsot futna. A korábbi példák alapján pedig tudjuk, hogy az legalábbis dobogós helyezést ér. Az eredmények ráadásul annak ellenére kiválóak, hogy a feltételek korántsem azok Dombóváron. A Fazekas Gáspár vezette atlétacsoport salakos pályán edz, télen pedig kis tornateremben. Nem véletlen, hogy – ha tehetik – inkább a parkban futnak, akár esőben, hóban. „A portások viszont nagyon szépen rendben tartják a pályát” – festi vidámabbra a képet. A felszerelésekkel ugyanakkor nincs gond. Tóth negyedszer nyerte el a Mol Új Európa Alapítvány támogatását, így abból a pénzből a futócipőket és egyéb eszközöket is beszerezheti. „Nem csak azért fontos ez a segítség, mert így tényleg semmilyen felszerelést sem kell nélkülöznöm, hanem mert amikor először nyertem a pályázaton, nagyon fontos visszajelzést kaptam. Azt, hogy helyen van a pályán.” Azóta ugyanazt a tételt már ő maga bizonyítja, a rekortánon. Tóth Lili Anna futása az ob-n: