UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2016-06-06 12:53

Irány Rio!

Vadnai Benjámin képviselheti Magyarországot a riói olimpián a vitorlázók Laser Standard hajóosztályában. A MOL Új Európa Alapítvány húszéves támogatottja már gőzerővel készül.

Pusztai Viola Vadnai Benjámin nem élte meg azt az eufóriát, amelyet a sportoló érez, amikor kvótát szerez az olimpiára. A húszéves vitorlázóban a négy válogatóverseny alatt fokozatosan tudatosult, hogy ő képviselheti hazánkat a riói játékokon. Persze, amikor hivatalossá vált a részvétele, nagy megkönnyebbülést jelentett. A Laser Standard hajóosztályban a kvótát Tomai Balázs szerezte meg az országnak a tavalyi világbajnokságon, de a szövetség válogatási rendszere szerint az induló személye négy nemzetközi verseny eredményei alapján dőlt el. A kvalifikációt pedig meggyőző fölénnyel nyerte a Balatonfüredi Yacht Club versenyzője:
Vadnai Benjámin: irány az olimpia!
Vadnai Benjámin: irány az olimpia!
„Az első válogatóversenyen, a Miamiban rendezett Világ Kupa-viadalon nagyon jól ment a vitorlázás. A 22. hely életem legjobbját jelentette a felnőttmezőnyben, majd a Las Palmas-i Európa-bajnokságon és a spanyolországi Eurosaf-versenyen is én végeztem a magyarok közül a legjobb helyen. Akkor összesítésben már csak az öcsém, Jonatán előzhetett volna meg, ha a legjobb húszba kerül a mexikói világbajnokságon, de az nem volt reális.” Végül egyikük sem jutott az úgynevezett Aranycsoportba. Ahogyan Benjámin mondja, hosszú volt az elmúlt öt hónap, fáradtan érkezett a vb-re. Amíg folyt a válogató, egyáltalán nem akart Rióra gondolni, mindig csak a következő napra koncentrált. A felkészülését – mások mellett – dr. Vura Márta sportpszichológus is segítette. „Tízéves korom óta járok hozzá, mindig ott mellettem volt. Megbízom benne, jó és bölcs tanácsokkal lát el. Például, ha izgulok, nem tudok aludni, akkor is segít, hogy átlendüljek.” Jelenleg öccsével együtt Splitben készül, olimpikon edzőpartnerekkel. Azt mondja, már azáltal is sokat fejlődik, hogy látja, miként dolgoznak a „nagyok”, az eredményeik pedig azt igazolják, hogy a kemény munka megtérül. Ami a Vadnai fivéreknek is példaként szolgál. Most, hogy már biztos a kvóta, alaposan szemügyre vette, kikkel kell felvennie a versenyt Rióban. „Negyvennyolcan indulunk az olimpián, mindenkit ismerek a mezőnyből. Az első olimpiámon nincsenek túlzott elvárásaim, örülnék, ha a húsz-harminc közé jutnék, a húsz-huszonötödik hely valamelyike már óriási eredmény lenne. Korábban még sosem versenyeztem Rióban, elvileg erős áramlatokra, gyengébb szélre számíthatunk, fejben ennek megfelelő versenyre készülők.” Vadnai Benjámint remek eredményeinek köszönhetően a MOL Új Európa Alapítvány is évek óta támogatja, most már a „klasszis” sportolók között szerepel a neve. Természetesen nagyon örült, hogy ismét sikerült nyernie a pályázaton. „A vitorlázás rendkívül költséges. A hajók utaztatása, az edzők fizetése, mind-mind sokba kerül, ráadásul a vitorlás gyorsan amortizálódik. Tehát a MOL Új Európa Alapítvány támogatása csakúgy, mint az előző években, most is nagyon jól jön.”