UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-03-24 12:14

Dominik, dupla, diadal

Mi szóltunk előre, mondhatnánk a 16 éves Szoboszlai Dominik elitkörben bemutatott pazar fordítását látva. Az U17-es labdarúgó-válogatott középpályása már a korosztályos sport februárban megjelent évkönyvében, az Utánpótlássport 2016-ban is főszerepet kapott az őszi U17-es és U19-es Eb-selejtezőn nyújtott teljesítményével, csütörtökön azonban még arra is rátett egy lapáttal, és duplájával egymaga tartotta életben a fiatalabbik korosztály Európa-bajnoki álmait. De vajon ki is ő?

Majer Dániel „Nem akármilyen történet Szoboszlai Dominiké. Adott a tinédzser, aki nem a kiemelt akadémiák egyikében nevelkedik, pályafutása nagy részét nem az első osztályú korosztályos bajnokságokban tölti, ennek ellenére 15 évesen nemhogy bekerül az U17-es válogatottba, amelyet csapatkapitányként az elit körbe jutáshoz segít, hanem a 16. születésnapja előtt még az U19-es együttes selejtezőjére is meghívják, a felnőttek szövetségi kapitánya pedig személyesen dicséri meg…” – írta az utanpotlassport.hu munkatársa a Szoboszlai Dominikról szóló portréban a korosztályos sport februárban megjelent első évkönyvében.

Egymaga megfordított az oroszok elleni sorsdöntő találkozót Forrás: nemzetisport.hu
Egymaga megfordított az oroszok elleni sorsdöntő találkozót Forrás: nemzetisport.hu
Az osztrák Salzburg játékosa az ősszel másfél hónap leforgása alatt egyedülálló bravúrt hajtott végre. Még tizenöt évesen az U17-esekkel, majd tizenhatodik születésnapja után néhány héttel az U19-es együttessel is továbbjutott az Európa-bajnoki selejtező első fordulójából, ráadásul mindkét csapatban gólt szerzett. Ilyen előzmények ismeretében sejthettük, hogy a tavaszi elitkörben sem fogja majd vissza magát, az U17-es válogatottban az oroszok elleni, csütörtöki produkciója azonban sokunk minden várakozást felülmúlt. De ne szaladjunk ennyire előre, inkább nézzük, honnan indult a korosztályos magyar futball egyik legnagyobb ígérete! Dominik a fehérvári Főnix Gold FC-ben kezdte a pályafutását. A két szülő által alapított egyesület anyagi lehetőségei nem mérhetők a közeli felcsúti vagy bármely másik kiemelt akadémia forrásaihoz. Ám a klubban a megszokottól eltérő módszerekkel foglalkoznak a gyerekekkel, s teszik ezt láthatóan igen eredményesen. A srácok a passzjátékot és a labdabiztosságot fejlesztve például palánkos kispályán napi három-négy órát kizárólag labdával edzenek, és hatvan centiméter magas, négy méter széles kapukra játszanak. „Sokszor még golflabdával a kézben is futballoztunk , hogy ne tudjuk egymás mezét huzigálni, meg olyan is előfordult, hogy egyentrikóban, neon és rózsaszín fejpántot hordva kellett megkülönböztetnünk a csapattársakat, hogy közben ne a labdát nézzük” – emlékezett vissza a tréningekre a fiú a könyvben. Vélhetően a speciális felkészítésnek és korábbi NB I-es labdarúgó édesapja kérlelhetetlenségének – „amíg a társaim heti ötöt edzettek, addig én nyolcat” – köszönhetően jutott el oda, hogy a 2015/16-os szezont az MTK Budapest akadémiáján tölthette. Játékának és 19 góljának köszönhetően 2016-ban meghívást kapott az U17-es válogatottba, s azzal megkezdte a felkészülést az őszi Eb-selejtező tornára.
Dominik egyike az U17-es válogatott légiósainak, az osztrák Salzburgban futballozik Forrás: nemzetisport.hu
Dominik egyike az U17-es válogatott légiósainak, az osztrák Salzburgban futballozik Forrás: nemzetisport.hu
A hazai rendezésű minitornán Liechtenstein ellen kötelező győzelemmel nyitott a csapat, a halovány játékkal azonban senki nem lehetett elégedett. A második mérkőzésen, a dánok ellen már a továbbjutásért léptek pályára a fiatalok, győzelmükkel pedig bebiztosították az elitkört érő második helyet a csoportban. Szoboszlai ezen a találkozón gólt is lőtt. A holland válogatottól aztán papírforma-vereséget szenvedtek a magyar fiatalok, de Dominikra a pihenő helyett egészen más feladatok vártak. „Hazaérve alighogy befeküdtem az ágyamba, a válogatottól keresték apát, hogy másnap menjek vissza az U19-es csapat összetartására. Telkiben Bernd Storck behívott az irodájába, és közölte: számít rám az idősebb korosztály selejtezőjén is, mert nagyon elégedett a teljesítményemmel, valamint a hozzáállásommal.” Az örményországi Jerevánban rendezett tornán is gólt szerzett, s kulcsszerepet játszott a továbbjutás szempontjából létfontosságú, svájciak elleni 2-0-s sikerben. „Az én középre passzolt labdám után buktatta a svájci kapus tizenegyest érően Csernik Kornélt. Egyből mentem a labdáért, szerettem volna én lőni a büntetőt, de a többiek nem engedték. Gondolom, azért, mert mégiscsak fiatalabb vagyok náluk.” Az elitkörös részvételt végül az örmények elleni 4-0-s győzelemmel biztosította be a csapat, Dominik pedig góllal és gólpasszal vette ki a részét a sikerből. Az esztendőt az U17-es együttesben, az olaszok elleni barátságos mérkőzésen aratott 2-1-es győzelemmel – s természetesen góllal – zárta. És akkor vissza a jelenbe, az U17-es válogatott hazai rendezésű elitkörös megméretésére! Az őszihez hasonló bravúrt – nevezetesen, hogy két korosztályos együttes továbbjutásában is szerepet játsszon – biztosan nem tudja megismételni a salzburgiak reménysége, egy időben rendezik ugyanis az U17-esek és az U19-esek tornáját. Előbbin azonban már most, egy mérkőzéssel a vége előtt sokat tett azért, hogy tizenegy év után ismét kontinenstornán szerepelhessen az együttes, az oroszok ellen ugyanis két pazar szabadrúgásgóllal – nyugodtan mondhatjuk – egymaga tartotta életben a továbbjutási reményeket, 0-1-ről megfordítva az állást.
A csapattársak második szabadrúgása után a gólszerzőt (hatosban) ünneplik Forrás: rangado.hu
A csapattársak második szabadrúgása után a gólszerzőt (hatosban) ünneplik Forrás: rangado.hu
Szélesi Zoltán együttese a Hidegkuti Nándor Stadionban rendezett mérkőzés nagy részében csak küszködött, akárcsak korábban az izraeliek ellen. Csapatkapitányként Dominiknak sem ment igazán a játék, az első félidőben számos egy az egy elleni párharcot elveszített. A második játékrészben valamelyest pozitívabb képet festett a helyzet, de lehetőséget ekkor is csak pontrúgás után tudott kialakítani a magyar együttes. A rendes játékidő vége előtt hat perccel éppen Szoboszlait vágták fel a tizenhatos előterében. Mire a nézők kibosszankodhatták volna magukat a büntetőhöz hiányzó egy méter miatt, a sértett és Schön Szabolcs már oda is állt elvégezni a szabadrúgást, másodpercekkel később pedig az orosz kapus szedte ki a hálóból a sorfal felett centikkel elszálló labdát. Szoboszlai Dominik sorozatban harmadik selejtezőtornáján is betalált. Örömködni nem volt idő, a döntetlennel semmire sem mentek a magyar fiatalok. Percekkel később majdnem össze is jött a vezető gól, ám Szerető Krisztofer keresztlécről levágódó szabadrúgását Szendrei nem tudta egy méterről a kapuba kotorni. Három perces ráadás ide vagy oda, úgy tetszett, elúszott a továbbjutás esélye, az oroszok támadtak, Ásványinak kétszer is védenie kellett. Az utolsó percben Schön indult meg elkeseredetten a kapu irányába, s a tizenhatos sarkához érve az oroszok faultolták. Ki más is érkezhetett volna elvégezni a szabadrúgást, mint újra a csapatkapitány. Hol volt már az U19-es elitkör, amelyen nem hagyták tizenegyest lőni az idősebbek? Ezúttal más oda sem állt, a stadion közönsége lélegzetvisszafojtva figyelt. Ahogy a labda elhagyta a válogatott hatosának a lábát, látni lehetett, az bizony nagyon jó ívben száll. Az orosz kapusnak esélye sem volt, a lövést Szoboszlai a jobb felső sarokba rajzolta. Másra már nem is maradt idő, a középkezdés pillanatában a játékvezető véget vetett a mérkőzésnek, 2-1-re nyert a magyar válogatott. Videón a két bravúros szabadrúgás: „Rengeteget gyakoroltam már pályám során a szabadrúgást, és szerintem a technikám is megvan ahhoz, hogy jól lőjem – szerénykedett Dominik a meccs után. – A félidőben fel kellett tüzelni a csapatot, mondván, semmi sincs még veszve, hátra van negyven perc.” A középpályásnak hála ez a mondat most már úgy is hangozhat: semmi sincs még veszve, hátra van még egy mérkőzés. A norvégok elleni győzelemmel a magyar csapat kijutna az Eb-re, amire legutóbb 2006-ban volt példa, Szoboszlai Dominik csapattársai pedig áldhatják az UEFA-t, amiért erre a hétre szervezte az U19-es válogatott selejtezőjét is…

Az Eb-selejtező elit kör állása: 1. Norvégia 4 pont, 2. Izrael 3 (3-1), 3. Magyarország 3 (2-2), 4. Oroszország 1. Az utolsó forduló műsora (vasárnap, 13 óra): Magyarország–Norvégia (Telki), Izrael–Oroszország (Dabas).