UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-12-14 20:53

Széllel feltámadt remények

Mind a három magyar egység javítani tudott helyezésén a vitorlázók Kínában zajló ifjúsági világbajnokságán. A 29-es hajóosztályban a Kocsis Bálint, Pavlik András kettős eddigi legjobb futamhelyezését érte el, hatodik lett, és az összesítésben így feljött a 24. helyre. A Laser Radiálban Veisse Zoltán a 40., a szörfösök RS:X kategóriájában Geiger Richárd a 24. helyen várja a pénteki utolsó futamot.

gy. sz. cs. – utanpotlassport.hu Az utolsó előtti versenynapon végre a magyar fiataloknak is kedvezett a széljárás Kínában, a vitorlázók ifjúsági világbajnokságán. Apró sikerekről van szó, ám a korábbi napok balszerencsés közjátékai után már ezeknek is örülni kell. A Magyarországon mindössze egy esztendős múltra visszatekintő 29-es hajóosztályban versenyző Kocsis Bálint, Pavlik András kettős a vébé nyitónapja óta a legjobb futameredményét hozta. A Spartacus VE vitorlázói előbb az első reggeli rajton elért hetedik hellyel, majd a 17.-et követően a kiugróan jó hatodikkal bizonyították, nem hiába tartják őket a kategória hazai reménységeinek. Goszleth Marcell csapatvezető szerint mindhárom futamukban tisztán és jól rajtoltak, majd remek sebességüknek is köszönhetően szabadon taktikáztak a pályán. Végre megtalálták a jó vonalakat, és a nehezebb helyzetekben is higgadt döntéseket hoztak. Ennek köszönhetően négy helyet javítottak az eddigi pozíciójukon, s a pénteki utolsó napnak a 24. helyről vághatnak.

A Kocsis, Pavlik kettős eddigi legjobb futameredményüket érték el Forrás:worldsailingywc
A Kocsis, Pavlik kettős eddigi legjobb futameredményüket érték el Forrás:worldsailingywc
Hasonlóan sikeres két futamot tudhat maga mögött a Laser Radiál kategória magyar fiatalja, Veisse Zoltán, aki a délutáni körben kezdett, s így a korábbiaknál picit egyenletesebb szelet kapott a természettől. Az első futamban ugyan csak a 35 helyen zárt, mert a jó rajt után kihagyott pár szélfordulót, ám a másodikban, még jobb indulást követően végül, nagyon jól taktikázva a 18. helyen futott be. Ezzel egyet előbbre lépve, a 40. helyen fejezte a napot. A szörfös Geiger Richárdot támogatta eddig legkevésbé a szerencse. Tenyérsérülését a felszerelésének meghibásodása követte, így a mai futam előtt edzője, Erdélyi István nem is nagyon mert jósolgatni, sőt, maga is csalódottan nyilatkozott: „Azt hiszem, Ricsit kicsit megtörték az előzmények, hiszen tegnap az első futamban az előkelő tizenharmadik-tizennegyedik helyen ment, amikor az a szerencsétlen árboctörés bekövetkezett. Hiába telnek a napok, s gondolnánk, hogy a tenyere gyógyul, a versenyen erre semmi esélye nincs, éppen, hogy egyre rosszabb lesz.” A 16 éves Európa-bajnok szerencsére nem így gondolta, s minden kínja és baja ellenére az első két futamban a 19., majd a 21. helyen ért célba. Különösen az elsőben taktikázott remekül, a szélfordulókat ügyesen kihasználva, végig tartotta a lépést a középmezőnnyel. A harmadik futamra ugyan elfáradt és a 25. helyet szerezte meg, az összetettben ez a 24.-re volt elegendő. A pénteki zárónapon valamennyi osztályban egyetlen végső futamot rendeznek. Több helyen is nagyon szoros az állás, így kiélezett csaták várhatóak. A magyar fiatalok a csapatvezető beszámolója szerint igyekeznek minél sikeresebben zárni, s ezzel a lehető legjobb helyen befejezni tanulságos, kínai kalandjukat. Egyéb korosztályos hírek VITORLÁZÁSBAN a sportági aloldalunkon. Egyéb korosztályos hírek SZÖRFBEN a sportági aloldalunkon.