UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-02-01 09:32

Bajnok a színésznő

A műugró Hais Dorottya az Oscar-díjra jelölt magyar kisfilm, a Mindenki egyik főszereplője. A Honvéd Utánpótlás Vízilabda Klub 13 éves versenyzője sose hitte volna, hogy pont ezzel a alkotással juthat el a Los Angeles-i gálára. Mindenesetre készül a különleges estére, akárcsak a későbbi színésznői és (nem vagy) műugrókarrierre.

reb Honlapunk nagyjából két hónapja írt a műugró-utánpótlás nagyszabású versenyéről, amelyet Budapesten, a Széchy Tamás Uszodában található fedett Buborékban tartottak. A szakemberek dicsérték a 13 éves Hais Dorottyát, aki korcsoportjában 1 és 3 méteren is nyert. Ez az eredmény azonban jóval kevesebbek figyelmét keltette fel, mint az, hogy Oscar-díjra jelölték Deák Kristóf rövidfilmjét, a Mindenkit, amelynek Dorottya az egyik főszereplője.
hais_dorottya01
hais_dorottya01
„Kiskoromban még apukám egyik barátja ajánlotta, hogy próbáljam ki a színészkedést, mert kedves arcom lenne hozzá – idézi fel a kezdeteket a Honvéd Utánpótlás VK most is csupán 13 éves műugrója. – Valójában nem emlékszem az első szerepekre, annyi maradt meg, hogy kezdetben nem értek sikerek, de aztán kiválasztottak egy feladatra, és attól kezdve jött a többi is.” A műugró-pályafutás jóval később kezdődött, hiszen Dorottya előbb szertornázott, majd alig két éve váltott a vizes sportágra. Edzője, Cserba Brigitta szerint sokat használ a deszkákon a sportmúlt, és nagy lehetőségeket lát tanítványában. Valahogy így lehetett ezzel Deák Kristóf, a legrangosabb filmes elismerésre, az Oscar-díjra jelölt kisfilm, a Mindenki rendezője is. „Többfordulós szereplőválogatáson vettem részt, nagyjából nyolcvan gyereket néztek meg, aztán választottak ki engem és Gáspárfalvi Dorkát. Nagyjából két évvel ezelőtt zajlott a forgatás, két hétig tartott. Tetszett a feladat, bár utólag fura volt hallani az éneklést, mert az nem az én hangom.”
hais_dorottya
hais_dorottya
Saját bevallása szerint nem gondolta volna, hogy az alkotással messzire juthat: egy évig vágták a filmet, ő pedig már rég más feladatokkal foglalkozott, amikor egy-egy díj elnyerésével világossá vált, hogy a Mindenkit szereti a szakma és a zsűri. Már szinte biztos, hogy a lányka utazhat Los Angelesbe, és a Dolby Színházban élheti át az eredményhirdetést. Egyébként nem jár színiiskolába, úgy gondolja, ennyire fiatal korban még nem lesz attól jobb, ha tanulja is a szakmát, különben így is megkapja a vágyott feladatokat. A műugrásba viszont már a gyakorlás időszakban rengeteg energiát fektet. „Heti nyolc edzésem van, kettő reggel, hat délután. Az idei az első év, amikor indulhatok az ifjúsági Európa-bajnokságon, és szeretnék nyerni, ha nem most, akkor jövőre. Sportolóként az álmom persze a világbajnokság és az olimpia.” S ezzel párhuzamosan – nem helyette! – színésznőként is maradandót akar alkotni. Becsvágyó álmok, de ki lenne képes megvalósítani őket, ha nem ez bájos, jó értelemben véve ezerarcú energiabomba lányka?