UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2018-05-05 12:49

Számmisztika

Már három éve bemutatkozott a felnőtt pólósok között, idén pedig teljes szezont játszott az élvonalban, ahol oszlopos tagja volt a csapatnak. Részt vett a tavalyi máltai U17-es vízilabda Európa-bajnokságon, ahol bronzérmes lett, és készül a hazai rendezésű, augusztusi U18-as világbajnokságra. A 17 éves tehetséggel, Baksa Benedekkel beszélgettünk az idei évadról, céljairól és a nyári világeseményről.

Sztrik Martinutanpotlassport.hu Az UVSE fiatal játékosa, Baksa Benedek  három évvel ezelőtt került be az akkor az OB I/B-ben szereplő felnőttcsapatba, ahol mindjárt mesésen indult a karrierje, hiszen a gárda az élen végzett a pontvadászatban. Tavaly az élvonalban is bemutatkozhatott, igaz, akkor még csak kevés időt töltött a medencében, nagyobb feladata az volt, hogy az ifjúsági csapatban tűnjön ki. Az idei szezon azonban már egyértelműen róla szólt: 23 meccsen játszott, s ez alatt 33 gólt lőtt.

Baksa Benedek már 17 évesen a felnőttek között játszik az élvonalban
Baksa Benedek már 17 évesen a felnőttek között játszik az élvonalban
„Úgy érzem, hogy a vezetéstől teljes mértékben megkapom a bizalmat, köztük is Benedek Tibortól a legtöbbet, ami hatalmas megtiszteltetés a számomra. A szezon elején nagyon jól ment a játék, de nem tudtam minden meccsen száz százalékot nyújtani, ahogy sajnos a csapat sem, emiatt utolsó előtti helyen zártuk az évet, és még vár ránk egy oda-visszavágó a bennmaradásért a Szeged ellen. Hiába ment jól a játék, azért teljesen nem vagyok elégedett” ‒ mesélte a 17 éves Benedek, aki maximalistának tartja magát, majd szót ejtett arról is, szerinte mitől lesz valakiből profi vízilabda-játékos. ‒ „Ahhoz, hogy valaki jó legyen, nyilván kell egy alapvető tehetség, mind a sportághoz, mind a sportolói léthez. Ennél is fontosabb azonban az elszántság és az akaraterő, hogy minden nap úgy keljek fel: a legtöbbet kell kihoznom magamból. Annak, hogy én itt tartok, sok összetevője van, de a legfontosabb nem is bennem rejlik, hanem a támogatásban, amit a játékostársaktól, edzőktől és a szeretteimtől kapok.” Az újpestiek hatosa beszélt a szerencseszámáról is, mert van neki... „Van egy kishúgom, akivel négy év négy hónap és négy nap van közöttünk, ezért már nagyon régóta a négyes a kedvenc számom. A válogatottban, ebben a sapkában játszom, az Újpestben viszont eddig mindig másban szerepeltem, ettől függetlenül próbáltam minden csapatnál az éppen aktuális számot favorizálni, és mindegyikhez kialakítani egyfajta kötődést.” ‒ árulta el a korosztályos válogatott játékos, és beszélt arról is, hogy mennyire tartja magát babonásnak. ‒ „Annak számítok… Minden edzés és meccs előtt például zenét hallgatok, mindenfélét, nagyon tág a zenei ízlésem. Nyilván a pörgősebb műfajokat kedvelem, de mindent meghallgatok, a magyar slágerektől kezdve, a rockon át a rapig. Valamint van egy különleges beugrásom is a vízbe, amit nem tudok megmagyarázni és leírni, hogy milyen, mert én magam sem értem, ez csak úgy jött.” ‒ nevette el magát.
Nagy céljai vannak a fiatal tehetségnek
Nagy céljai vannak a fiatal tehetségnek
Benedek már a tavalyi Eb óta az idei, hazai rendezésű korosztályos világbajnokságra gondol, ahol szeretne olyan eredményt elérni csapatával, amit a magyar közönség és ők maguk is elvárnak. Tavaly éremmel zártak a fiú U17-es vízilabda-válogatott tagjai. Nem volt könnyű csoportjuk, mégis sikerült a továbbjutás. Az együttes a görögöket verte 9‒4-re a negyeddöntőben, majd a spanyoloktól kaptak ki a legjobb négy között, 11‒9-re. A bronzmeccsen, Oroszország ellen 14‒11-re nyertek, ebből „Beni” 5 góllal vette ki a részét. Érdekesség, hogy a nemzetközi viadalt végül Montenegró nyerte, amely a mieinktől kikapva a csoportban a harmadik helyen végzett. Nos, új év, új remények, a fiatal pólós nagyon elszánt a nyári sikert illetően, a torna előtt pedig egy nyolc-tíz hetes edzőtábor is vár még a keretre. „Igazából bármi megtörténhet, mert nyolc jó csapat is van a korosztályban, amelyek között sokszor a pillanatnyi forma dönt, de úgy érzem, most nagyon jó csapatunk van. Éremesélyesnek tartom magunkat, de azt gondolom, egy magyar vízilabdázó csak így állhat hozzá egy világeseményhez” ‒ mondta az újpestiek hatosa, majd beszélt az álmairól is. ‒ ”Kiskorom óta az olimpiai arany lebeg a szemem előtt, hiszen az aranycsapat sikerei alatt nőttem fel. Mindent meg fogok tenni érte, hogy valóra váljon.” További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.