UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2018-01-03 09:24

Gát előtte, gát utána?

Az idén a székesfehérvári Mátó Sárát választották a legjobb atlétának a leányok U18-as mezőnyében. Az U20-as Európa-bajnokságon – vagyis az idősebbek között – a 400 méteres gátfutásban 58.50-es új ifjúsági rekorddal jutott a döntőbe. Augusztus végén a hazai versenyeken utasította maga mögé a teljes női felnőttmezőnyt. Sára jövőjét ennek ellenére inkább hétpróbázóként képzeli el mestere, Tölgyesi Előd, az ARAK Akadémia vezetője.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Hat fiatal atlétát díjazott 2017 végén a hazai szövetség az egész éves jó teljesítményéért. A legfiatalabb a Mol Új Európa Alapítvány által támogatott Mátó Sára volt, aki a napokban ünnepelte a 17. születésnapját. A tinédzserlány a nyáron új országos ifjúsági csúcsot állított fel gátfutásban, azonban sokkal inkább hétpróbázó. Bár még maga sem tudja, melyik szakág lesz is végérvényesen az övé. Ami az első pillanatra pechnek tűnik, arról később gyakran kiderül ki: valójában szerencsés fordulat. A székesfehérvári atléta is szomorkodott, amikor nem utazhatott el Kenyába, az ifjúsági világbajnokságra. Több hónapos felkészülés látszott kárba veszni tőle független, biztonságpolitikai okok miatt. A magyar szövetség átérezte atlétái csalódottságát, és Nairobi helyett az olaszországi Grossetóba küldte a hoppon maradt fiatalokat. Igaz, vb helyett Eb-re, s nem az ifik, hanem a juniorok mezőnyébe. Így lett az U20-as delegáció legfiatalabb tagja Mátó Sára, aki a 400 méteres gátfutásban 58.50-es új ifjúsági rekorddal jutott a döntőbe, ahol nyolcadik lett. Majdnem 37 éves csúcsot adott át a múltnak.

Mátó Sára Grossetoban maga sem számított a csúcsdöntésre
Mátó Sára Grossetoban maga sem számított a csúcsdöntésre
„A legjobb időszakom volt az idei, mégis meglepődtem, hogy engem választottak az év legjobb tizennyolc alatti atlétalányának – mondta, amikor az elismeréssel kapcsolatos érzéseiről kérdeztük.De ugyanilyen váratlanul ért az is, hogy csúcsot futottam Olaszországban. Az edzőm a futam után bevallotta, titokban reménykedett hasonló időben. Talán a nagy verseny okozta, felfokozott hangulat hozta ki belőlem a rejtett tartalékokat. Mivel decemberi születésű vagyok, megszoktam, hogy mindig idősebbek ellen versenyzem, így a junior Eb-n sem zavart a korkülönbség. Hatalmas élmény volt!” Aztán a nyár végén, immár hazai környezetben tovább futotta a jó időket. Előbb a Szuper-liga, majd a csapatbajnokság döntőjében utasította maga mögé a teljes magyar női élmezőnyt. Pedig a székesfehérvári ARAK Akadémia versenyzőjét az edzője, Tölgyesi Előd inkább sikeres hétpróbázóként képzeli el, nem pedig 400 gátasként. A tréner racionálisan indokolja a véleményét: „Az európai atlétáknak nagyon nehéz dolguk van a sprintszámokban. Sárában minden együtt van, jó a testalkata, gyorsan tanul, szorgalmas, erős fejben és igazi versenyzőalkat. Mégis azt mondom, hétpróbázóként, hosszú távon, több esélye lehet. De ez még a jövő zenéje, egyelőre párhuzamosan, mindkettőre edzünk.” Ha Sárát kérdezzük, ő a legszívesebben sohasem választana. Szereti a változatosságot, minél színesebbek az edzések és a versenyek, neki annál nagyobb kedve van hozzájuk. Az észérveket azonban megérti és elfogadja.  „Mint általában a sportolók, én is olimpiai részvételről álmodozom. És hétpróbázóként biztosan több esélyem lesz rá. A dobószámok ugyan kicsit messzebb állnak tőlem, de, ha kell, azokkal is elég jól elboldogulok. S bár hosszú távra nagyon nehéz tervezni, sok munkával mindent el lehet érni, csak akarni kell. Mindenesetre egyelőre a korosztályos világversenyeken szeretnék bizonyítani, aztán majd jöhet az olimpia is” − mondja határozottan a fehérvári atléta, aki a Mol Új Európa Alapítvány támogatását sportszervásárlásra használja fel. A legújabb futócipőjén biztosan nem fog múlni, hogy jövőre tovább javítsa azt a nagyszerű 58.50-es idejét. Egyéb korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.