UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2017-02-18 11:07

A tinivezér

Intenzív négy héten van túl Jászapáti Petra (18), aki bronzérmet szerzett az innsbrucki junior rövid pályás gyorskorcsolya-világbajnokságon. Az előtte álló időszak csendesebb lesz, ám a felnőtt vb-felkészülés mellett az iskolai pótlásra is sok időt kell fordítania.

reb Nehéz elképzelni a szerény, visszahúzódó short trackesről, Jászapáti Petráról, hogy rangidősként gardírozza a társakat. Pedig – ha nem is harsány hangadóként – ez történt nemrég az innbrucki junior vb-n, amelyen Liu Shaoanggal együtt a 18 éves szegedi lány segítette a nála fiatalabb társakat.
jaszapati_petra_szalmas
jaszapati_petra_szalmas
„A negyedik junior-világbajnokságomon vettem részt, nyilván már egyáltalán nem izgultam annyira, mint az elsőn – mondja a Mol Új Európa Alapítvány támogatottja. – Igyekeztem elmondani nekik, hogy én mit éreztem korábban, mire figyeljenek. Nem mutatták, de szerintem belül nagyon izgultak, hiszen míg Ádónak (Liu Shaoangnak – A szerk.) és nekem a felnőttversenyek mellett szerepel a juniorvébé a programban, nekik ez a nagybetűs verseny.” Persze a Szegedi Korcsolyázó Egyesület Budapesten készülő fiatalja a saját futamaira is koncentrált: 1500 m-en harmadik lett, s bár sajnálja, hogy 500 m-en kizárták, annak örül, hogy juniorvilágcsúcsot futott. „Abszolút elégedett vagyok a vébével. Nem volt kimondott célom, a maximumot azonban szerettem volna kihozni magamból, és az éremmel sikerült is.” Még jövőre is indulhat a korosztályos megméretésen: 2014 óta résztvevője a vb-nek, és az ötödiken is szeretne minél jobb eredményt elérni. A 2018-as viadal azonban még távoli cél, időben sokkal közelebbi és fontosabb esemény a márciusi rotterdami felnőtt-vb. Petra a stafétában – Keszler Andrea és Bácskai Sára Luca mellett – szinte vezéregyéniséggé vált azzal, hogy Heidum Bernadett még sérült, és hasonló okok miatt Kónya Zsófia sincs edzésben. Petra Innsbruckból egyébként egyenesen Drezdába utazott, ahol felnőtt Világ Kupa-versenyt rendeztek. „Tavaly hasonlóan alakult a program, ráadásul akkor még az ifjúsági olimpián is szerepeltem. Bár jobban éreztem magam, de – őszintén szólva – a felnőtt Európa-bajnokság és a juniorvébé után megint kimerültnek éreztem magam. Inkább csak testben, mint lélekben voltam most Drezdában.” Hazaérve sem kapott sok pihenőt: a hétfői utazás után kedden ejtőzhetett, szerdán már edzett. A rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott másodpercre lebontott ütemterv szerint készül a vb-re, amelyben több versenynek már nem lesz helye. Petrának viszont a fontos tréningek mellett a tanulásra is időt kell szakítania. Az idén érettségizik, és négy hét lemaradást kell pótolnia a suliban. Már tudja, hogy germanisztika szakra jelentkezik, ám óvatos, „előbb vegyenek fel”-sóhajjal felel a továbbtanulási tervekről érdeklődő kérdésre. A felnőttvébére még ennyire konkrét célt sem fogalmaz meg: „csak” szeretné a kihozni magából a maximumot.