UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2018-05-04 16:59

Mindig észnél kell lennie

Az elmúlt évadban duplázó Fehérvár AV19 U20-as együttesének egyik vezére volt Szeles Martin. A 19 éves kapus lassan már tizenötödik évét tölti a Volánban, remekül védett a szezonban, és most már a hazai felnőttligára készül.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu A 2017/18-as évadban is duplázott, vagyis a magyar és az osztrák jégkorong-bajnokságot (EBYSL) is megnyerte a Fehérvár AV19 juniorcsapata. Az U20-as együttes mindkét fronton kiemelkedett a mezőnyből, a sikerekből pedig oroszlánrészt vállalt, a Volán 19 éves kapusa, Szeles Martin, aki már tizenötödik éve játszik Székesfehérváron.

Szeles Martin valamennyi meccsén hatvan percig koncentrál Forrás: Fehérvár AV19
Szeles Martin valamennyi meccsén hatvan percig koncentrál Forrás: Fehérvár AV19
A fantasztikus szezont természetesen boldogan értékelte holnapunknak, hiszen elérték a kitűzött célokat. „Már ősszel, a bajnokság előtt is az volt a tervünk, hogy mindkét fronton első helyen végezzünk, a vezetők és az edzők is megadtak ehhez minden támogatást. Emellett kulcsfontosságú volt, hogy három éve nagyon együtt van ez a csapat, mostanrakitűnően összeszoktunk, és ez meglátszott a mérkőzéseken.” Martin hosszú ideje  játszika Volánban, ahol minden adott a további fejlődéséhez. „Rengeteg segítséget kapunk itt Fehérváron. Lassan már tizenöt éve itt vagyok, ezért nyugodtan mondhatom, hogy kitűnőek a körülmények, többen vagyunk magántanulók, rendszeresen különedzéseken vehetünk részt.” Természetesen adódik a kérdés, hogy egészen fiatalon hogyan kerül valaki a kapuba. Martin esetében nem mindennapi körülmények között történt meg mindez. „Szupermini tornára utaztunk a csapattal, és éppen nem volt kapusunk. Mondtam, hogy akkor beállok én. Végül annyira megtetszett, hogy ott is ragadtam. Persze az elején féltem, de idővel már sokkal inkább élveztem ezt a szerepet. Édesanyám próbált meggyőzni engem is és az edzőket is, de akkor már nem volt visszaút, én védeni akartam.” És hogy Szeles szerint mi a legfontosabb dolog, ha valaki jó kapus szeretne lenni? „A legnehezebb, hogy fejben végig észnél kell lenni, nem fér bele pillanatnyi kihagyás sem. Ha a játékosok hibáznak, még mindig ott vagyok én, és tudok menteni. Ha viszont én rontok valamit, szinte biztos a gól. Egyébként itt Fehérváron nincs olyan nehéz dolgom, sokat segít, hogy a többiek minden meccsen hatvan percig támogatnak engem.” A duplázással záruló szezon után persze megvannak már a tervek a következő évekre is. Martin bízik benne, hogy szeptembertől a felnőttek között is szerepelhet. „Nagy célom, hogy a hazai élvonalban, az Erste Ligában szerepeljek, bízom benne, hogy megkapom a lehetőséget. Utána pedig lépésről lépésre haladnék, szeretnék az osztrák ligában, az EBEL-ben is szerepelni, majd lehetőleg egy még erősebb európai bajnokságban védenék. Ehhez persze még sok tekintetben előre kell lépnem, javítanék a gyorsaságomon, és szeretnék megerősödni a nyáron, hogy meg tudjam állni a helyem a felnőttek között is.” További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.