UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2018-03-16 10:54

Csak csúszik, csak csúszik

Megterhelő, de annál sikeresebb időszakon van túl a 19 esztendős rövid pályás gyorskorcsolyázó, Jászapáti Petra, aki a pjongcsangi téli olimpián negyedik lett a 3000 méteres váltóval, egyéniben pedig hatodikként végzett 1500 méteren. A Mol Új Európa Alapítvány által támogatott sportoló az ötkarikás játékokat követően a lengyelországi Tomaszów Mazowieckibe utazott, hogy a junior-világbajnokságon bizonyítson. És ötszázon ezüstérmes lett.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Jászapáti Petra, a Szegedi Korcsolyázó Egyesület 19 éves versenyzője, úgy utazott el a pjongcsangi téli olimpiára, hogy nem volt konkrét igénye magával szemben: „Annak ellenére, hogy sikerült elérni a csúcsformámat, nem állítottam magam elé semmilyen célkitűzést azon túl, hogy minden futamom után elmondhassam: a maximumot nyújtottam. Nyilvánvaló, hogy az ember nem szeretne hibázni világversenyen, de ez ebben a sportágban szinte elkerülhetetlen. Úgy érzem, amiért mentem, azt elértem, hiszen mindent kiadtam magamból, és bizonyítani tudtam, hogy helyem van a legjobbak között.” Petra az olimpiai csapattal együtt a reptérről egyenesen a budapesti Gyakorló Jégcsarnokba ment, ahol – amint arra bizonyára sokan emlékeznek – teltházas tömeg fogadta hatalmas ovációval a Dél-Koreából hazaérkező küldöttséget. Csakhogy azután sem a jól megérdemelt pihenés következett: Petra huszonnégy óra elteltével a másik „ötkarikás” versenyzővel, Bácskai Sára Lucával és a többi juniortársával együtt elindult a lengyelországi Tomaszów Mazowieckibe, a korosztályos világbajnokságra.

A 19 éves rövid pályás gyorskorcsolyázó, Jászapáti Petra a junior-világbajnokságon ezüstérmes lett 500 méteren, míg összetettben a negyedik helyen végzett
A 19 éves rövid pályás gyorskorcsolyázó, Jászapáti Petra a junior-világbajnokságon ezüstérmes lett 500 méteren, míg összetettben a negyedik helyen végzett
Jászapáti három egyéni számban indult: 500-on ezüstérmes lett, 1500-on a hetedik, 1000-en pedig a tizedik helyen végzett. A produkció összetettben negyedik helyezést ért. „Hihetetlenül fáradt voltam. Több, mint egy hónapot töltöttünk Dél-Koreában. Azt mondták, minimum nyolc napot kellene pihennünk ahhoz, hogy visszaálljon az bioritmusunk. Ehhez képest Bácskai Sacival mindössze egy napot töltöttünk Magyarországon, és már utaztunk is tovább. Ez aztán megmutatkozott a koncentrációnkon és az állóképességünkön is. Nem volt semmiféle különösebb célom, úgyhogy álmomban nem gondoltam volna, ez lesz a legsikeresebb junior-világbajnokságom. Azt meg végképp nem, hogy minden számban a legjobb tíz között végzek.” Érdekesség: a juniorvébén a leányok mezőnyében a két magyaron kívül mindössze két olyan sportoló volt, aki részt vett a téli olimpián… Petra arról is beszélt, hogy a rövid pályás gyorskorcsolyában mennyi minden múlik a taktikán: „Több száz olyan stratégiai húzás van, amely előfordulhat egy-egy futamban. Teljesen a mezőny összetételétől függ, mennyire kell a tempón gyorsítani, vagy éppen lassítani. Általában minden rajt előtt az edzővel számításba veszünk négy-öt eshetőséget, amivel kalkulálhatunk menet közben, a futamban azonban már nekünk kell meghozni a helyes döntést. A trénerek egyébként az éles helyzetekben különféle jelzésekkel tudnak segíteni a versenyzőknek.” A szegedi koris a junior-vb-t követően sem pihenhet, hiszen kezdődik Montrealban a felnőtt-világbajnokság, amelyen Petra megint csak nem akar külön terhet tenni magára, vagyis nem fogalmaz meg konkrét célt. A lényeg továbbra is annyi – mondja –, hogy minden futama után azt érezze: a lehető legjobb teljesítményét nyújtotta. A magas szintű produkció eléréséhez a Mol Új Európa Alapítvány eszköztámogatása is nagy segítségére van, hiszen a kapott összeget élezőgépre, élezőkőre, kesztyűre, nyakvédőre és pengére fordította. Egyéb korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.