UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2016-10-28 23:15

Értékes ötödik hely

Véget ért a női birkózás versenye a törökországi Çorumban, az egyetemi-világbajnokságon. A második napon az utánpótláskorú Váncza Ivett (19) az ötödik helyen végzett az 53 kg-ban. Tizenöt ország szerzett pontot, és a magyar csapat az értékes ötödik helyet foglalja el a sorban. Három aranyat nyertek a kanadaiak és az oroszok, kettőt a törökök.

Szekeres István Kényszerű változás történt a magyar női egyetemi-vébécsapatban a felkészülés hajrájában. Az 53 kg-ba nevezett Dénes Mercédesz megsérült; soha ne felejtsük el róla, hogy ő a magyar női birkózás első aranyérmese (2010 Szarajevó, kadet-Eb). Helyette érdi klubtársa, Váncza Ivett (19) került a csapatba.
Ivett Forrás: birkozoszov.hu
Ivett Forrás: birkozoszov.hu
Hát, a leánynak nem kedvezett a sorsolás. Elsőre kikapta a későbbi aranyérmest, az orosz Milana Dadasevát, a világhírű mahacskalai birkózócentrum neveltjét, aki tavaly junior Eb-t nyert, az idén pedig az orosz felnőttbajnoki címet is megszerezte. A mérkőzésről Péteri András, a magyar csapat vezetője azt írta a Facebook-posztjában: „Sajnos, nem találta az ellenszert az erősebb versenyzővel szemben.”  Miután azonban Dadaseva döntőbe jutott, Ivett a vigaszágon folytathatta, illetve – miután csak hét induló volt –, egyből bronzmérkőzést vívhatott a török Aysun Erge ellen, aki az idén második lett az egyik legrangosabb török viadalon, a Yaşar Doğu-emlékversenyen. Péteri András beszámolója: „A török Erge ellen javíthatott volna, de vezető pozícióban beszorult a karja, és – húzás után – kétvállas vereséget szenvedett. Az ötödik helyen zárta a viadalt.” Megjegyzem: a török ellen kiharcolt vezetés olyan érték, amelyből lehet építkezni. A női csapat a pontverseny nagyon értékes, ötödik helyét szerezte meg. A nyolc aranyból 3-3 Kanadába és Oroszországba jutott, kettő pedig a házigazda törököknél maradt. A legnagyobb hiányzó A világbajnokság mezőnyének nagyságát és minőségét is kedvezőtlenül befolyásolja az Egyesült Államok távolmaradása, amelynek a versenyzői 2002 óta csak aranyéremből szereztek huszonkettőt (ne felejtsük: egyetemi-vébét kétévente rendeznek; az utolsónak, 2014-ben Pécs volt a házigazdája). Nem kell különösebben részletezni: az amerikai élsport bázisa az egyetem. Így van ez a birkózásban is. Amikor a NOB végrehajtó bizottságában egy gonosz lobbi elérte, hogy a sportágat első fokon kivegyék az olimpia programjából, az Egyesült Államokban indult talán a leghevesebb harc a védelmében. Ehhez tudni kell, hogy az országnak az érmeket tekintve a birkózás a harmadik legeredményesebb olimpiai sportága, és az amerikaiak nyerték a legtöbb érmet az ötkarikás birkózóversenyeken. Ráadásul a fiatalok körében a hatodik legnépszerűbb sportág! Egy kimutatás szerint a nemzeti középiskolás versenyrendszerben közel háromszázezer gyerek szerepel. „Már a gondolatba is belebetegszem, hogy elveszik a lehetőséget a gyerekektől, akik azért kezdtek el birkózni, hogy olimpiai bajnokok legyenek” – nyilatkozta akkor a kétszeres ötkarikás aranyérmes John Smith, az Oklahoma State Egyetem edzője.
Donald Rumsfeld Forrás: Google
Donald Rumsfeld Forrás: Google
Az egyetemi birkózókluboknak 32 ezer versenyzőjük van. Az ő képviseletükben is kérték fel az olimpiai programban maradásért folytatott harc összefogására Donald Rumsfeld egykori védelmi minisztert, aki maga is nemcsak, hogy birkózott egyetemista korában, hanem ő volt a Princeton Egyetem birkózócsapatának a kapitánya. Ma már tudjuk, hogy olimpiáért vívott harc – hál’ istennek – sikeres volt, köszönhetően Rumsfeldnek is. Az egyetemi-világbajnokságról való amerikai távolmaradás annál is inkább feltűnő. Azt a változatot, hogy nem volt pénz az utazásra, nyomban zárjuk ki. Az előfordulhat, hogy a törökországi állapotokban láttak biztonsági kockázatot. Félő azonban, hogy az amerikaiaknak a verseny rangjával és erejével van bajuk. A Nemzetközi Egyetemi Sport Szövetség (FISU) nyögvenyelősen kezeli, nem sok energiát fordít – mint tapasztalhattuk – a világbajnokság előkészítésére és magas szintű megrendezésére. Az pedig akár a versenyforma megszűnéséig is vezethet. Kár lenne érte.

A NŐI BIRKÓZÁS MÁSODIK VERSENYNAPJÁNAK VILÁGBAJNOKAI 53 kg: Milana Dadaseva (Oroszország) – junior Európa-bajnok, az idei orosz felnőttbajnok 58 kg: Veronika Csumikova (Oroszország) – az idei U23-as Eb bronzérmese 63 kg: Anzsela Fomenko (Oroszország) – az idei U23-as Eb aranyérmese 75 kg: Justina di Stasio (Kanada) – 2015 és 2016 pánamerikai felnőttbajnoka A pontverseny: 1. Oroszország 70 pont, 2. Kanada 67, 3. Törökország 64, 4. Lengyelország 39, 5. Magyarország 28

Amit eddig írtunk a versenyről 1. versenynap: szabadfogás 57, 65, 74, 97 kg 2. versenynap: szabadfogás 61, 70, 86, 125 kg 3. versenynap: női birkózás 48, 55, 60, 69 kg