UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2015-10-31 15:36

Lépés a világelit felé

Neumajer Kitti és Czipó Vivien bronzérmet nyert párosban az ifjúsági világbajnokságon. A tornán Vivi volt a legnagyobb sztárok kedvence, és még sportszergyártó cég is megkereste, hogy szponzorálja pályafutását. Nagy lépést tett a világelit felé.

Nagy-Pál Tamás Magasra tette a lécet magának az egyaránt 14 éves Neumajer Kitti és Czipó Vivien a törökországi ifjúsági világbajnokság előtt, hiszen nyáron a korosztályos Európa-bajnokságról elhozta a páros aranyérmét. „Most azért jóval nehezebb volt a felkészülésünk – számolt be honlapunknak még Törökországból Ziegenhám Medárd szövetségi edző. – A lányok iskolába jártak, nem volt egyhónapos szünet, mint az Eb előtt. Kitti most kezdte el a középiskolát, kollégista lett, nem volt egyszerű időpontokat egyeztetni. Ezen kívül most repültek először a lányok, ami csak fokozta az izgalmakat.”

Vivi, Kitti, Medárd1
Vivi, Kitti, Medárd1

Az egyéni viadallal kezdődött a világbajnokság. Vivi legvesztés nélkül jutott tovább a csoportból. Kittinek nem ment ennyire jól, de nagyot küzdve továbblépett. Ekkor jött a hideg zuhany: a lányoknak egymás ellen kellett játszaniuk a tizenhat között. „Nehezen viselték. Mindkét lány sírt, amikor megtudta. Vivi nem szerette volna bántani Kittit, de pontosan tudta, hogy sokkal jobb formában van. Nyert is. A meccs után negyedórát sírt, úgy kellett összerakni a negyeddöntőre. Iráni kislány következett, akinek a stábja rendkívül sportszerűtlenül viselkedett. Vivi hibáit folyamatosan hangos éljenzéssel fogadták, ami egyáltalán nem szokás ebben a sportágban. Korábban már az angolokkal is ezt csinálták, kisebb balhé is kerekedett belőle. Vivi végül kikapott, best online casino és az ötödik helyen végzett, ami az előzményeket és a körülményeket ismerve gyönyörű eredmény.”

A fiúk mezőnyében Vörösházi György hasonlóan teljesített: hibátlanul jutott tovább a csoportból, aztán legyőzte ausztrál ellenfelét, majd a nyolc között osztráktól kapott ki – újabb ötödik hely. Ezután a két lány nem egymás ellen, hanem egymásért versenyzett a párosviadalon. A csoportban egy vereség becsúszott, de továbbjutottak, a nyolc között pedig 4-2-re verték Dél-Afrikát. Az elődöntőben nem bírtak a németekkel, simán kikaptak, így a dobogó harmadik fokára állhattak fel. „Nagyon el voltak keseredve, mert a világbajnoki címért jöttünk. De a díjátadón már a bronzéremnek is örülni tudtak. A vébén az elődöntő is igen komoly eredmény.”

Vivi, Scott
Vivi, Scott

Vivi kiváló teljesítményének pozitív hatásai lehetnek. „Megkereste a tornán az egyik sportszergyártó, hogy szívesen támogatná. Első körben kipróbálhatja a termékeiket. Ez igazi előrelépés, magyar ifjúsági versenyzővel még soha nem történt meg. Tudni kell, hogy a cég csak a világelitet támogatja. Úgy mondanám, hogy ez lehet az első lépés afelé, hogy Vivi is odakerüljön. Gondoljon csak bele: még tizenöt sincs. Ezzel most úgy öt-hat lépcsőfokot ugrott előre. Két év múlva Japánban lesz a korosztályos vébé. A szállás egyetlen éjszakára százhúsz euró, és akkor még az utazási költségek. Elképzelhető, hogy a válogatott anyagi okok miatt nem lehet ott, de a cég biztosan segít Vivinek, hogy ne maradjon le a versenyről.”

Az ígéretet nemcsak a cég, de a világklasszisok is elismerték. „Rengeteg éljátékos volt a tornán, például a regnáló világbajnok, Scott Mitchell is. Vivi elsétált mellette, mire közölte, hogy ez a lány valami káprázatos. Amikor egyéniben kikapott, a női világklasszis, Deta Hedman vigasztalta. Nagyon jót tesz neki, hogy világsztárok dicsérik, mert örökké elégedetlen magával. Nem érzi, hogy erős játékos lenne, szüksége van az ilyen elismerésre. Amikor játszott a vébén, egyszerre megtelt körülötte a tér, és mindenki őt nézte. Nyolcvan feletti átlagot is dobott. Szenzációs volt.”

Jövőre a hazai dartsrajongóknak is megmutathatja tudását, hiszen Magyarország rendezi a korosztályos Eb-t. „A két lány már most kitűzte maga elé a célt: valamelyikük tartsa itthon az összes aranyérmet, vagyis egyéniben, párosban és vegyes párosban is diadalmaskodjon. Ahogy hazaérünk, ezért fognak dolgozni mindennap.”