UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2017-10-26 14:46

Új lapát, új remények

Öt érmet szerzett Zupkó Balázs Olimpiai Reménységek Versenyén, szeptemberben. A csepeli kenusban élt a bizonyítási vágy, sokat tanult abból, hogy nem sikerült eljutnia az ifjúsági világbajnokságra. Edzője szerint nemcsak a hajóban tehetséges és szorgalmas, de jól fut, jól úszik is. Fizikálisan viszont még erősödnie kell.

Gy. Szabó Csilla Öt érmet szerzett a szeptemberi racicei Olimpiai Reménységek Versenyén Zupkó Balázs, a Csepeli Kajak-Kenu Egyesület kenusa. A Mol Új Európa Alapítvány által támogatott 17 éves versenyző tagja volt két aranyérmes négyesnek, kettesben egy-egy ezüstöt és bronzot nyert, míg egyesben harmadik lett 1000 méteren. A csepeli kenusnak csalódás volt, hogy nem jutott el az ifjúsági világbajnokságra. Ám kesergés helyett a maga módján emésztette meg a történteket: magasabb fokozatra kapcsolt, és még többet, még komolyabban edzett. Az eredmény nem is maradt el, hiszen párjával, Mitró Mártonnal augusztus elején 500 méteren megnyerte az ifik országos bajnokságát, majd szeptemberben az ORV-n gyűjtött öt érmet.

Zupkó Balázst hajtotta a bizonyítás vágya
Zupkó Balázst hajtotta a bizonyítás vágya
„Sokat tanultam abból, hogy bár nagyon közel voltam hozzá, végül nem tudtam kiharcolni a vébészereplést. Racicében viszont már olyan teljesítményt nyújtottam, amilyet vártam magamtól, még akkor is, ha megint meggyűlt a bajom a századmásodpercekkel. Egyesben ezer méteren a létező legkisebb különbséggel szorultam a harmadik helyre Kállai Róbert Gida mögött. Tavaly még egyértelműen jobb volt nálam, így nagy fegyvertény, hogy ennyire közel kerültem hozzá. Remélem, hogy jövőre már én nyerek!” – jelentette ki elszántan a fiatal versenyző. Edzője, Takács Tibor szerint a 17 éves kenus nem szorul túl sok ösztönzésre. Tehetsége és szorgalma határozottan viszi előre, és nemcsak a kenuban. Jól fut, jól úszik. És remekül versenyez. Még akkor is képes jó teljesítménnyel előrukkolni, ha az adott viadalt megelőző edzései nem sikerültek fényesen. Nem izgulja túl a dolgokat, mindig a következő feladatára összpontosít. Hiányossága persze neki is van. Még ha átmeneti is. „Balázs nagyon sokat és gyorsan nőtt az utóbbi időben, amihez az izomzata még nem tudott kellőképpen erősödni. Azért érte el a látványosabb eredményeket az idén a négyesekben és a kettesben, mert az egyeshez fizikálisan még nem elég erős. De ami késik, nem múlik, idővel szólóban is a dobogó tetejére állhat, a tehetsége és az ügyessége adott hozzá. Remélem, hosszú távon is a kenuzás mellett teszi le a voksát, és a jövő évi érettségi meg az egyetemi felvételi nem zavarja meg túlságosan” – beszél tanítványáról nem titkolt büszkeséggel a mester. Balázst az iskolában is a legjobbak között tartják számon. Ennek ellenére a kedvenc sportág előnyt élvez a tanulással szemben. „A kenuzás az életem. Felnőttkoromban olimpián szeretnék indulni, és ott a dobogóra állni. Ezért edzek nap mint nap, s bár a tanulás is fontos, most úgy érzem, a sport tökéletesen kitölti a napjaimat. Nagyon jó négyesben és kettesben versenyezni, de legalább ennyire szeretném az egyes számokban is megmutatni, mire vagyok képes. Tudom, ehhez fizikálisan erősödnöm kell. Jövőre még mindig ifjúsági korú leszek, így a korosztályos vébére meg az Eb-re koncentrálok. Nem szeretnék még egyszer centikkel lecsúszni a részvételről.” Világversenyre már eljutni sem gyerekjáték. Nemcsak áldozatos munka, de – amint Balázs példája is mutatja – jó adag szerencse is kellhet hozzá. No meg kifogástalan felszerelés. A kenus esetében ez a hajó mellett a lapátot is jelenti. A Mol Új Európa Alapítvány jóvoltából Zupkó hamarosan új, minden igényt kielégítő falapát boldog tulajdonosa lesz. Azzal aztán megmutatná, mit tud – előbb a korosztályában, majd a felnőttek között is. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.