UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2015-07-20 19:34

Egri csillag

A Lengyelországban zajló ifjúsági csapat Európa-bajnokság magyar elsőtáblása, Gledura Benjámin véletlenszerűen kezdett el sakkozni, de már óvodáskorában felfigyeltek rá. A MOL Új Európa Alapítvány támogatottja tizenhat éves korára közel jár a nemzetközi nagymesteri címhez.

Lakner Gábor Gledura Benjámint tizenegy évvel ezelőtt a kíváncsiság vonzotta abba az egri szakkörbe, ahol mindenféle táblajátékot űztek a gyerekek. Unokatestvérétől csupa jót hallott a foglalkozásról, ráadásul ismerős játék is akadt a sok között: édesapja már megtanította a sakklépésekre. A szakkörvezető Bódi Tamás rövid időn belül felfigyelt arra, hogy a fiú rendkívüli érzékkel irányítja a bábukat, és meggyőzte a szülőket a folytatásról. Sporttagozatos iskolásként már mindennap sakkozott, amellett versenyszerűen úszott is. Mindkettőben nagyszerűen teljesített, és országos bajnoki címekig jutott. A szülők látták, hogy a két sportág kezd egymás rovására menni, így előbb-utóbb választani kell. Mire Benjámin tízéves lett, megszületett a döntés: „Amikor 2009-ben megnyertem a rapid Európa-bajnokságot, nem volt kérdés, hogy a sakkot választom. Az első komoly nemzetközi eredmény megadta a döntő lökést. Az úszást a mai napig szeretem, de már csak saját örömömre ugrom a medencébe.”
gledura3
gledura3
Két év múlva világbajnoki ezüstérem jelezte, hogy nem volt megalapozatlan a választás. Benjámin tizenegy éves kora óta az NB I-ben sakkozik vendégjátékosként, hiszen máig az élvonalbeli csapatot nem működtető egri klub kötelékében maradt. Legutóbb a Budapesti Titánokat erősítette, a következő idénytől a bajnok Nagykanizsa játékosaként ül asztalhoz. Erősségeként azt említik róla, hogy jó taktikus, amellett a pozíciójátékot is sokat gyakorolja Pintér Józseffel és Galyas Miklóssal. A megnyitásokon Ribli Zoltánnal dolgozott együtt huzamosabb ideig. „Tízéves korom óta magántanuló vagyok, így van időm a versenyekre és az edzésekre. Naponta nyolc-tíz órát sakkozom, olykor annál is többet. Ha túl sokat ülök a tábla előtt, szükségem van kis pihenőre. Olyankor filmnézéssel kapcsolódom ki. A szünetek két-három napnál nem tartanak tovább, annál hosszabb időt nem tudok meglenni sakkozás nélkül.” A 16 éves versenyző pályafutása töretlenül ível felfelé, az Élő-pontszáma szépen gyarapodik, a közelmúltban lépte át a 2500-as határt. Két normát már teljesített, így csak két újabb választja el a nemzetközi nagymesteri címtől: „A rövid távú célom az, hogy megszerezzem, következő lépcsőfokként pedig még tizennyolc éves korom előtt szeretném elérni a 2600-as Élő-pontszámot. Tudom, hogy merész terv, de ezért dolgozom minden nap.” A versenyek miatt folyamatosan járja a világot, az utazásban pedig nagy segítséget jelent a MOL Új Európa Alapítvány támogatása. Ennek révén juthatott el legutóbb Kubába, rangos viadalra. A szövetség és az egri önkormányzat is segíti a minél jobb eredmények elérésében. „A lengyelországi ifjúsági csapat Európa-bajnokságon ülök asztalhoz Karpaczban. Jó csapatunk van, bízom benne, hogy az első háromban végzünk.”