UtánpótlásSport
2024. május 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2018-04-08 20:46

Volán-arany a „szomszédban”

Már az első harmadban lerendezte az osztrák U20-as jégkorongbajnokság aranycsatájának mindent eldöntő mérkőzését a Fehérvár AV 19 együttese. A Volán húsz perc után már 4–0-ra vezetett a szlovén Jesenice ellen, majd az előnyt tovább növelve 7–2-re nyerte meg a találkozót. A székesfehérváriak így a magyar bajnokság után az osztrák ligában is aranyérmesek lettek.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huBár kétszer is vezetett a Fehérvár az osztrák U20-as jégkorongbajnokság döntő párharcában, s szerdán Szlovéniában egy lépésre volt csak a győzelemtől, mégis szükség volt az ötödik mérkőzésre az aranycsata eldöntéséhez. Az utolsó találkozót Székesfehérváron rendezték, ahol a Volán eddig mindkét mérkőzését megnyerte a fináléban, s ahol 1500 (!) fanatikus hazai néző várta a Jesenice gárdáját, na meg persze a hazai együttest is. A találkozó tehát fantasztikus hangulatban kezdődött, a Volán pedig nekiesett a vendégegyüttesnek. Az első perctől dominált, amelynek gyorsan eredménye is lett. A csapat előbb emberelőnybe került, majd Vas Márk távoli lövése után a vezetést is megszerezte. A folytatásban is fölényben játszottak a hazaiak, nagy nyomást helyeztek a vendégekre. A 15. percben a szlovén kapus kikorcsolyázott, eladta a korongot, s Buzás Arnold az üres kapuba talált.

Nem volt kérdés! A Fehérvár kiütötte a Jesenicét az EBYSL-finálé mindent eldöntő meccsén Forrás: Fehérvár AV19
Nem volt kérdés! A Fehérvár kiütötte a Jesenicét az EBYSL-finálé mindent eldöntő meccsén Forrás: Fehérvár AV19
A következő percekben pedig gyakorlatilag el is dőlt a döntő. Előbb Horváth Milán talált be távolról, majd Császár Hunor és Mihály Ákos passzolta ki a vendégek védelmét, s utóbbi megszerezte az újabb hazai találatot. Ezzel négygólos előnyben vonulhatott szünetre az első harmad után az extázisban játszó székesfehérvári alakulat (4–0). A második felvonásban is kitartott a lendület, rögtön az elején büntetőhöz jutott a csapat, amit ugyan nem sikerült gólra váltani, de nem késett sokat az „ötödik”: a 37. percben Dézsi Bence fejezte be a Volán csodálatos emberelőnyös akcióját. S ugyan a harmad végén szépített a Jesenice, a Fehérvár így is magabiztos előnyben mehetett pihenni (5–1). A záróetapban aztán gyorsan visszaállt az ötgólos differencia, Buzás ütött hatalmas gólt a 42. percben. Nem sokkal a vége előtt Mihály volt újra eredményes emberelőnyből. S ugyan két perccel a vége előtt még szépített a Jesenice, de ez már senkit nem érdekelt az ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban. A Fehérvár AV 19 együttese teljesen megérdemelten nyerte meg az EBYSL 2017/18-as évadját: elsőként végzett az alapszakaszban, a felsőház (Master Round) küzdelmeiben, majd a playoffban is. A döntőben pedig háromszor is magabiztosan győzte le a legerősebb riválist. A finálé után joggal ünnepelte az egész évet a társaság, az osztrák liga mellett korábban a magyar bajnokságban is aranyérmet szerzett, vagyis százszázalékos szezont zárt.

OSZTRÁK U20-AS BAJNOKSÁG (EBYSL), DÖNTŐ, 5. MÉRKŐZÉS Fehérvár AV19–Hidria Jesenice (szlovén) 7–2 (4–0, 1–1, 2–1) Gólszerzők: Buzás 2 (15. és 42.), Mihály 2 (19. és 55.), Vas (3.), Horváth M. (18.), Dézsi (37.), illetve Svetina (40.), Glavic (59.) A három nyert mérkőzésig tartó párharc végeredménye: 3–2-re győzött a Fehérvár

 További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.Ot