UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2018-05-16 10:08

Harc az olimpiáért

Közel járt Harasztovich Fanni ahhoz, hogy megváltsa jegyét az októberi Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára. A 17 éves asztaliteniszező a selejtezősorozat ázsiai állomásán vett részt, ahol a döntőben kapott ki a számára jól ismert horvát Andrea Pavlovictól. Aggodalomra azonban semmi ok: több lehetőség is kínálkozik még a kvótaszerzésre.

Sztrik Martinutanpotlassport.hu Harasztovich Fanni döntőt játszott az ifjúsági olimpiai selejtező bangkoki állomásán, de ‒ egyelőre ‒ nem tudott kvótát szerezni az argentínai ötkarikás játékokra. Az ázsiai viadalon egyenes kieséses rendszerben zajlottak a küzdelmek, és csak a győztes kapott indulási jogot az októberi Buenos Aires-i viadalra. Fanni a legjobb nyolc között kezdett, és győzött 4:2-re a kazah Zauresz Akaszjeva ellen. Ezután az elődöntőben az első kiemelt indiai Arcsana Kamath következett, aki majdnem a végállomást jelentette a 17 éves magyar leány számára, ugyanis már 3:1-re is vezetett a szettek tekintetében. Az indiai jelenleg 17. az ifjúsági világranglistán, így nem véletlen, hogy meglehetősen erős ellenfélnek bizonyult, de Fanni nagy bravúrral fordítani tudott, és bejutott a döntőbe. Ott a horvát Andrea Pavlovic várt rá, akivel nem idegenek egymásnak, ugyanis párosban már többször is harcba szálltak együtt. Ezúttal a valamivel pihentebb horvát lánynak jött ki jobban a lépés, és 4:0-s sikerével megváltotta a jegyét az argentin fővárosba.

Fontos versenyek várnak Harasztovich Fannira Forrás: MOATSZ
Fontos versenyek várnak Harasztovich Fannira Forrás: MOATSZ
Az olimpiai szereplés reménye azonban még mindig úszott el, hiszen Fanninak lehetősége lesz a kanadai Markhamben, vagy ha ott sem jár sikerrel, akkor a Cook-szigeteken kvótát szerezni. Végső esetben még mindig bízhat abban, hogy a világranglistáról további három versenyző szerez kvalifikációt. Az olimpiára kijutásról Fekete Soma, a leány ifjúsági asztaliteniszezők szövetségi edzője beszélt. „A selejtezőkön a két nemben csak egy-egy versenyző indulhat országonként, és a lányoknál mind a világranglistás helyezést, mind a teljesítményt tekintve Fanninak van a legnagyobb esélye. Az ázsiai viadalon sajnos, nem sikerült a bravúr, de egyáltalán nem vagyunk csalódottak, mivel remekül játszott. A döntőre picit elfáradt mentálisan és fizikálisan is, nem érezte annyira a játék ritmusát. Vegyük figyelembe, hogy előtte szoros mérkőzést játszott az első kiemelt ellen, így ez sokat kivett belőle! A fináléban régi ismerőssel találkozott, akivel párosban többször is játszottak már egymás oldalán. Ilyenkor nagyjából ki tudod ismerni a másik mozgását, szerváit, ami most Pavlovicnak kedvezett” ‒ mondta a szövetségi edző. Fekete Soma említést tett a közelgő versenyek célkitűzéseiről is, ugyanis az ifjúsági leányválogatott tagjaira, közöttük Harasztovichra két megméretés is vár májusban. A héten rendezik a szlovák nemzetközi viadalt, ahova az egész csapat utazik, a hónap végén pedig kanadai olimpiai selejtezőt, ahova csak a 17 éves leány és edzője repül el. Mindkét verseny fontos lesz Fanni számára. „Szlovákiába azzal a céllal utazunk, hogy Fanni bejusson legalább a tizenhat, de inkább a legjobb nyolc közé, hiszen ezzel értékes világranglista pontokat tud szerezni, amire most nagy szüksége van. Sok múlik majd nyilván a sorsolástól is. Ez a verseny nem a legerősebb, de lesznek azért komoly ellenfelek, például szlovák és japán oldalról.” További korosztályos hírek ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.