UtánpótlásSport
2024. július 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2016-06-16 15:27

Tallinni Péni-show

Aranyéremmel indította a junior sportlövők Tallinnban zajló Európa-bajnokságát Péni István. Az UTE riói olimpiára készülő sportolója az 50 m fekvő testhelyzetű számban a korosztályos világcsúcstól sem járt messze.

UP-info Elkényezteti a sportlövészetet kedvelő magyarokat a 19 éves Péni István. Bárhol, bármilyen mezőnyben, bármilyen versenyen ragad fegyvert az Újpest fiatalja, gyakorlatilag biztos az érem, de jobbára kibéreli a dobogó legfelső fokát.
peni_istvan
peni_istvan
Nem volt ez másként a Tallinnban zajló junior Európa-bajnokságon sem. Az 50 méter fekvő testhelyzetű számnak már az alapversenyében jelezte, számolni kell vele: 624,1 körrel a második helyen jutott a fináléba a román Dragomir Iordache mögött. A döntő teljesen más műfaj – különösen igaz ez a sportlövészetre, amelyben eltörlik az első szakasz eredményét, s adott lövésenként búcsúzik egy-egy versenyző, mígnem a végén tényleg csak a legjobb marad. Két tény bizonyítja az állításainkat: a fináléba nyolcadikként kerülő lengyel Filip Smol szerezte meg az ezüstérmet, az arany pedig az arra leginkább méltó nyakba került: Péni Istvánéba. Kissné Oroszi Edit tanítványa magabiztosan lőtt, s 209 körös teljesítménnyel, jelentős fölénnyel előzte meg Smolt (206,1), és az eredménye a juniorvilágcsúcstól sem esett távol. A harmadik helyen a norvég Benjamin Tingsrud Karlsen zárt. A szám másik két magyarja a mezőny második felében végzett: Pekler Zalán a 27. (612,3), míg Vas Péter a 40. (610,5), a három fiú alkotta csapat viszont Svájc, Norvégia és Horvátország mögött a negyedik helyen végzett. A 25 m-es pisztoly számban a szintén riói olimpiai induló Egri Viktória nem jutott fináléba jutott, míg a fiúk hasonló versenyében Agárdy Vilmosnak sem jött össze a bravúr, a 30. lett. A magyarok szerdán kezdték el az Eb-t, de az első versenynap kevés siker tartogatott. A leányok 50 m fekvő testhelyzetű számában, az 58 főt felvonultató mezőnyben Gáspár Lalita a 49. (599,3 kör), Kozma Nikolett az 53. (595), míg Toma Dorina az utolsó, 57. (580,9) lett, az egyik brit rivális nem fejezte be a viadalt. Az eredményeket itt érheti el.