UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2018-04-27 15:36

Önbizalomtól duzzadó

A márciusban a 20. életévét betöltő Marton Gergely fantasztikusan kezdte az idei szezonját. Az autósport egyik leglátványosabb szakágában, a ralikrosszban versenyző pilóta az Európa-bajnokság barcelonai viadalán felállhatott a dobogó harmadik fokára. Április utolsó hétvégéjén már folytatódik is a sorozat, méghozzá a Marton által kedvelt montalegrei pályán.

K. N. utanpotlassport.huMarton Gergely hazájában már bizonyított: 2012-ben, mindössze 14 évesen a harmadik helyen végzett az ország ralikrossz bajnokság junior értékelésében. Négy évvel később már a felnőttek között ünnepelhetett bajnoki címet, a Super1600-asok közt, ami elegendő volt számára ahhoz, hogy csatlakozzon az Európa-bajnokság mezőnyéhez. A tavalyi év egyértelműen a tanulásról szólt Marton számára. Szorgos hangya módjára gyűjtögette a pontokat, 54 egységével pedig az összetett kilencedik helyét sikerült megszereznie az Eb-n. A bajnok egyébként a címvédő  Szabó Krisztián lett – ő ebben a szezonban tanácsadóként segíti 20 éves honfitársa fejlődését.

A kép jobb oldalán a boldog Marton Gergely a barcelonai díjkiosztó után
A kép jobb oldalán a boldog Marton Gergely a barcelonai díjkiosztó után
"A tavalyi év nagyon sokat segített abban, hogy kellő önbizalommal és tapasztalattal álljak neki az idei szezonnak. Az év eleji tesztek pozitívan teltek, már akkor nagyon jól éreztem magam az autóban. Ekkor tudatosult bennem, hogy az a rengeteg munka, amit a csapattal közösen beleraktunk ebben a projektbe, kezd kifizetődni" – mondta honlapunknak Marton. Arra azonban még ő sem számított, hogy a szezonnyitón, Barcelonában rögtön odaér a legjobbak közelébe. Akik közt bizony vannak minden hájjal megkent rutinos pilóták, köztük a tavalyi ezüstérmes, 28 éves Artis Baumanis, aki épp Marton Gergely csapatában, a Volland Racing színeiben versenyez, Gergelyhez hasonlóan, egy Skoda Fabiával. "Hittem benne, hogy sikerülhet odaérnem a mezőny elejére. Nagyon sokat jelent az, mikor minden a helyén van körülötted. Velem éppen ez történt Barcelonában. Minden összeállt, tiszta, problémamentes hétvégét zártunk. Az eredmény mellett külön öröm számomra, hogy különösebb kockázatvállalás nélkül sikerült ennyi pontot gyűjtenem." A spanyol viadal után sokat nem pihenhet a mezőny, e hétvégén ugyanis már Portugáliában, a montalegrei nyomvonalon fognak versenyezni a pilóták. Ahogyan két héttel korábban, úgy most is a világbajnoki mezőnnyel azonos hétvégén küzdenek a Super1600-as Eb-résztvevői. Marton Gergely tehát ismét a legnagyobbak ‒ mint a kilencszeres ralivilágbajnok Sebastian Loeb, vagy a két ralikrossz vb-címet nyert Petter Solberg ‒ előtt versenyezhet.
Marton már a csatatéren van, ahol szombaton kezdődik az idény második fordulója
Marton már a csatatéren van, ahol szombaton kezdődik az idény második fordulója
"Szeretem a montalegrei pálya nyomvonalát. Nagyon kellemes, ritmusos vezetést tesz lehetővé, mely viszonylag gyors, tempós pályának számít, ahol nagyon pontosnak kell lenni. Ami talán a legfontosabb a helyszínnel kapcsolatban, az időjárás, ami itt bármikor beleszólhat a verseny alakulásába." Marton a 20 évével már van annyira rutinos versenyző, hogy nem helyez magára felesleges nyomást. A két héttel ezelőtti dobogós hely már a múlté, Portugáliában ismét a kiegyensúlyozott teljesítmény, és a minél több pont begyűjtése lesz a legfontosabb számára. "Ami biztos, hogy nagyon jól érzem magam és így sokkal könnyebb a legjobb formámat hoznom" ‒ adott rövid helyzetjelentést a helyszínre már csütörtökön megérkező pilóta. További korosztályos hírek AUTÓSPORTBAN a sportági aloldalunkon.