UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-05-23 11:47

Hatalmas utánpótlássiker

Nagy Dávid a teljes hazai mezőnyt megverte a felnőtt párbajtőrválogató második napján a Tata Iron Trade Kupán. A Vasas 18 éves vívója a Honvédban vívó Somafai Pétert győzte le a döntőben, és ezzel elérte a felnőttek közötti eddigi legnagyobb sikerét.

Bruckner Vince Hatalmas utánpótlássikerrel végződött a tatai Iron Trade Kupa második napja, azaz a férfi párbajtőr válogató: a mindössze 18 éves Nagy Dávid a teljes hazai felnőtt mezőnyt legyőzte a vasárnapi viadalon, a fináléban a Honvéd vívóját, Somfai Pétert múlva felül.

A 18 éves Nagy Dávid nem talált legyőzőre a vasárnapi válogatón Forrás: hunfencing.hu
A 18 éves Nagy Dávid nem talált legyőzőre a vasárnapi válogatón Forrás: hunfencing.hu
A rangos válogatókon, amelyeken a teljes felnőtt élmezőny képviselteti magát, egyébként is nagyon szoros a verseny a kijutásért a felnőtt Európa-bajnokságra és világbajnokságra, és a viadalokon szerzett pontok már a jövő évi eredménybe is beszámítanak. Mindemellett pedig a kadet és junior korú versenyzők edzésben és versenyben tartása is célja a megméretéseknek. A Vasas 18 éves vívója ki is használta a lehetőséget, a szombati ötödik helye után másnap győzni tudott. Elmondása szerint erre még ő sem számított: „A legjobb nyolc közé jutást tűztem ki célomnak a két versenynap előtt, az aranyérmet ugyanakkor egyáltalán nem vártam magamtól, engem is meglepett, mivel még soha nem volt ilyen jó eredményem a felnőttek között.” Dávid edzője, Halla Péter szerint sem következett versenyzője eddigi évéből, hogy a hétvégén a komplett magyar élmezőnyt maga mögé utasítja: „Sajnos Dávid az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is csak egyéniben indulhatott, mivel mindkét viadalon kihagyták a csapatból, majd egy kötelező iskolai program miatt később tudott megérkezni egy edzőtáborba, ami miatt fegyelmi eljárást indítottak ellene. Ilyen előzményekkel nem vártam tőle aranyérmet, ugyanakkor ez is mutatja, túllépett az említett problémákon és koncentrálhat az előtte álló feladatokra.” A Vasas párbajtőrözőjének márpedig nagyratörő céljai vannak, igaz, a valódi megméretések csak szeptemberben kezdődnek: „A nyári szünetig még hátralévő két juniorválogatón dobogón szeretnék végezni. Szeptembertől a korosztályos világversenyekre koncentrálok majd, amelyekre mindenképpen ki szeretnék jutni, ezeken viadalokon jó lenne a lehető legjobban szerepelni.” Edzője nagyon ígéretes párbajtőrözőnek tartja a Vasas 18 éves versenyzőjét, szerinte is mindenképpen helye van a junior válogatottban: „Úgy gondolom, jövőre egyéniben és csapatban is helye lesz Dávidnak a junior világversenyeken, és szerintem tudása alapján ezeken viadalokon a legjobb nyolc közé jutás elérhető számára.” További korosztályos híreink VÍVÁSBAN sportági aloldalunkon.