UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2016-02-23 12:29

Pech vagy igazságtalanság?

A lillehammeri ifjúsági téli olimpia utóélete honlapunk Facebookon-oldalán (is) zajlik. Amint arról többször írtunk, Vértes Nátán és Aleks Haatanen ugyanazt a hibát követte el a jégkorongozók ügyességi versenyének döntőjében, ám csupán a fehérvári fiatal eredményét annullálták, finn ellenfele utólag még bronzérmet is átvehetett a teljesen kívülálló, német, Erik Betzold kárára. A magyar sportkedvelők meg okkal értetlenkednek.

Nagy-Pál Tamás „Áll a bál a fiú jégkorongozók ügyességi versenye miatt” – így fogalmazott Vértes Nátán, aki eredetileg a negyedik helyet szerezte meg a lillehammeri ifjúsági téli olimpián. És valóban: ember legyen a talpán, aki érti, hogy mi történt a verseny döntője utáni napokban, a magyar fiú ugyanis hirtelen az ötödik helyen találta magát.
Vértes Nátán
Vértes Nátán
Megpróbáltuk rekonstruálni az eseményeket. Az még érthető, hogy a finálé ötödik gyakorlatában Nátánt diszkvalifikálták, amiért így nem kaphatott pontot. A szabály – melynek létjogosultságával persze lehet vitatkozni – ugyanis az: a korongot bizonyos célpontokra kell eljuttatni, s a versenyző kizárólag akkor válthat a következő „akadályra”, ha a bíró találatot jelez. Nátán a harmadik cél után úgy érezte, talált, így aztán továbbment a következőre, noha a bíró nem emelte a zászlaját. A szabály szerint ezért kizárás jár, ami azért is fájó, mert így a hokis a vesztesnek járó egy pontot sem kaphatta meg. Noha a végeredményt nézve éppen ennyire volt a dobogótól... Ami pedig végképp kiverte a biztosítékot: bár a finn Aleks Haatanen ugyanezt a hibát követte el, mégis megkapta utólag a pontokat, minek nyomán felugrott a harmadik, bronzérmes helyre. Nátán így végül csak ötödik lett, igaz, vélhetően leheletnyivel könnyebben fel tudja dolgozni hátrasorolását, mint a német Erik Betzold, aki a dobogó legalsó fokáról szorult le (az érmet azért a NOB döntése értelmében nem kell visszaadnia). S hogy miért is? Amikor a finn versenyző hibázott, a bírók nem észlelték a tévesztést, úgyhogy a magyar sportági szövetség delegáltjának kellett reklamálnia a „kettős mérce” alkalmazása miatt. A pontokat visszamenőleg le is vonták Haatanentől, ugyanakkor később elfogadták a finnek kontraóvását, mondván: a pontlevonásról a verseny közben kellett volna dönteni, utólag nem másítható meg a végeredmény. Haatanen így visszakapta a pontjait annak ellenére, hogy az eljárás mindenféle következetességet nélkülöz, hiszen a két versenyző ugyanazt a hibát követte el. Nátán ezzel duplán veszített, hiszen, ha egyikük sem kap büntetést, akár érmet is szerezhetett volna, ha viszont mindketten, akkor maradt volna negyedik... Ehelyett ötödik lett. Az üggyel kapcsolatban megkerestük a MOB kommunikációs igazgatóját, Siklós Eriket, aki szerint Vértes rendkívül balszerencsés volt ezen a versenyen. „Úgy gondolom, hogy a következő, lausanne-i ifjúsági téli olimpiáig újragondolják a szabályt, amely gyakorlatilag éremtől fosztotta meg a versenyzőnket. Muszáj lesz pontosítani, hogy ilyen eset többet ne fordulhasson elő.” Bár Nátánnak és Betzoldnak ez csak sovány vigasz. Tekintve, hogy pályafutásuk során már nem lesz több lehetőségük ifjúsági olimpián dobogóra állni.