UtánpótlásSport Vívás: bronzérmes a junior női kardcsapat a rijádi korosztályos vb-n (részletek hamarosan...)
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2018-04-10 14:02

Tizenkettő, nem tucat!

Októberben harmadik alkalommal rugaszkodnak neki a Föld legtehetségesebb tinédzserei, hogy nyári ifjúsági olimpián méressék meg magukat, s köztük természetesen ott lesznek a mi ígéreteink is szép számban. Anélkül, hogy külön terhet raknánk a nyakukba, csupán csendesen rögzítjük: az elődeik igazán kitettek magukért... Jelesül az első korosztályos játékokon, 2010-ben Szingapúrban hat magyar aranyérmest avattak, és hasonlóképpen fél tucat tini honfitársunk állhatott fel a dobogó tetejére 2014-ben, amikor Nancsing volt a házigazda. A tizenkettek nyomába eredtünk: mire vitték, hol tartanak pályafutásukban a korosztályos csúcssiker óta?

A nyolc évvel ezelőtti győztesek egyike, Tótka Sándor a szövetségi kapitány, Hüttner Csaba szerint az egyik legígéretesebb magyar férfikajakos Forrás: UTE
A nyolc évvel ezelőtti győztesek egyike, Tótka Sándor a szövetségi kapitány, Hüttner Csaba szerint az egyik legígéretesebb magyar férfikajakos Forrás: UTE
Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Előrebocsátandó: a tucatnyi arany legfőbb letéteményesei úszóink voltak, akik Szingapúrban és Nandzsingban egyformán négy elsőséget gyűjtöttek be. Közülük is kiemelkedett duplázásával Kapás Boglárka és Szilágyi Liliána; előbbi 2010-ben 200 m pillangón és 400 m gyorson nyert, utóbbi négy esztendővel később 100 és 200 m pillangón nem talált legyőzőre.
Szilágyi Liliána
Szilágyi Liliána
Kapás Boglárka
Kapás Boglárka
Hozzájuk társult nyolc évvel ezelőtt Bernek Péter (200 m hát) és Biczó Bence (200 m pillangó), 2014-ben pedig Grátz Benjámin (200 m vegyes) és Kenderesi Tamás (200 m pillangó). Örömmel szögezzük le: valamennyien ott vannak a medencében ma is, sportáguk ékei változatlanul, még ha eredményesség dolgában nem is jutottak egyformán ugyanoda a felnőttek között. Noha néhány évvel öregebben sincsenek híján az annalesekbe kívánkozó diadaloknak, hiszen már valamennyien többszörös magyar bajnokok. Hogy csupán a legkiemelkedőbb állomásokat említsük meg: Kapás 800 m gyorson Rió olimpiai harmadikja, 1500 m gyorson Kazany vb-bronzérmese lett, s ötvenes uszodában csak Európa-bajnoki aranyból már öt van neki.
Bernek Péter
Bernek Péter
Kenderesi Tamás
Kenderesi Tamás
Szilágyi 200 m „pillén” felnőtt Eb-ezüstöt szerzett 2016-ban, vb-hetedik lett 2017-ben, Kenderesi az Eb-bronz mellé, szintén 2016-ban, olimpiai bronzot is kiérdemelt, Bernek normál medencés Eb-n egy ezüstöt és három bronzot „termelt”, rövid pályán pedig világ- és Európa-bajnokká avanzsált. Grátz és Biczó részben még adós az igazán kiugró nemzetközi eredményekkel, de érdeklődésünkre erre is kitér a felnőtt mezőnyt szintén tökéletesen ismerő Petrov Iván utánpótlás-kapitány, amikor nyilatkozatra kértük.
Biczó Bence
Biczó Bence
Grátz Benjámin
Grátz Benjámin
„A hatok valamennyien megmaradtak olimpiai A-szintesnek, ami óriási dolog. Grátz és Biczó tulajdonképpen azért nem tud érvényesülni még inkább, mert akkora a konkurencia Magyarországon, hogy egyszerűen nem fér oda. Éppen Kenderesi, valamint az utóbbi idők nagy felfedezettje, Milák Kristóf miatt, akiről kockázat nélkül kijelenthető: ifi olimpiai bajnok lesz ő is!” Petrov hozzáfűzte: roppant erős a magyar úszóutánpótlás, de további jóslatokba nem kívánt bocsátkozni. „Prognózis Argentinára? Annyit lehet biztosan kijelenteni: hogy ezek a gyerekek sikeresek, az nem az ő génállományuknak köszönhető, hanem annak, hogy nálunk, Magyarországon dolgoznak a világ legjobb, leglelkesebb edzői, csak rajtuk múlik, hogy a tehetségeink mekkora bajnokká válnak...”
Farkasdi Ramóna
Farkasdi Ramóna
Egy másik, szintén hagyományosan eredményes sportágunkban, a kajak-kenuban is letették névjegyüket fiataljaink az első ifjúsági olimpián, hiszen 2010-ben Farkasdi Ramóna és Tótka Sándor is aranyérmes lett K–1-ben. Előbbinek, miután ifjúsági világbajnoki címet is szerzett, megtorpant a fejlődése, de aztán kilábalt a hullámvölgyből, és tavaly nyáron már felnőtt-világbajnok lett kajak kettesben, Medveczky Erika társaként. Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány az előrelépés további garanciáját látja abban, hogy Ramóna – aki ifjúságiként még nevelőedzőjénél, Fazekas Tibornál érte el sikereit – a Honvédba, Csipes Ferenchez került át. „Elég sokáig kereste önmagát, most megtalálta a helyét Csipes Ferinél. Azóta Eb-t, meg vébét is tudott nyerni. Éveket fecsérelt el a váltással, de most már minden adott, hogy töretlenül fejlődjék” – így a szakvezető, aki szerint Farkasdi különlegesen tehetséges versenyző. Nemkülönben Tótka, aki negyedik lett a riói olimpián. – Meggyőződésem, hogy érmes lett volna a párosuk Molnár Péterrel, ha minden körülmény kedvez, de csak az utolsó pillanatban kerültek be az utazók közé. Végül is tehát azt mondhatjuk: felkészületlenül indultak Rióban. A lényeg, hogy Sanyi nyert már felnőtt vébét olimpiai számban, kétszeres világbajnok, Európa-bajnok is, szóval töretlen a pályafutása. Ő az egyik legígéretesebb férfi kajakos, aki remélhetőleg a tokiói olimpián lesz a csúcson, s ott akár a legmagasabbra is elérhet.”
Esztergályos Patrik
Esztergályos Patrik
Gercsák Szabina
Gercsák Szabina
A 2014-es elsők közül Esztergályos Patrik párbajtőr egyéniben, Gercsák Szabina pedig cselgáncsban, a 63 kilósok között diadalmaskodott. Pályaívük nem egyforma: Patrik a felnőttek közé lépve még az „akklimatizálódás” időszakát éli, Szabina viszont Tokióig és Tokióban is bármit elérhet... „Három junioréve alatt egyéniben világbajnoki döntős volt, illetve mindhárom esztendőben mind az Eb-ről, mind a vébéről éremmel tért haza a csapat tagjaként – idézi fel a nem oly régi múltat Partali Csaba, Esztergályos edzője. – Patrik öt korosztályos világkupadöntőt vívott, ami azt mutatja, hogy nagyon szépen fejlődött juniorként. Most bekerült a felnőttek közé, és ez nagy váltás az ő életében is. Rengeteget dolgozik, a magyar ranglistán jelenleg a tizenkettedik helyen áll. Egyelőre csak a pofonok völgyében jár, s most óriási kitartásra van szüksége ahhoz, hogy azokat elviselje, felálljon a padlóról,tovább dolgozzon, amíg eljön a várt áttörés – mondja a vívólét nehézségeiről, s Patrik kilátásairól a szakember. Gercsák Szabina ugyanakkor egyenes vonalú fejlődést tudhat maga mögött, amint azt nevelőedzője és mindmáig mestere, Flórusz János is megerősíti. „Az ifjúsági olimpiai bajnoki cím megszerzése után nyert junior Eb-t, kettőt is, juniorvébét és U23-as Európa-bajnokságot szintén két ízben, a felnőtt Európa-bajnokságon harmadik volt – sorolja a címeket, majd azt hangsúlyozza, hogy tanítványa oszlopos tagja a magyar válogatott keretének a 70 kg-ban. – Pillanatnyilag tizenhatodik a felnőtt-világranglistán, s ez egészen jó pozíció. Persze azon vagyunk, hogy képes legyen előbbre lépegetni, mert májusban megkezdődik a kvalifikáció a két év múlva esedékes olimpiára. Hogy milyenek az esélyei? Az egyértelmű, hogy ott lesz Tokióban, ez ügyben nincs bennem semmiféle kétely. Sőt azt is kijelentem, hogy jó felkészüléssel érmet szerezhet a játékokon.”
Dudás Eszter
Dudás Eszter
Ketten bizonyos szempontból kilógnak ifjúsági olimpiai bajnokaink közül, méghozzá azért, mert ők az úgynevezett vegyes csapatok tagjaként végeztek az első helyen. A triatlonos Dudás Eszter 2010-ben, a sportlövő Péni István pedig 2014-ben. Utóbbiról keretes anyagunkban olvashatnak, előbbi viszont már lezárta sportpályafutását. Pedig a 2010-es sikeren kívül is pazar az eredménylistája: ifjúsági Európa-bajnok, kétszeres junior Eb-ezüstérmes, a felnőttek között csapatban Eb-ötödik, egyéniben 13. volt. Lehmann Tibortól, a sportági szövetség szakmai alelnökétől tudtuk meg, hogy Eszter négy éve felhagyott a versenyszerű triatlonnal: úgy döntött, hogy inkább az egyetemet, a tanulást választja.
Péni István
Péni István

GYŐZTESBŐL NAGYKÖVET. Az ifjúsági olimpiák esetében elképzelhetetlen, hogy valaki kétszer is résztvevője legyen a rangos eseménynek. Az ok prózai, négy év alatt az utánpótláskorú versenyzők kiöregszenek az életkori kategóriából. A Nandzsingban aranyérmet szerző Péni István azonban az idén is ott lesz a fiatalok ötkarikás játékain: a 21 éves sportlövő ezúttal nagykövetként tagja az utazócsapatnak. December végén kapta meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság értesítését, amely szerint a magyarok közül ő került fel a mentori listára. A rendkívül rokonszenves fiatal nagy várakozással készül az októberi eseményre: „Még nem ismerem pontosan a nagyköveti feladataimat, csak annyi biztos, hogy a négy évvel ezelőtt szerzett tapasztalataimmal kell majd segítenem a fiatalokat. Mivel a korkülönbség nem lesz nagy biztosan jól megértjük egymást. Sokaknak ez lesz életük első nagy versenye, főleg egy távoli kontinensen. Nekem felejthetetlen élmény volt az ifjúsági olimpia, s az ahhoz hasonló helyzetek mindig motiváltak, ezért is foglalnak el különleges helyet a nandzsingi napok az eddigi karrieremben. Ugyanakkor nem tagadom, nagyon érdekel a sportdiplomácia területe is, így most ez ügyben is értékes tapasztalatokat gyűjthetek és kapcsolatokat építhetek.” GY. SZ. CS.

További hírek az IFJÚSÁGI OLIMPIÁRÓL a korosztályos játékokkal foglalkozó aloldalunkon.