UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-09-12 20:38

Jolly Joker lejtőn és vízen

Bányai Attila a hazai alpesi sísport legígéretesebbe fiataljainak egyike. A Snowline Budai Sícentrum 12 éves versenyzője többszörös korosztályos bajnok, emellett a salzburgi régió rangos, zauchensee-i utánpótlás-viadalán, a Kids Trophyn is ért már el szép eredményeket: korábban az U8-as kategória győztese volt, egy évvel később, pedig második lett az U9-es korosztályban, ráadásul a sízés mellett vitorlázásban is jeleskedik...

Ángyán Rebeka Ami a vitorlázást illet: a Balatonfüredi Yacht Club tehetsége tavaly az abszolút és a serdülő bajnoki címet is elnyerte, s ez utóbbi kategóriában 2017-ben újra első lett, míg az idei Optimist világbajnokságon – a múlt évi eredményén javítva – a 36. helyet szerezte meg.

Bányai Attila
Bányai Attila
Attila a sízéssel még három évesen ismerkedett meg; ahogyan az édesapja meséli, nem akármilyen előzmények után: „Olyan rossz volt, mint az ördög, ezért úgy döntöttem, keresek neki valamilyen sportágat, amivel elfoglalja magát. Néhány nappal később már a lejtőn töltötte a délutánjait…” Bár a fiú sportági rangsorában a sízés áll az első helyen, mindenképpen kellett kiegészítő foglalatosságot választania, mert a versenyszezon csupán három hónapból áll.  A vitorlázás kézenfekvő volt, hiszen édesapja is hajóban „nőtt fel”. Ám az ifjú Jolly Joker a maradék szabadidejében még vív, sőt golfozik is. Attila egyébként eddigi eredményei közül összességében a vitorlázók Optimist kategóriájának világbajnokságán elért idei helyezésére a legbüszkébb, míg sízésben elsősorban azt éli meg a legnagyobb sikerként, ha osztrák gyerekek között tud nyerni. Síedzője, Stark Márton, az alpesi szakág szövetségi kapitánya, így vélekedik róla: „Már egészen kicsi korában is nagyon jól mozgott, biztosan állt a lécen. Olyan energikus, szorgalmas gyereknek ismertem meg, aki előtt nagy jövő áll. Lassan persze jó lenne, ha eldöntené, melyik sportágat akarja teljes erőbedobással űzni. Sízőként hamarosan a serdülő korosztály mezőnyébe kerül, és ott már több edzésre lesz szüksége, ha továbbra is sikeres szeretne maradni.”