UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2017-04-30 11:25

Folttal is fényes a siker

Már a felnőttcsapat ajtaján kopogtat néhány fiatal a Balatonfüred ifjúsági bajnokságot nyert kézilabdázói közül. Kárpáti Krisztián edző szerint ahogy az idén sem az aranyérem megszerzése volt, jövőre sem a címvédés lesz a legfőbb cél, hanem az, hogy egyénileg fejlődjenek a játékosok.

reb A Balatonfüred ifjúsági fiú-kézilabdacsapata csaknem másfél hete megnyerte a korosztályos bajnokságot, ám komoly tétje volt az utolsó két mérkőzésnek: sikerül-e százszázalékos teljesítménnyel aranyérmet szerezni? S bizony folt esett a bizonyítványon: a legutóbbi mérkőzésen a második helyért harcoló a Grundfos Tatabánya rontotta el a pompás mérleget, miután otthonában verte 30-23-ra a bajnokot.

karpati_krisztian_fured
karpati_krisztian_fured
„Van hiányérzet, nem is kicsi – kezdi Kárpáti Krisztián, a fürediek edzője. – Egyrészt nem szeretném, hogy a riválisok azt gondolják, befolyásolni akarjuk az érmekért zajló küzdelmet, erről ugyanis szó sincs! A lehető legerősebb összeállítással készültünk, a videózások sem maradtak el. Másrészt mérges voltam a játékosokra, mert nem profikhoz illő mentalitással kézilabdáztak a mérkőzésen. Egyébként a Tatabánya sikeréhesen, remekül felkészítve érkezett, nagyszerűen játszott, a kapus Deményi Xavér extrát nyújtott, szóval teljesen megérdemelten győzött az ellenfél.” Kárpáti azért hozzátette, kissé szedett-vedett volt a társaság: közeleg az érettségi, a legjobbak már a felnőttcsapatban edzettek, néhányaknak a jövőbeli szerződéskötés járt a fejében, többeket pedig ő engedett a serdülők közé, hiszen abban a korosztályban még harcban állnak a győzelemért. Persze igazságtalan volna elégedetlennek lenni, hiszen az ifjúsági csapat 26 meccsen keresztül pontot sem hullajtott, és megnyerte a bajnoki címet. „A tavalyi jó teljesítményünkből kiindulva reméltem, hogy az élmezőnyben leszünk ismét, de ilyen menetelésre nem számítottam. Az előző évi csapatból csupán egy srác öregedett ki. Három éve dolgozom együtt a társasággal, az idén már csak csiszolni, finomítani kellett a tudásunkat. Az összeszokottság mellett annak is köszönhető a bajnoki címünk, hogy a fiúk a felnőtt NB I B-ben is szerepelnek, és rengeteget fejlődtek. Egyébként ahogy az idén sem a bajnoki cím volt, a jövőre sem a címvédés lesz a cél.” Bár a komolyabb mérkőzések előtt rendszeresen videózott az együttes, Kárpáti elmondta: nem taktikáznak sokat, inkább az egyéni képzésre helyezik a hangsúlyt.
furediek
furediek
„Félévkor azért megfogalmaztuk magunknak, hogy meg akarjuk nyerni a bajnokságot, mégsem ez a legfontosabb, hanem, hogy a játékosok fejlődjenek – folytatja a fiatal edző. – Sok tényező kell a győzelemhez, a szerencse sem mellékes. Kétszer is nagyon jól kijött a lépés a Nemzeti Kézilabda Akadémia ellen, idegenben egy, akkor rosszabb periódusban lévő Tatabánya ellen játszottunk. Hazai pályán csak nagy küzdelemben tudtunk fordítani a Pick Szeged ellen, Balmazújvárosban pedig piszkosul megizzadtunk, éppen csak nyertünk egy góllal. Ismét az 1998-asok vagy fiatalabbak indulhatnak az ifjúsági bajnokságban, a mostani serdülőinknek ez remek lehetőség az előrelépésre.” Szó sincs tehát arról, hogy a Balatonfüred úgy ment volna át az ellenfeleken, mint a kés a vajon. Legalábbis nem mindegyiken… A szoros meccsek mellett ugyanis akadtak 10-20 gólos sikerek is. „Kettészakadt a mezőny, a tabellára nézve jól látszik, hol foglalkoznak igazán komolyan az utánpótlás-neveléssel. Amikor úgy éreztük, hogy szerényebb képességű csapattal találkoztunk, igyekeztünk lehetőséget adni a fiatalabb játékosoknak, vagy pihentetni a korosztályos válogatottjainkat, hogy az NB I B mellett ne játszanak túl sokat.” A nagycsapatok rendre szívesen igazolnak a Balatonfüredtől fiatal játékosokat, Győri Mátyás a következő szezontól a Telekom Veszprémet erősíti, míg korábban Bánhidi Bencét vitte el a Mol-Pick Szeged. Kíváncsiak voltunk, Kárpáti hogyan látja, kik lehetnek a következő évek a „csúcsigazolásai”. „Andó Arián, Máthé Dominik, Horváth László és Szöllősi Olivér már a felnőttekkel készül, rájuk várhatóan már a következő idénytől számítanak Füreden. Előbb persze szükséges, hogy itt belépjenek a felnőttélvonalba. Hogy aztán később eljutnak-e magasabb szintre, nem lehet megjósolni, mert sérülésektől és számos tényezőtől is függ.” A közeljövőben azonban még a négy kiválasztottra és a társakra is fontos feladat vár: május 18-án, a Tisza-parton van jelenése a társaságnak az ifjúsági bajnokságban, és nem is kérdés: több foltot nem akarnak arra a majdnem makulátlan bizonyítványra. További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalon. A Balatonfüredi KSE-t az Utanpotlassport.hu által készített, az M4 Sporton látható, Jövünk című utánpótlás-magazin stábja is felkereste. Videóriportunk itt látható: