UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2018-02-18 22:05

Rekordokra éhesen

Hogy Illovszky Dominik nem véletlenül nyerte el a Mol Új Európa Alapítvány támogatását, azt fényesen bizonyítja: a 16 éves rövidtávfutó eddig szinte minden korosztályban kiemelkedett versenytársai közül 60 és 100 méteren egyaránt. Dominiket a világ legjobb sprintereinek egyikeként tartják számon az utánpótláskorúak között, de nemsokára meg kell mutatnia magát a felnőttmezőnyben is.

Bognár Domokos − utanpotlassport.hu Másfél éve már annak, hogy Illovszky Dominik a felnőtt országos bajnokság döntőjében 10.59-es korosztályos világcsúccsal ezüstérmet szerzett – mindössze 14 évesen. Az ifjú ígéret azóta is szorgosan edz, de időközben más kötelességeknek is eleget kellett tennie. „A múlt évem nem sikerült túl fényesen, kisebb sérülésekkel bajlódtam és a tanulásra is több időt kellett fordítanom, ami nem feltétlenül volt baj, sőt… Viszont így a versenyeken nem nyújtottam kiemelkedőt, amit idén megpróbálok többszörösen is pótolni.”

Illovszky Dominik az ifjúsági olimpiát tekinti az év fő eseményének
Illovszky Dominik az ifjúsági olimpiát tekinti az év fő eseményének
A Mol támogatottja az idén több világversenyen is a dobogós helyezést, illetve az egyéni csúcs megjavítását célozza meg. Nem lesz könnyű dolga, a felnőttmezőnyhöz közeledve ugyanis jóval „sűrűbb” a nemzetközi élvonal. „Jelenleg nem versenyzem, kicsit vissza kell fognom magam, mert nagyon hosszúra nyúlik a szezon. Lesz ifjúsági Európa-bajnokság Győrben, azután jön a felnőtt Eb Berlinben, végül pedig októberben az év számomra legfontosabb eseménye, az argentínai ifjúsági olimpia. Ott mindenképpen szeretnék dobogóra állni. Tűkön ülök, hogy végre elkezdődjék az idény, de egyelőre a felkészülésnél tartok, úgyhogy még türelmesnek kell lennem.” Október óta új edzővel készül, sokévnyi közös munka után hagyta el a hajdani kiváló sprintert, Könye Irmát, mert úgy érezte, megújulásra van szüksége. Klubot nem váltott, új edzőjével, Karlik Pállal továbbra is a Budapesti Honvédban készül a szezonra. Jól érzi magát a Tüzér utcában, és meggyőződése, hogy hasznára válik az edzőcsere: „Nem lehet több olimpiai ciklust ugyanazzal a trénerrel végigdolgozni. A szakmai fejlődésemhez már ilyen fiatalon is szükségem van más edzésformákra; másik szakemberrel teljesen más ingerek érnek, ami újabb motivációt adhat. Karlik Pállal az ősszel kerestük meg egymást, és hamar megtaláltuk a közös hangot. Annyiban mindenképpen hasonlít Irma nénihez, hogy ő sem hajszol túl az edzéseken.” Dominik figyelmét nagyrészt az idei esztendő köti le, de nem felejti el, hogy néhány év múlva szintet kell lépnie, és a bombaerős felnőttmezőnyben kell megmutatnia: képes a továbbfejlődésre. „Próbálok mindig az adott évre összpontosítani, persze közben a fejemben motoszkál a távolabbi jövő is. A felnőttek között a legnépszerűbb számban, száz méteren szeretném megmutatni magamat a leginkább, de természetesen a fedett pálya legrövidebb távjáról, a hatvan méterről sem teszek le, már csak azért sem, mert a rajtolást kifejezetten szeretem. És az hatvanon még többet számít, mint százon.” A Mol Új Európa Alapítvány támogatását Dominik külföldi edzőtáborokra használja fel, mivel télen meleg éghajlaton, ideálisabb körülmények között készülhet, mint idehaza. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.