UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2017-10-12 19:35

Viszlát, Junior!

Ritka az olyan sikeres utánpótlás-karrier, mint Péni István sportlövőé. Ifjúsági olimpiai bajnok, ötszörös junior Európa-bajnok, csapatban világcsúccsal korosztályos világbajnok. A Mol Új Európa Alapítvány által támogatott, 20 éves versenyző számára a pazar gyűjtemény mostantól szép emlék, hiszen korosztályt vált.

Gy. Sz. Cs.A sportágban csak Istóknak becézett sportoló az 50 méteres tűzfegyveres junior országos bajnokságon megnyert két újabb címével búcsút intett a gyermekéveknek, s végérvényesen a felnőttek között folytatja pályafutását. Kilépni az utánpótláskorúak táborából, sokaknak rémisztő lehet, de Péninek cseppet sem az. A magyar lövészsport csodagyereke régóta „kóstolgatja” a felnőtteket, s közöttük is megvillantotta már oroszlánkörmeit. Az UTE fiatalja, Kissné Oroszi Edit Mester-M díjas edző tanítványa alig múlt tizenöt éves, amikor hajszál híján lemaradt a londoni olimpiáról. Akkor érthető módon bosszankodott a történtek miatt, de mára belátta, jobb, hogy csak négy évvel később, Rióban debütált. Merthogy még tavaly is a legfiatalabb magyarként harcolta ki az indulás jogát, míg a teljes olimpiai sportlövőmezőnyben a második legifjabb volt.

Péni István mostantól csak felnőtt versenyeire koncentrál Forrás: Facebook
Péni István mostantól csak felnőtt versenyeire koncentrál Forrás: Facebook
„Nem titkolom, maximalista vagyok. Mindig jobb és jobb eredményekre törekszem. Ha szerepelhettem volna Londonban, egy lettem volna a sok közül. Rióba már érettebb fejjel utaztam, kivívtam az indulás jogát, a tizenkettedik és tizenharmadik helyezésemre pedig nagyon büszke vagyok. Előbbit az összetett sportpuskában ezeregyszázhetvenkét körös teljesítménnyel értem el. Olimpián ilyen jó eredményt egyetlen magyar versenyző sem produkált előttem” – meséli brazíliai kalandjáról. Ám az olimpiával kapcsolatos tervei ezzel korántsem zárultak le. Egy napon ugyanis a dobogó legmagasabb fokára szeretne fellépni. Pontosabban: mindhárom éremből szeretne szerezni legalább egyet. Nem véletlen, hogy példaképeként dr. Hammerl László olimpiai arany-, ezüst-, és bronzérmes sportlövőt említi. A Nemzet Sportolója címmel kitüntetett legendát azonban nemcsak sporteredményeiben közelítené meg. „A sikeres életpálya számomra nem csak sikeres sportkarriert, hanem hasonlóan eredményes civil pályát is jelent. A tanulmányaim legalább olyan fontosak, mint a kiemelkedő sporteredményeim. Azt hiszem, ez csak elhatározás és munka kérdése. Nagyon fiatalon értem el az első sikereimet, s ez megtanított arra, hogy helyesen kezeljem azokat. Ráadásul keményen megdolgoztam minden apró helyezésért, ami a szememben még értékesebbé teszi az eredményeket. Fel sem vetődött bennem, hogy, úgymond, elszálljak tőlük. Péni István tizenhárom éves korában már érmet nyert felnőttversenyen, egy évvel később pedig a „nagyok” világkupa-viadalán indult. Ellenfelei folyton életkoráról faggatták, mert kora sehogyan sem passzolt kiváló teljesítményéhez. Így ragasztották rá a Junior becenevet. Ő pedig megszokta az „örök fiatal” státuszát. De az idő múlását a sportban sem lehet megállítani. Ő mégsem kesereg a korosztályváltás miatt. Örül, hogy lekerül válláról a kettős teher, és mostantól csak a felnőttversenyekre kell koncentrálnia. A lövészetben kulcskérdés a tökéletes fegyver. De a Mol Új Európa Alapítványának köszönhetően ma már ennek előteremtése sem jelent neki gondot. A felszerelésre kapott támogatásnak köszönhetően nagyöbű puskájához tökéletes kiegészítőket vásárolhatott. Így aztán tényleg semmi sem állhat az útjában annak, hogy a felnőttek között olyan sikeresen folytassa pályafutását, ahogyan mostanáig az utánpótláskorúak között tette.