UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2018-01-15 19:34

Alföldről a hegytetőre

Már január első vasárnapján fegyvert ragadott, hogy az új esztendő világkupaversenyeinek olaszországi nyitányán folytassa eddig töretlen ívű menetelését – immár a juniorok között. A kadétkorosztályt frissiben elhagyó Petri Renáta, a honi vívósport egyik újabb ígérete. A Mol Új Európa Alapítvány által támogatott, 17 esztendős párbajtőröző az udinei erőpróbát úgy várhatta, hogy nagyszerű 2017-et hagyott maga mögött.

Jancsó Kornél − utanpotlassport.hu A békéscsabai Alföldi Vívó Akadémia 17 éves versenyzője, Petri Renáta decemberre hagyta a csattanós évzárót: előbb egyéniben hatodik lett a burgosi vk-viadalon, majd ugyanott, a csapatversenyben a társaival bronzérmet szerzett. Persze, nem előzmény nélküli sikerekről van szó.

Galli Zsolt, Petri Renáta – mester és tanítvány. A közös munka hozadékaként már világversenyes érmekkel is büszkélkedhet a békéscsabai párbajtőrvívólány
Galli Zsolt, Petri Renáta – mester és tanítvány. A közös munka hozadékaként már világversenyes érmekkel is büszkélkedhet a békéscsabai párbajtőrvívólány
A pástok világában kilenc esztendeje felbukkant tehetség – edzője, Galli Zsolt értő irányításával – már 2014-ben letette a névjegyét. Egészen páratlan módon három nap alatt három elsőséget is szerzett: az országos bajnokságon először a gyermekkorosztályban nyerte meg az egyénit, másnap a csapatával végzett az élen, a harmadik napon pedig az újonc kategóriában diadalmaskodott egyéniben. A kiugróan jó eredménysort követően a válogatott keretbe került, majd 2016-ban bemutatkozhatott a kadét Európa-bajnokságon és a korosztályos vb-n egyaránt. „Nagyon jól sikerült a debütálása – idézte vissza a történteket Galli Zsolt. – Az Eb-n rögtön a nyolcas döntőbe verekedte magát, s tulajdonképpen egyetlen találaton múlt a dobogó, majd a világbajnokságon még előbbre lépett: teljesítménye ott már bronzérmet ért az egy évvel idősebbek között.” Mestere örömmel tért ki a 2017-es versenyévre is, amelynek csúcspontjaként Renáta a kadétcsapattal az Európa-bajnokságon aranyérmes tudott lenni, a magyar női párbajtőrvívás történetében első ízben szerezve ebben a korosztályban kontinensbajnoki címet. Ez márciusban történt, s hősünk egy hónappal később a világbajnokságon – előző évi bravúrját megismételve – bronzérmes lett egyéniben. „Négy kadét-világeseményen indult, s háromról is érmet hozott, ami önmagában bravúrnak számít, mert kevesen képesek ennyire stabilan teljesíteni” – dicsérte tanítványát az edző, aki szerint a folytatás hasonló lehet, hiszen minden adottsága megvan hozzá. „Rendkívül elkötelezett, nagyon szorgalmas, hihetetlenül keményen képes dolgozni. Megjósolni, hogy mire viheti, persze nehéz, ami viszont tény: a fejlődése eddig töretlen. Korosztályt váltva, tizenhét évesen a húszéves felső korhatárú juniorok világkupáján decemberben hatodik lett, ami nagyon jó eredmény, ezzel a válogatási ranglistán a második, tehát úgy fest, hogy a junior Eb-n és vébén is részt vehet a tavasszal.” Galli Zsolt szerint párbajtőrben nem a tinédzsereké a pást a „nagyok” között, így Petri Renátának is most még elsősorban az utánpótlásban kell vitézkednie, miközben azért elkezdik a felnőtt mezőnyben való menedzselését is. Így gondolja a kozmetikusnak tanuló Renáta is, aki nagyon hálás az Új Európa Alapítvány segítségért. Ebben a sportban a felszerelés nem olcsó mulatság, arra költik a Moltól kapott pénzt, és – tette még hozzá az edző – már csak a család anyagi helyzete miatt is igen fontos ez a támogatás. Ami a sportos célokat illeti, az ifjú vívó és mestere megbeszélte, hogy egyelőre elsősorban az utánpótlásversenyekre összpontosítanak, de Renáta próbál a felnőttmezőnybe is fokozatosan beleerősödni. „Mindenképpen tovább akarok fejlődni, egyre több felnőtteseményen részt venni, a fő feladat azonban idén a junior Eb és a vébé, mindkettőn szeretnék a lehető legjobban szerepelni, elsősorban a csapattal, de nyilván egyéniben is.” Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.