UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2015-07-13 18:17

Tizennyolc éves mester

Remek idényt zárt Szolnoki Olivér, aki az idehaza inkább különlegességnek számító pool biliárdban a juniorok és a felnőttek között is összetett magyar bajnok lett. A MOL Új Európa Alapítvány támogatottja, teljesítményének megkoronázásaként a Mesterek Tornáján is a legjobbnak bizonyult.

Lakner Gábor A 18 éves veszprémi játékos összetettben már többször végzett az első helyen. A Mesterek Tornáján – melyen a felnőtt ranglista első tizenhat helyezettje vehet részt – először hódította el a trófeát. „Rengeteg edzéssel készültem a tornára, melynek ranglista-vezetőként vágtam neki. Győzelemmel kezdtem, azonban a következő mérkőzésen alulmaradtam, így a vigaszágra kerültem. Beverekedtem magam az egyeneskieséses szakaszba, majd a döntőbe, ahol vissza tudtam vágni legyőzőmnek, Pieler Gergelynek. Ezúttal is nagy csatát vívtunk, de másodszorra már én nyertem.”
A biliárdba kisgyerekként a televízión keresztül beleszerelmesedő Szolnoki Olivér a magasabb színvonalú versenyzés, az erősebb ellenfelek miatt az osztrák csapatbajnokságban is részt vett, a következő szezonban azonban már nem lesz az osztrák Oberschützen játékosa. Felszabaduló idejében jobban tud a tanulmányaira koncentrálni. „Így is nehezen tudom összeegyeztetni a tanulást és a sportot, az a havi egy szabad hétvége sokat jelent majd. Szerencsére, a gimnáziumi tanáraim közül sokan támogatnak, így mindig megtalálom a módját, hogy a versenyeken és az iskolában is jól teljesítsek.” Régóta dolgozik együtt az edzőjével, Tóth Sándorral, akihez nagyon jó viszony fűzi. A magánéletben is ellátja tanácsokkal, amelyekből sokat profitál. Az utolsó évét tölti a korosztályban, a következő idénytől már csak felnőttversenyeken indulhat. Korábban többször is dobogóra állhatott az utánpótlás Európa-bajnokságokon, s most, búcsúzóul tovább bővítené éremkollekcióját. „Július 20-án kezdődik a junior Eb Ausztriában, arra készülök gőzerővel. Szeretnék szép eredménnyel elköszönni a korosztálytól, és az eddigi formám alapján nem lehetetlen a győzelem sem. A folytatásban a külföldi versenyeket célzom meg, azonban jelentős a szintkülönbség a felnőtt- és a juniormezőny között. Elsőként azt kell megugranom, de tisztában vagyok vele, hogy nem megy egyik pillanatról a másikra. Távlati célom, hogy profi legyek, ám az beletelhet hét-nyolc évbe is. Egy biztos, a kitartásomon nem fog múlni.” Szolnoki Olivér tavaly a MOL Új Európa Alapítvány támogatása segítségével jutott el a junior Eb-re. Az idén is sikeres pályázatot nyújtott be, s az ott elnyert pénzt külföldi versenyeken való részvételre szeretné költeni.