UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-03-31 19:16

Válogatott összetartás

Hasznos felkészülési hetet tudhatnak maguk mögött a kosárlabda fiú és a leány utánpótlás-válogatottak. Az összetartások közül háromnak a fehérvári MKOSZ-edzőcsarnok adott otthont, az U18-as fiúválogatott pedig Debrecenben vett részt nemzetközi tornán.

Munkatársainktól ‒ utanpotlassport.hu Négy utánpótlás-válogatott is összetartáson vett részt a húsvéti szünet előtt, hogy a nyári világversenyekre készüljön. Az U18-as fiúkon kívül mindenki a székesfehérvári MKOSZ-csarnokban edzett, Forray Gábor juniorkorú fiai Debrecenben vettek részt a Cívis-kupa elnevezésű nemzetközi tornán.

Magyarok egymás közt: a Debrecen az U18-as válogatottal csapott össze a Cívis-kupán Forrás: DKKA
Magyarok egymás közt: a Debrecen az U18-as válogatottal csapott össze a Cívis-kupán Forrás: DKKA
A szövetségi edző elégedetten értékelte a látottakat: „Ezzel a válogatottal már harmadszor volt összetartásunk a szezonban, legközelebb csak június közepén találkozunk, akkor már a négyhetes felkészülést kezdjük meg a szkopjei Eb-re. Jól jött a debreceniek meghívása, hasznos meccseket tudtunk játszani a tornán, annak ellenére, hogy mindegyik találkozót simán nyertük.” Az U18-asok első összecsapásukon majdnem ötven ponttal győztek a Debrecen ellen, majd a Kolozsvárt páholták el 112‒50-re, végül a szerb Mladost Zemunt múlták felül 68‒37-re, s azzal tornagyőztesek lettek. „A védekezésen volt a hangsúly, az emberfogás alapelveit kiválóan tudtuk gyakorolni, a játékosok remekül hajtották végre a feladatokat. Emellett az edzéseken is a taktikát sulykoltuk, támadásban az átmeneti játékot is meg tudtuk nézni. Fárasztó napokon vagyunk túl, de örülök, hogy mindenki szóhoz jutott a mérkőzéseken. Ennek ellenére még nem végleges a keret, az öt légióst meg kell néznem, és a nyári edzőtábor végén jelölöm ki az tizenkettes utazókeretet. A mostani játékfelfogással egyébként maximálisan elégedett voltam, remélem ott folytatjuk júniusban, ahol most abbahagytuk.” A magyar csapat a B divíziós macedóniai kontinensviadalon Ausztriával, Belgiummal, Észtországgal, Grúziával és Azerbajdzsánnal szerepel egy csoportban. Az U16-os fiúk a lányokhoz hasonlóan Székesfehérváron készültek, ők a hét második felében foglalták el az MKOSZ-csarnokot. Völgyi Péternek, az U17-es és az U18-as leányválogatott szövetségi edzőjének sűrű nyári programra kell felkészülnie csapatával, hiszen a fiatalabbaknak Minszkben rendeznek világbajnokságot július 12-29. között, azt követően pedig augusztus 4-én rajtol el Udinében az idősebb korosztály Európa-bajnoksága, amelyen ugyanaz a keret vesz részt, mint a vb-n.
Az U16-os leányok Fehérváon készültek
Az U16-os leányok Fehérváon készültek
„Mivel az alakulat főleg tizenhét évesekből áll, az elsődleges szempont az volt, hogy kik azok, akik majd az óriási terhelés mellet képesek lesznek ugyanolyan színvonalon játszani. Kifejezetten erős ez a korosztály, kivételes mentalitással bírnak a lányok, nehéz lesz kiválasztani a legjobbakat, egyelőre a feltérképezésre fektetem a hangsúlyt. Még két összetartás áll előttünk, így van idő arra, hogy teljesen összeálljon a keret. Egy biztos: bárkivel fel tudjuk venni a versenyt, s akár a világbajnokságon is okozhatunk meglepetést.” Mészárosné Kovács Andrea, az U16-os leányválogatott szövetségi edzője nehéz helyzetben van, ugyanis az Eb- és EYOF-ezüstérmes csapatából rengetegen léptek feljebb az U17-be. „Megmondtam a lányoknak, hogy ez a teljesítmény kevés lesz az éremhez. Alacsonyak és könnyűek vagyunk, s a szerkezetünk sem állt még össze teljesen. Rá kell feküdni a gyorsaságra és a védekezésre. Azt gondolom, amennyiben ezeket tökéletesíteni tudjuk, akkor lehet keresnivalónk a nemzetközi mezőnyben. Előzetesen a legjobb nyolcba kerülés a reális célkitűzés. A keret már körvonalazódik, és július elején megkezdjük a felkészülést az augusztus végi Európa-bajnokságra.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.